Van uitgeverij
W BOOKS mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Biografie van de bypass bij Kampen
Waar gaat het boek over?
In vijftien jaar tijd veranderde het aanzicht van de IJsseldelta bij Kampen ingrijpend. Om het gebied te beschermen tegen hoogwater kreeg de rivier de ruimte: de IJsel werd uitgediept en kreeg met het Reevediep een bypass naar het Drontermeer.
Deining in de IJsseldelta vertelt het verhaak van een project dat jarenlang de voorpagina's haalde: van de eerste plannen, de weerstand in de omgeving en de rechtszaken tot de aanleg van nieuwe natuur en bijzondere waterbouwkundige werken.
Wat betekende het project voor de bewoner wiens huis moest wijken voor het Reevediep? Voor de actievoerder die zich tot aan de Raad van State verzette tegen de plannen? Voor de archeoloog die een middeleeuwse kogge uit de IJssel opdiepte? Voor de ecoloog die zeldzame dieren ontdekte en beschermde tijdens de werkzaamheden? Zij en vele andere betrokkenen doen in dit boek hun persoonlijke verhaal.
Bron: achterkant boek.
Over de auteur:
Joep Boerboom (1973) is biograaf en journalist. In 2016 verscheen zijn biografie
Jan Terlouw, Jeugdboekenheld op het Binnenhof. Boerboom maakt biografiën in opdracht en schrijft voor onder meer dagblad
De Stentor en het magazine
Jij & Overijssel. In 2020 verschijnt zijn boek over Joodse ondernemers in Deventer.
Bron: achterkant boek
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789462583115
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
160
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Prijs:
€19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Deining in de IJsseldelta van
Joep Boerboom krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. Voor een ieder die in of in de buurt van Kampen woont of die geregeld over de IJssel vaart weet waar de foto is genomen. De titel maakt nieuwsgierig. Al zullen diegenen die in Kampen of daar in buurt wonen wel een vermoeden hebben waar de titel op slaat.
Deining in de IJsseldelta van
Joep Boerboom gaat over hoe men wilde proberen om weer te voorkomen dat Kampen onder water komt te staan bij heel erg hoog water nadat dat een aantal jaar geleden was gebeurd. Welke plannen er werden bedacht en hoe dat bij veel bewoners van Kampen en de omliggende plaatsen tot weerstand leidde. In dit boek vertellen diverse mensen hun persoonlijke verhaal. Het verhaal laat zien hoe mensen soms uit elkaar werden gedreven, waarom de tegenstanders zo tegen de plannen waren en sommigen dat nog steeds zijn, waarom de voorstanders er wel voor zijn en wat het met iemand kan doen als die noodgedwongen uit zijn huis moet omdat het huis precies op de plaats staat waar men de bypass wil hebben.
Deining in de IJsseldelta van
Joep Boerboom laat zien dat men wel kan bedenken dat er een bypass bij een plaats moet komen en dat je daardoor dan ook een nieuw dorp krijgt, maar dat wil niet zeggen dat het zo simpel ligt. Het boek laat zien wat er allemaal bij komt kijken. Je hebt niet alleen met de mensen die wonen op de plaatsen waar de bypass moet komen te maken, de scheepvaart die gebruik maakt van de IJssel, maar met nog zoveel meer. Er moet gekeken worden of de grond wel geschikt is, of er niets van archeologische waarde onder ligt en dan heb je ook nog met de natuur te maken. De dieren die er leven, de planten die daar groeien. Hoe daarmee wordt omgegaan en wat ernee gebeurdt. Daarom komen ook een archeoloog en een ecoloog aan het woord die vertellen over hun werkzaamheden daar. Je merkt hun liefde voor hun vak waardoor je zelf ook enthousiast wordt en met andere ogen naar de natuur gaat kijken.
Je krijgt een idee van hoe het dorp Reeve er in de toekomst uit zal gaan zien als de plannen doorgang krijgen, wat je er allemaal kan verwachten en waar een paar van de toekomstige bewoners zich op verheugen. De schitterende foto's maken het boek compleet. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van het werk dat is verricht, de stappen van de diverse werkzaamheden, de dieren en planten die daar leven en hoe het dorp Reeve eruit gaat zien.
Kortom;
Deining in de IJsseldelta van
Joep Boerboom is een interessante biografie over de bypass van Kampen. Diverse mensen zoals een tegenstander, een ecoloog, een archeoloog, een bewaker, een provinciebestuurder en nog een aantal mensen vertellen hun persoonlijke verhaal over de bypass bij Kampen. Daarnaast leer je de geschiedenis van de plannen kennen, want die blijken niet zo nieuw te zijn als men denkt. Al was het boek misschien completer geweest als ook onze Koning zijn verhaal erover had vertelt, maar misschien wilde hij dat wel niet of is er een andere reden dat er geen interview met hem in staat.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Die zijn heel mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk wat er allemaal bij zo'n project komt kijken. Daar sta je normaliter niet bij stil.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die aan het project heeft meegewerkt, voor diegenen die in Kampen en daar in de omgeving wonen en een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik de foto's af en toe nog een keer ga bekijken. Vooral de natuurfoto's trokken mij heel erg aan.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien wel, hangt van het boek af.
Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij
W BOOKS voor een inkijkexemplaar.
Website van de auteur:
JOEP BOERBOOM
Website van de uitgever:
W BOOKS
Reacties
Een reactie posten