Duister Verleden - Wim Hendrikse


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Ik wil Wim Hendrikse bedanken voor het plaatsen van een stukje van mijn recensie over het vorige deel met de naam van mijn boekenblog. Voel me zeer vereerd. :)

Subtitel:
Een Eyewitness Thriller

Waar gaat het boek over? 
De moeder van archeologe Linda Francke komt te overlijden en kort daarop verdwijnt haar zus. Vervolgens pleegt iemand een inbraak in haar huis en een man overlijdt onder verdachte omstandigheden. Al deze zaken blijven onopgelost.
Tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe zeesluis in Terneuzen stuit men op het skelet van een baby, die omstreeks 1830 is vermoord. Was archeologe Linda Francke bij toeval betrokken bij het voorbereidende bodemonderzoek?
Detective Joop Hamelink en rechercheur Theo de Rooy vinden een gruwelijk verminkt lijk, waardoor de gebeurtenissen, in het anders zo rustige Zeeuws-Vlaanderen, in een stroomversnelling komen.
Het spoor leidt naar een kleine sekte in Zuiddorpe, geleid door een charismatische man die angstvallig probeert zijn ware identiteit verborgen te houden. Verleden en heden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385466

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
406

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het verhaal leent zich heel erg goed om te verfilmen.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Duister verleden van Wim Hendrikse wil je weten wie die vrouw is, wat haar achtergrond is. De titel maakt nieuwsgierig en klinkt tegelijkertijd ook een beetje angstaanjagend.
Net als in het vorige deel, wordt je ook in dit deel weer meteen vanaf de eerste bladzijde meegezogen in het verhaal. Je wordt meteen nieuwsgierig naar wie het slachtoffer is en wie de dader is. Daarna gebeurt er nog veel meer waardoor je op een gegeven moment gaat  afvragen wat de gebeurtenissen met elkaar gemeen hebben of dat je ze los van elkaar moet zien. Er komen steeds meer vragen, maar of daar ook antwoorden op komen? Wie spreekt de waarheid en wie liegt? Het verhaal kent heel veel verrassende wendingen. Steeds als je een vermoeden hebt hoe het verhaal verder zal gaan lopen, blijkt het toch weer een totaal andere kant op te gaan, blijkt er weer een andere mogelijke dader in beeld te komen.
Ook in dit deel weet Wim Hendrikse de hoofd- en bijpersonen goed uit te diepen waardoor je een heel goed beeld krijgt van de personen. Sommige mensen blijken toch niet zo aardig te zijn als ze lijken en blijken een dubbele agenda te hebben, terwijl je met andere personen alleen maar medelijden kan hebben omdat hun leven is gelopen zoals het is gelopen. Die gun je een beter leven met veel geluk. En weer anderen hou je liever op hele grote afstand. Theo en Leon zijn niet echt veranderd, maar Joop zie je groeien in dit deel. Hij blijft zijn verdriet om zijn ex-vrouw houden, maar ondertussen zie je dat hij haar langzaamaan probeert los te laten. Het huwelijk van Richard en Martha is niet veranderd, je voelt hun liefde voor elkaar en kunnen nog steeds heerlijk kibbelen zoals alleen oudere echtparen dat kunnen doen. Wel merk je dat hun gezondheid, en dan vooral die van Richard, achteruit gaat, maar dat is ook niet zo verwonderlijk met zijn leeftijd.
Heden- en verleden zijn goed verwerkt zoals bijvoorbeeld de watersnoodramp in 1953 die heel goed is uitgebeeld. Je komt ook meer te weten over lijkschouwingen, hoe die gedaan worden, wat een lijk kan vertellen aan de lijkschouwer.
Duister verleden van Wim Hendrikse is een verhaal met vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld bij een inval in een huis, romantische momenten zoals bijvoorbeeld de liefde van Richard en Martha tijdens een uitje, humorvolle momenten zoals bijvoorbeeld de opmerking van Martha dat haar man met alles wegkomt, schokkende momenten zoals de vondst van een skelet van een baby en trieste momenten zoals bijvoorbeeld het levensverhaal van Katrina.
Net als het vorige deel, is ook dit deel los te lezen en kan je het beter niet tussendoor lezen, want als je aandacht even verslapt, ben je de draad kwijt. Ook is het niet raadzaam om het boek vlak voor het slapen gaan en tijdens het eten te lezen, zeker als je een zwakke maag hebt, is dat niet verstandig.
Kortom; Duister verleden van Wim Hendrikse is een spannende thriller waar je meteen vanaf het begin meegezogen wordt in het verhaal en je pas weer los laat als het boek uit is. Ook dit deel weet je bezig te houden als je niet in het boek bezig bent.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat doet het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Net als het vorige deel, kan je ook met dit deel niet stoppen als je er eenmaal in bent begonnen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik begon op een gegeven moment een totaal andere persoon te vermoeden en was dan ook heel erg verrast met deze persoon en de reden waarom die persoon dat allemaal heeft gedaan.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je gelooft dat alles echt gebeurt is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Richard, ook al is hij geregeld eigenwijs en zou hij het eigenlijk wat rustiger aan moeten doen, toch is het bewonderenswaardig hoe hij zich vastbijt in zaken en die probeert op te lossen. Ook zijn gevoel voor humor is heerlijk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral het levensverhaal van Katrina heeft me geraakt. Ik kan er niet teveel over zeggen, want dan zou ik teveel verraden, maar ik begrijp wel hoe ze zo diep heeft kunnen zinken.

Mooie quote in het boek: 
Het stopte abrupt met regenen en het leek erop dat de hemel zijn adem in hield, bang voor het vervolg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker, Ik kan haast niet wachten op het volgende deel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn boekenblog wordt erin genoemd, die mag dus niet weg. ;)

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT


Koop bij bol.com

Reacties