De Moordput - Mick Finlay


Van HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een nieuw Arrowood mysterie

Oorspronkelijke titel:
The murder pit

Oorspronkelijke uitgever:
HQ

Waar gaat het boek over? 
1896. Sherlock Holmes heeft opnieuw de kranten gehaald door allerlei mysterieuze zaken op te lossen voor rijke Londenaren. Maar te midden van de arbeiderswoningen in Zuid-Londen houdt William Arrowood zich bezig met veel duisterdere, gewelddadigere en minder goedbetaalde zaken.
Arrowood is, naar eigen zeggen, zonder twijfel de betere detective, dus wanneer Mr en Mrs Barclay hem op het hart drukken hun ontvoerde dochter Birdie terug te vinden, is hij ervan overtuigd dat hij en zijn assistent dat zo voor elkaar hebben. Maar deze ogenschijnlijk eenvoudige zaak met één vermist persoon verandert algauw in een grootschalig moordonderzoek. Ver weg van de chique wijken is Arrowoods Londen er een van onverbiddelijke wreedheid, waar het kwaad erop wacht ontmaskerd te worden…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mick Finlay werd geboren in Schotland en groeide op in Canada. In Engeland werkte hij onder andere bij een circus en als slagersjongen, voordat hij docent psychologie werd. De moordput is het tweede deel van zijn succesvolle Arrowood-detectivereeks.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Ruud van de Plassche

Omslagontwerp:
HarperCollins UK/HarperCollins Holland

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789402702644

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
448

Genre:
Thrillers, detective en mysterie

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De moordput van Mick Finlay weet je meteen dat je weer een Arrowood verhaal gaat lezen. Daar waar Arrowood loopt, doet nogal duister aan. Je wilt dan ook weten of dat het plaats delict is of dat er in het gebouw iets is wat kan helpen om de zaak op te lossen. De titel maakt nieuwsgierig en hoopt dat het minder eng klinkt dan het is.
In De moordput van Mick Finlay wordt Arrowood gevraagd om een meisje op te sporen. Het lijkt een makkelijk op te lossen zaak en hij hoopt al dat hij snel daarna een andere, grotere zaak krijgt om op te lossen. Helaas blijkt deze zaak toch niet zo snel op te lossen als verwacht. Het blijkt een zaak te zijn waar veel meer achter schuilt en waarbij de vraag is hoe oprecht de ouders zijn. Wat is de echte reden dat ze hun dochter willen zien? Wat is hun ware verhaal? Ondertussen blijkt er op een boerderij ook dingen te gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoe zit het met de paar vermissingen? Langzaam aan kom je steeds meer te weten over een aantal mensen in het dorp waar de boerderij staat en over een aantal instanties in Londen zoals bijvoorbeeld het armenhuis. Het blijkt dat niet iedereen even blij is met de bemoeienissen van Arrowood en zijn hulp en dat laten ze blijken ook via diverse kanten. Het verhaal laat zien wat het met mensen kan doen als er geld mee is gemoeid, hoe dat ten koste kan gaan van andere mensen.
Net als met Arrowood, kan je ook niet stoppen met lezen als je eenmaal in De moordput van Mick Finlay bent begonnen. Je wilt weten wat het echte verhaal is van de diverse personen, waarom het er bij bepaalde instanties niet helemaal eerlijk aan toe gaat, waarom mensen hun mond houden over bepaalde mensen of zouden ze echt niet weten hoe de vork in de steel zit? Het is een verhaal met verrassende wendingen. Steeds als je denkt te weten hoe het zit, blijkt het toch anders te zijn. Het is een verhaal waarbij je soms tissues nodig hebt omdat het emotioneel is zoals bijvoorbeeld twee nichten die elkaar na lange tijd weer zien, een verhaal met spannende momenten zoals bijvoorbeeld bij een confrontatie en waarbij je het geregeld te doen hebt met de hulp van Arrowood zoals Arrowood hem behandelt. In het begin heb je nog geen idee hoe het plot zal zijn, maar tegen het eind krijg je toch een vermoeden en blijkt het een tikkeltje voorspelbaar te zijn, wat eigenlijk wel een beetje jammer is.
Net als in het vorige deel is Arrowood nog steeds geen fan Holmes en dat laat hij ook in dit deel geregeld blijken. Ook in dit deel kan hij geregeld uit zijn slof schieten, maar op andere momenten, zeker voor bepaalde personen, laat hij zien dat hij eigenlijk een gouden hart heeft. Ondanks dat je dit deel los kan lezen, is het misschien toch beter om eerst het eerste deel te lezen omdat er soms wordt terug verwezen naar het vorige deel zoals bijvoorbeeld over het huis van Arrowood. Je weet dan precies wat er is gebeurd en wat er met bepaalde opmerkingen wordt bedoeld.
Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld hoe mensen met Down vroeger werden genoemd. Je kan merken dat de auteur onderzoek heeft gedaan naar mensen met Down, hij heeft ze heel goed weten te beschrijven in het verhaal.  Het eindigt met een historische achtergrond waarbij je meer komt te weten over bijvoorbeeld gestichten en Vin Mariani.
Kortom; De moordput van Mick Finlay is een spannend verhaal over Arrowood die de waarheid boven tafel moet zien te krijgen over een zaak waarbij meerdere zaken samen komen die met elkaar te maken hebben. Het plot is tegen het eind een tikkeltje voorspelbaar. Desondanks wil je toch weten hoe het afloopt en of de echte dader gepakt wordt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Net als met het vorige deel, kan je ook met dit deel niet stoppen als je er eenmaal in bent begonnen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, ik begon op een gegeven moment al een vermoeden te krijgen, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ettie, omdat ze een stoere vrouw is die opkomt voor vrouwen waarmee het niet goed gaat en niet bang is om desnoods haar leven op het spel te zetten als ze iemand kan helpen die in nood zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen is een mooie stad en het dorp klinkt ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk hoe men vroeger met mensen die zich niet goed kunnen verdedigen omgingen, hoe men mensen wist te indoctrineren. Gelukkig is dat nu toch wel anders in de meeste gevallen.

Mooie quote in het boek: 
Leven is risico's nemen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande mysterie-verhalen houdt en voor de Arrowood fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Door de laatste zin in het verhaal ben ik heel erg nieuwsgierig geworden naar het volgende deel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van HarperCollins Holland om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
THE ARROWOOD SERIES

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland
















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg