Van uitgeverij
Elmar mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Het waagstuk van de enkeling
Waar gaat het boek over?
He who forms a tie is lost (Joseph Conrad), was het motto van
Een IJskoude Doorbraak, het boek dat Henk de Velde over zijn overwintering in Siberië schreef. Die zelfopgelegde eenzaamheid is opnieuw het thema van dit boek.
In deze roman wordt in een aantal episodes het wonderbaarlijke verhaal verteld van een man die zijn droomtijd beleeft in een periode van ruim 400 jaar.
Wie is hij? Wat drijft deze overlevende over de wereld en door de duistere tijden heen? Heeft hij een lotsbestemming?
In dit meeslepende verhaal over het terugkeren van de tijd laat Henk de Velde zijn schrijverschap tot hoge bloei komen.
De illustraties van de auteur maken het verhaal extra bijzonder.
Je suis né pour te connaître
Pour te nommer
Liberté.
Paul Eluard
Bron: achterkant boek
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789038927008
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
184
Genre:
Literaire romans
Prijs:
€17,99
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
Lot onbekend van
Henk de Velde krijg je niet direct een idee waar het boek over zal gaan. Je wilt weten wie die persoon is en waarom hij daar is waar hij is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt er meer over weten.
Lot onbekend van
Henk de Velde begint met een schipbreuk in 1712 ergens bij Australië en eindigt over elf jaar, waarin de toekomst er misschien wel anders uitziet dan het er nu uitziet. In de tussentijd probeert een persoon te overleven in al die jaren waarin hij veel meemaakt en waar hij op veel plaatsen komt, waar hij soms ternauwernood weet te overleven. Je kan nog wat leren van die persoon, die op zijn manier ook van alles leert in de loop der jaren. Soms lijkt het noodgedwongen, andere keren lijkt het zijn vrije keuze te zijn om geheel onafhankelijk te leven en je lot te laten bepalen zoals het komt. Je krijgt meer eerbied voor de natuur en de dieren en leert meer over de veranderingen in de lucht te herkennen. Langzaam aan komt de hoofdpersoon vanuit het verleden naar de toekomst die helemaal niet zo leuk lijkt te zijn voor hem. Een toekomst waarin hij van alles mist. Ook als lezer hoop je dat het niet zover komt, dat het maar een verzonnen verhaal blijkt te zijn waarom je over elf jaar alleen maar begint te grinneken om de fantasie van de auteur.
Soms is een stukje wat verwarrend, moet je een stukje terug lezen om te begrijpen wat er staat en dan nog is het niet altijd even duidelijk, maar misschien heeft de auteur het wel expres zo geschreven om je soms in verwarring achter te laten. De illustraties maken het verhaal compleet ook al zijn die, net als het verhaal zelf, niet altijd even duidelijk, maar als je goed kijkt, dan zie je wat de auteur bedoeld met de illustraties.
Het is een verhaal over helemaal alleen zien te overleven in diverse situaties zoals bijvoorbeeld in de natuur, op zee, in diverse seizoenen en op diverse plaatsen, maar soms ook aanpassen aan een groep mensen voor een korte of langere periode. Het is een verhaal over het op zoek gaan naar jezelf. Wie ben je? Waarom ben je op deze wereld? Wat is je lotsbestemming? Het verhaal laat zien hoe sterk je kan zijn als je moet zien te overleven in de meest moeilijke situaties, wat voor een wilskracht een mens kan hebben als hij wil overleven.
Feit en fictie zijn heel mooi verweven met elkaar waarbij je tijdens het lezen meer komt te weten over bijvoorbeeld Australië, het VOC-schip de Zuytdorp en ijsberen. Je kan merken dat de auteur ervaring heeft met het alleen-varen, veel weet over wat je tegen kan komen tijdens het varen en onderzoek heeft gedaan naar diverse plaatsen en de geschiedenis daarvan. Hij heeft het verhaal zo beeldend geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je er steeds bij bent in plaats van dat je het van een afstand leest.
Kortom;
Lot onbekend van
Henk de Velde is een verhaal over een persoon die zijn droomtijd beleeft in een paar eeuwen waarin hij moet zien te overleven in diverse situaties, waarin hij op zoek gaat naar zichzelf. Het verhaal is soms wat warrig, maar over het algemeen goed te volgen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want daar draait het verhaal heel de tijd om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Over het algemeen vlot en beeldend. Je hebt het gevoel dat je erbij bent in plaats van dat je het van een afstand meemaakt.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker, ook al klinkt het vooral voor de jongeren waarschijnlijk soms ongeloofwaardig zoals bijvoorbeeld het overleven in een tijd waarin de computer en een mobiel nog niet bestonden, dat je zo van de wereld kon verdwijnen zonder dat iemand wist waar je was.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Ze klinken over het algemeen mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg.
Mooie quote in het boek:
De zee laat zich zien zoals die is.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van boeken met diepgang houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.
Website van de auteur:
HENK DE VELDE
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ELMAR
Mooie eerlijke recensie.
BeantwoordenVerwijderen