Vrouwen Die Grenzen Verleggen - Engelien Scholtes


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
12 topvrouwen vertellen na 100 jaar  vrouwenkiesrecht

Waar gaat het boek over? 
Wat hebben vrouwen in de afgelopen honderd jaar met hun verworven kiesrecht gedaan? Hoe zelfstandig en zelfredzaam zijn zij geworden? Hebben zij hun talenten ontwikkeld en hun plaats veroverd in een wereld die toch nog dikwijls wordt gedomineerd door mannen?

Op deze en andere vragen geven twaalf topvrouwen uit verschillende disciplines en vakgebieden een inspirerend antwoord. Bekende vrouwen die de uitdaging in hun beroep zijn aangegaan en als winnaar uit de strijd zijn gekomen. Zij vertellen enthousiast over hun leven, hun idealen, maar laten ons ook delen in hun angsten en onzekerheden. Het zijn boeiende verhalen die inzicht geven in hun persoonlijke drijfveren en verlangens, verhalen waarin zij hun stem laten horen en hun ervaringen delen met de buitenwereld. Zij laten zien hoe zij hun eigen weg zijn gegaan zonder hun eigenheid en authenticiteit te verliezen. Wellicht zijn het juist deze eigenschappen die hen in staat stelden hun weg naar de top te vinden.

Petra Stienen | Barbara Barend | Trijntje Oosterhuis
Rosita Steenbeek | Manja Blok | Joyce Roodnat | Arita Baaijens
Aliona van der Horst | Emily Ansenk | Tania Kross
Laamia Elyounoussi | Bibian Mentel

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Engelien Scholtes was vele jaren werkzaam als uitgever non-fictie bij uitgeverij Lemniscaat. Daarna was zij actief als vertaler en publiceerde zij verschillende boeken.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385718

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
160

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vrouwen die grenzen verleggen van Engelien Scholtes wordt je nieuwsgierig naar waarom deze vrouwen in dit boek staan, wat de bedoeling ervan is. De titel spreekt enerzijds voor zichzelf, anderzijds maakt het ook nieuwsgierig.
In de inleiding vertelt de auteur iets meer over het boek, over Aletta Jacobs, wat Alette Jacobs een eeuw geleden voor elkaar heeft gekregen en wat de auteur hoopt te bereiken met dit boek.
In Vrouwen die grenzen verleggen van Engelien Scholtes zijn 12 vrouwen door de auteur geïnterviewd speciaal voor dit boek. Het zijn 12 vrouwen die een ieder op haar manier iets voor de samenleving heeft betekent en nog steeds betekenen voor de samenleving. Het zijn 12 sterke, inspirerende vrouwen waar je wat van kan leren. Ze vertellen in de interviews hoe hun jeugd was, hoe ze in hun vak zijn gerold, waarom ze datgene doen wat ze doen, wat voor obstakels ze hebben moeten nemen, waar ze voor staan, wie ze bewonderen, wat ze vinden van de emancipatie, wat het vrouwenkiesrecht voor hen betekent en wat ze tegen andere vrouwen willen zeggen. Je krijgt bewondering voor de vrouwen voor de wegen die ze hebben bewandeld en kan er wat leren. Sommige vrouwen vertellen ook waar Nederland in te kort schiet zoals bijvoorbeeld met de kinderopvang. Het is fijn dat de auteur voor vrouwen heeft gekozen die je niet zo snel zal verwachten in dit soort boeken.
Voor veel vrouwen zullen bepaalde dingen herkenbaar zijn zoals dat iemand vertelt dat heel veel vrouwen heden ten dage nog steeds 'sorry' zeggen voor veel dingen terwijl dat niet nodig is. De vragen zetten je aan het denken en je gaat ze zelf ook in je hoofd beantwoorden. Ook de vragen die sommige vrouwen in hun antwoorden stellen in het algemeen zoals bijvoorbeeld waar je energie van krijgt en wat je talenten zijn, zetten je aan het denken. Je gaat bedenken of je wel datgene doet waar je energie van krijgt en of je dat ook in het dagelijks leven doet of dat het tijd wordt om het roer eens om te gooien.
De schitterende foto's maken het boek compleet. Het boek zelf is overigens van een duurdere papier. Het is duidelijk dat ook de uitgeverij, of was het een idee van de auteur?, de topvrouwen recht wilde aandoen en niet voor het gebruikelijke paier hebben gekozen. Dat maakt dat het boek wat luxer aanvoelt.
Kortom; Vrouwen die grenzen verleggen van Engelien Scholtes is een interessant boek over 12 topvrouwen die vertellen over waarom ze voor het beroep hebben gekozen wat ze doen, welke obstakels ze daar soms voor moesten overbruggen en wat ze de vrouwen willen meegeven. Het zijn 12 inspirerende vrouwen waarvan je nog wat kan leren, een voorbeeld voor andere vrouwen zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het boek om.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, hoewel de verhalen van Bibian Mentel, Laamia Elyounoussi en Aliona van der Horst hebben me wel geraakt om een of andere reden.

Mooie quote in het boek: 
Ervaring is echt de beste leerschool.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de vrouwen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een interview terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Engeline Scholtes

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT

Koop bij bol.com
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg