Koude Oorlog #2


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Politiek - Diplomatie - Oorlog - Mens & Maatschappij - Spionage

Waar gaat het boek over? 
Konden troepen van het Warschaupact in zeven dagen doorstoten naar de Rijn, al dan niet met de massale inzet van kernwapens? Wat betekende zo'n aanval voor de Nederlandse infanterie die permanent in West-Duitsland was gelegerd, dicht in de buurt van het IJzeren Gordijn? Voor velen onbekende aspecten van de Koude Oorlog, die nooit een warme werd maar wel op allerlei terreinen werd gevoerd. Op dat van de kunst. Op het gebied van informatievergaring door middel van infiltratie in het Oostblok. Maar er was ook infiltratie in het Westen: konden we iedereen aan eigen kant wel vertrouwen? De kernwapenwedloop in de jaren tachtig leidde met de voorziene plaatsing van kruisraketten tot massale protesten, maar ook tot individueel onbehagen dat dwong tot keuzes. Dit en meer in Koude Oorlog nummer 2, dat de veelzijdigheid van deze periode in al zijn facetten wil belichten.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Wessel Westerveld / Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385343

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
138

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€9,95

Wat vind je van het boek? 
Je krijgt bij het zien van de cover van Koude Oorlog #2 al een idee waar het boek over kan gaan. Het kan zelfs zijn dat iemand zichzelf of iemand die hij kent herkend op de cover. Dat die weer even terug in de tijd gaat, naar de dag dat deze demonstratie werd gehouden. Anderen die die tijd bewust hebben meegemaakt, zullen de foto uit de media kunnen herkennen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan.
Net als het vorige deel kent ook dit deel een verscheidenheid aan verhalen over de Koude Oorlog. Diverse auteurs als Perry Pierik, Margreet den Buurman, Edy Korthals Altes, Annabel Junge, Nico Vroom en nog een paar anderen vertellen iets over de Koude Oorlog waardoor je er een nog beter beeld van krijgt, meer komt te weten. Diegenen die die tijd bewust hebben meegemaakt zullen veel uit de media herkennen, maar dan blijkt dat het eigenlijk maar een klein beetje is dat ze weten, omdat heel veel ook de media niet haalde of omdat dat verzwegen werd zoals bijvoorbeeld het verhaal van Edy Korthals Altes die op een gegeven moment het gevoel had dat er niet naar hem werd geluisterd, dat hij niet serieus werd genomen door de Nederlandse regering waardoor hij zich onbehagen voelde en voor zichzelf een gedwongen keuze maakte.
Je komt te weten over onder andere hoe de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn zijn ontstaan, wat de rol van Nederland was in die tijd, waarom bepaalde personen werden bespioneerd en afgeluisterd en door wie, hoe de kunst indertijd als wapen werd ingezet, waarom bepaalde dingen werden doodgezwegen, hoe de bevolking in slaap werd gesust terwijl er iets heel ergs aan de hand was, over de demonstraties tegen kruisraketten en of dat geholpen heeft, de kernwapens in Rusland en over het anit-amerikanisme. Het zijn interessante, maar soms ook schokkende verhalen zoals bijvoorbeeld het verhaal over Ulrike Meinhof. Ook kom je meer te weten over hoe het was voor diegenen die met hun gezin in Duitsland gelegerd waren en wat er voor hun gezinnen werden gedaan om zich er enigzins thuis te laten voelen zo ver van hun familie vandaan. Je kan merken dat de auteurs er heel veel onderzoek naar hebben gedaan.
Voor diegenen die Berlijn ooit gaan eens bezoeken, vertelt Marcel Reijmerink over interessante, historische plekken die je zeker moet aandoen. Ook kan je een bijzondere begraafplaats bezoeken in Munster. Frank Oosterboer vertelt je er meer over, over waarom het zo'n bijzondere begraafplaats is.
Kortom; Koude Oorlog #2 is net als het eerste deel een heel interessant boek over de Koude Oorlog, je krijgt er een andere kijk op dan je al had en komt er nog meer over te weten. De genoemde boeken wil je lezen omdat je meer over sommige onderwerpen wilt weten. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Een groot gedeelte speelt zich af voor ik geboren werd, maar als ik toen had geleefd, dan had ik dat wel gekund en de tijd na 1974 is me goed afgegaan.

Heeft een of meer auteurs je weten te raken?
Ja, dat hebben diverse auteurs. Bijvoorbeeld het verhaal over Ulrike heeft me best wel geschokt. Ook het verhaal van Edy Korthals Altes heeft me geraakt. Het lijkt me vreselijk als niemand naar je luistert, niet wil inzien van hoe het echt is, dat men de kop in het zand blijft steken. Zo zijn er wel meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog en dan met name de Koude Oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgende deel komt, wat ik stiekem wel hoop, want volgens mij is er nog een heleboel te vertellen over de Koude Oorlog, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg