Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Alles Behouden - Mark Deckers


Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer

Waar gaat het boek over? 
Februari 1945. In Deventer wacht men in spanning op het einde van de oorlog. Juist op dat moment opent een bijzondere bibliotheek: een noodfiliaal in een Jaminwinkel. Twee jongedames houden hier een dagboek bij.
23 februari 1945: "Vanmorgen half tien opening van het leeszaalfiliaal in de winkel van Jamin. Het eerste halfuur vol verwachting, doch weinig leden. In de loop van de dag nam de kou van onze voeten toe met het aantal bezoekers, die de hele dag zo'n beetje door bleven druppelen. Drie jongens kwamen vragen om een kaart van Nederland. Ze vertelden dat ze drie van de 1.200 jongens waren, die in Bloemendaal bij razzia's waren opgepakt, vervoerd waren per wehrmachttrein, in de buurt van Deventer uit de trein waren gesprongen en nu te voet de reis naar huis wilden aanvaarden na raadpleging van een kaart."
Grote en kleine ontwikkelingen buitelen over elkaar. Het bijzondere dagboek is aangevuld met andere niet eerder gepubliceerde dagboekfragmenten. Daarmee brengt het een flink aantal verborgen documenten op onderhoudende wijze bij elkaar. Een absolute aanvulling op boeken over de oorlogsgeschiedenis van Oost-Nederland én die van bibliotheken!

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mark Deckers (1971) raakt bij elk archiefonderzoek weer verwonderd over wat bewaard is gebleven. Hij was in het verleden bibliothecaris in de bibliotheek van Deventer en werkt tegenwoordig bij Rijnbrink als bibliotheekadviseur.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789462493742

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
80

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€12,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Alles Behouden van Mark Deckers krijg je meteen het gevoel dat je een boek over de oorlog gaat lezen. Het is duidelijk dat de ramen eruit zijn en de brokstukken voor het huis spreken boekdelen. Helaas is de tekst op het bord achter de mensen niet goed te lezen, je wilt weten wat erop staat en wat het verhaal is van de mensen voor het huis. Het is in ieder geval duidelijk dat het om een dagboek gaat. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er allemaal behouden is. De subtitel lijkt een hint te geven.
Mark Deckers vertelt in Alles behouden eerst wat meer over Betty en Corrie, het bibliotheekwerk in oorlogstijd, het bombardement op 6 februari 1945 en de zoektocht naar filialen voor de bibliotheek. Daarna komen de dagboekfragmenten van Corrie bij het filiaal van Jamin en het persoonlijke dagboek van Betty aan bod. De dagboeken vullen elkaar heel mooi aan. Niet alleen Corrie schrijft in het dagboek van filiaal Jamin, ook andere assistentes beschrijven hun dagelijkse werkzaamheden en hoeveel boeken er zijn uitgeleend. Je hebt het gevoel dat Corrie wist dat haar dagboek wel eens heel belangrijk kon zijn voor de toekomst, dat de mensen in de toekomst kunnen lezen hoe het er in die dagen aan toe ging. Dat ze daarom het dagboek is begonnen.
Voor veel bibliothecarissen zullen sommige stukjes ook nu nog bekend voorkomen zoals bijvoorbeeld dat iemand een boek niet heeft terwijl die dat nog heeft of de levensverhalen die ze moeten aanhoren van mensen die boeken willen lenen.
De dagboeken geven heel goed weer en vanuit de eerste hand hoe het in die laatste maanden van de oorlog eraan toe ging, hoe het gewone leven doorging. Men leefde wel in angst, maar men ging toch door met de dagelijkse bezigheden en men bleef lezen, breien, een praatje met elkaar maken en bij elkaar op de koffie gaan. Ook krijg je een goed beeld van hoe men reageerde als de luchtalarmen afgingen en hoe het schuilen ging. Betty vertelt in haar dagboek hoe zij de bevrijding heeft gevierd, wat daaraan vooraf ging. Je voelt haar vreugde dat Deventer bevrijd is. Daardoor heb je een bijzonder inkijkje in het einde van de Tweede Wereldoorlog in Deventer, hoe men dat in Deventer beleefde.
In het slotakkoord kan je lezen welke boeken verboden waren en wat de bibliotheek ermee deed. Zouden ze naar de bezetter hebben geluisterd of wisten ze een manier om de verboden boeken te behouden? In het nawoord vertelt Mark Deckers hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven en dankzij wie het mogelijk is gemaakt.
De foto's, de oorspronkelijke dagboekfragmenten, de plattegronden, de brieven en de krantenberichten maken het boek compleet. Je krijgt daardoor een goed beeld van hoe de bibliotheken eruit zagen.
Kortom; Alles behouden van Mark Deckers geeft een bijzonder inkijkje in hoe het de laatste maanden van de oorlog eraan toe ging in Deventer, hoe men een bibliotheek runde, hoe het dagelijkse leven doorging en hoe men feest vierde toen de stad bevrijd was.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de persoonlijke dagboekfragmenten van Betty en Corrie met aanvulling van de auteur.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Deventer is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De dagboekfragmenten geven duidelijk aan dat het leven ondanks de oorlog toch door kan gaan, zij het gevoegd naar de omstandigheden. Men ging niet bij de pakken neerzitten.

Mooie quote in het boek: 
De geschiedenis bevat meer verhalen dan je zelf kunt verzinnen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die in Deventer woont of daar vandaan komt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Mark Deckers

Website van de uitgever:
WalburgPers



















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg