Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
(verhalenbundel)
Waar gaat het boek over?
De verhalen in dit boek worden bevolkt door mensen die uit alle macht proberen de greep op hun leven te behouden als ze in benarde omstandigheden terechtkomen. Wat doet een leraar als een leerling zich in zijn klas heeft opgehangen? Hoe houd je als begrafenisondernemer het hoofd boven water als je zaak failliet dreigt te gaan? Wat gebeurt er met je als je zit te vissen en een kikker naast je plaatsneemt die tegen je begint te praten? Hoe kun je de volmaakte stilte vangen in een door lawaai geteisterde wereld? De personen in dit boek streven vaak obsessief naar controle en zijn gesteld op een ordentelijk verloop der dingen. In dat streven belanden zij geregeld in bizarre situaties met een grimmig of hilarisch einde.
Alle negentien verhalen verschenen eerder in de literaire tijdschriften Tirade, De Gids, De Tweede Ronde, Avenue, Fantastische Vertellingen, Ganymedes, Tjonge, Portulaan, Extaze en Bühne. Hier zijn ze voor het eerst gebundeld.
Bron:
bol.com.
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463385619
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
236
Genre:
Literatuur en romans
Prijs:
€17,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
De stilteverzamelaar van
Ronald Widemann krijg je geen beeld van wat je gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig. In gedachten zie je iemand voor je die stille momenten probeert te vangen in potjes en daar eens in de zoveel tijd of geregeld naar probeert te luisteren. Maar of het ook zo is? De titel wordt later in het boek duidelijk en dan wordt duidelijk of er een persoon is die stilte verzamelt of dat er iets anders mee wordt bedoeld.
De stilteverzamelaar van
Reinold Widemann is een verhalenbundel met verhalen over diverse soorten personen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen uit alle macht proberen om hun greep op het leven te houden, maar of het ze ook lukt? Sommige verhalen zetten je aan het denken zoals bijvoorbeeld in het eerste verhaal waarin je kan lezen wat een mens echt nodig heeft en dat de rest bijzaak is.
Een ander verhaal laat zien dat sommige mensen vaak niet voor niets al op jonge leeftijd ontsporen, dat er vaak al het een en ander is vooraf gegaan. Een kind neemt niet voor niets zomaar wraak op zijn leraar. Het is een hedendaags verhaal dat zomaar echt gebeurd had kunnen zijn. Het is misschien ook wel een les voor ouders om naar het kind te luisteren waarom hij liever niet naar een bepaald persoon gaat.
Weer een ander verhaal laat zien dat je niet zomaar een weddenschap met iemand aan moet gaan. Dat je na moet denken of het de weddenschap echt wel waard is en dat je er een ander geen schade mee doet. Een ander verhaal laat zien dat je op moet passen met wat je een ander toewenst, dat het je zomaar zelf kan overkomen. En weer een ander verhaal geeft met een flinke overdrijving weer wat er met iemand kan gebeuren als je te vaak naar de plastische chirurgie gaat om jezelf nog mooier te laten maken of nog aparter zodat anderen je kunnen bewonderen.
Sommige verhalen zijn wat verwarrend en moet je meerdere keren lezen omdat de zinnen net niet lekker lopen, je hebt het gevoel dat je woorden mist. Maar na een paat keer overlezen begrijp je het verhaal. Het zijn soms wat duistere verhalen zoals bijvoorbeeld over een leraar die een leerling vindt die zelfmoord heeft gepleegd. Soms worden er metaforen gebruikt zoals bijvoorbeeld in een verhaal waarin een slang zichzelf opeet. Het zijn mooie metaforen die je aan het denken zet. De verhalen laat zien hoe een misbruiker denkt, hoe een moordenaar kan denken, hoe veel mensen hun doen en laten proberen goed te praten, hoe slachtoffers tot wanhopige daden kunnen komen en hoe anderen hun leven onder controle proberen te houden, maar of het ze ook lukt is nog maar de vraag.
Kortom;
De stilteverzamelaar van
Reinold Widemann is een verhalenbundel met verhalen over mensen die hun leven op de rails proberen te houden, proberen niet te ontsporen of ontdekt te worden. Veel verhalen zetten je aan het denken en veel verhalen laten de duistere kanten van de mensen zien.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt en waarbij je in gedachten iemand potjes stilte ziet vangen en op een plank ziet plaatsen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Over het algemeen zijn de verhalen vlot en beeldend geschreven. Bij een enkel verhaal lopen de zinnen niet helemaal lekker, heb je het gevoel dat je een of meerdere woorden mist.
Hoe origineel zijn de verhalen?
Over het algemeen heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.
Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft het plot je verrast?
Ja, bij de meeste verhalen heeft het plot me wel verrast.
Zijn de verhalen geloofwaardig?
Over het algemeen zijn de verhalen wel geloofwaardig. Alleen het verhaal over de leraar die een leerling die zelfmoord had gepleegd vindt vond ik wat ongeloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Daar ben ik nog niet over uit.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Aan de trompettist, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Diverse verhalen hebben me geraakt zoals het verhaal 'De trompettist', waarin een meisje blind vertrouwen heeft in de volwassene. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Ook het verhaal van een jongen die misbruikt werd heeft me geraakt en zo zijn er nog een paar verhalen die me wel geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Koffie is de benzine voor de mens.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van duistere verhalen houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien, hangt van het boek af.
Website van de auteur:
Reinold Widemann Twitter
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten