Over De Grens - Mechtild Borrmann


Van uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een jong meisje probeert vlak na de oorlog met koffiesmokkel haar familie te onderhouden. Maar dan gaat het mis...

Oorspronkelijke titel:
Grenzgänger

Oorspronkelijke uitgever:
Droemer Knaur

Waar gaat het boek over? 
Een aangrijpende roman van een verloren Duitse jeugd. Gebaseerd op een duister hoofdstuk uit de Duitse naoorlogse geschiedenis: kindertehuizen in de jaren vijftig

De Schönings wonen in een dorp aan de Duits-Belgische grens. Zoals veel gezinnen daar proberen ook zij in de zware jaren na de oorlog wat extra's te verdienen met het smokkelen van koffie. De zeventienjarige Henni is hier vanaf het begin bij betrokken en kent de route over het verraderlijke moerasgebied op haar duimpje. Zij kan de smokkelaars, voornamelijk kinderen, veilig in het donker door het gebied loodsen.

Maar vanaf 1950 gaat de georganiseerde misdaad zich met de smokkel bemoeien en schrikt de douane er niet voor terug op hen te schieten. En op een nacht gebeurt het ondenkbare: Henni's zusje wordt neergeschoten. Henni wordt in een tuchtschool vastgezet. Vanwege de koffiesmokkel. Maar dat is slechts een deel van de waarheid. Haar jongere broertjes, die Henni sinds de dood van hun moeder onder haar hoede had, belanden in een katholiek kindertehuis. Waar een van hen, de kleine Matthias, aan longontsteking sterft. Ook dat is slechts een deel van de waarheid…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mechtild Borrmann (Keulen, 1960) begon pas na een carrière als dans- en theaterpedagoog, gestalttherapeut en personeelsmanager met het schrijven van romans. Ze ontving voor haar eerdere werk in Duitsland al de gerenomeerde Friedrich-Glauser-Preis en de Deutscher Krimi Preis. In Frankrijk ontving ze de Grand prix des lectrices van ELLE Magazine.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Olga Groenwoud

Omslagontwerp:
Bij Barbara

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789400510838

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
280

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€17,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Over de Grens van Mechtild Borrmann wil je weten waar het meisje naar toe gaat en waar ze vandaan komt, wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of dat je het letterlijk of figuurlijk of allebei moet nemen.
Meteen vanaf de proloog wordt je meegezogen in een verhaal waarin gezocht wordt naar de waarheid van hetgeen er indertijd is gebeurd. Helaas, maar gelukkig voor de lezer van dit boek, is dat niet zo eenvoudig te verklaren. Zeker niet als er wordt gezwegen, maar waarom die persoon zwijgt? Is dat uit zelfbehoud, is ze schuldig aan diverse zaken of probeert ze iemand of meerdere personen te beschermen? Waren het twee ongelukken die toevallig vlak achter elkaar gebeurden of zat er iemand achter? Als er iemand achter zat, wilde die dan wraak nemen? En hoe zit het met de verhalen over het kindertehuis? Zijn die waar of niet waar?
Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd en plaats waarbij je langzaam aan steeds meer komt te weten over hetgeen er is gebeurd. De tijd en plaats staan boven ieder hoofdstuk zodat je weet over welke tijd en welke plaats het gaat, maar de hoofdstukken zijn bekeken vanuit diverse personen. Het is dan ook geen boek die je even tussendoor kan lezen, want even je aandacht weg en je weet niet meer over wie en wat het gaat. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen en steeds als je een vermoeden hebt, blijkt het toch anders te zijn, blijkt het een andere kant op te gaan. Langzaam aan kom je meer te weten over de levens van de hoofdpersonen en wat er vermoedelijk echt is gebeurd. Je krijgt begrip en bewondering voor een van de hoofdpersonen, maar vraagt je ook af de loyaliteit niet te ver gaat.
Het is een fictief verhaal dat op stukjes feiten is gebasseerd zoals bijvoorbeeld over de koffiesmokkel, hoe het ging in veel tucht- en kindertehuizen en hoe sommige pastoors in de kerk waren. Mechtild Borrmann heeft dat in Over de grens mooi weten te vervlechten met het fictieve verhaal.
Het is een verhaal over koffiesmokkel, de roddels van mensen, veroordelingen, schuldgevoelens, de trouwe vriendschap van een persoon, de onvoorwaardelijke liefde van de partner, onrecht, een belofte die moeilijk na te komen is, leugens, mensen die je laten vallen en slechte jeugd. Het verhaal laat zien wat een oorlogstrauma met iemand kan doen, hoe dat kan doorspelen op anderen zoals zijn gezin. Wat het verlies van een gezinslid met de rest van het gezin kan doen, wat het met iemand kan doen als die jarenlang slecht is behandeld door sommige volwassenen, schuldgevoelens van iets wat je beter niet had kunnen doen en de risico's van het smokkelen van koffie.
Kortom; Over de grens van Mechtilde Borrmann is een spannend verhaal waarin wordt gezocht naar de waarheid over twee gebeurtenissen die vlak na elkaar gebeurden. Langzaam aan wordt de waarheid via diverse tijden en plaatsen onthuld. Een doos tissues is aan te bevelen om die bij je te hebben, want er zitten een paar emotionele momenten in.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het leuke is dat alles op de cover ook in het boek voorkomt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, maar je moet wel je aandacht erbij houden, want je wordt heen en weer geslingerd in de tijd en de plaatsen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal met dit boek begint, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten wat er echt is gebeurd.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Elsa, omdat ze haar vriendin niet laat vallen en niet meegaat met de roddels en de veroordelingen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 

Aken en Keulen zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het is ongelooflijk hoe het eraan toe ging in sommige kindertehuizen, hoe abnormaal (ik druk me nog zachtjes uit) streng ze konden zijn.
Ook het moedige verhaal van Henni heeft me geraakt. Ik kan alleen maar bewondering voor haar hebben, ook al gaat ze misschien soms iets te ver, maar je kan er alleen maar begrip voor hebben voor de reden waarom ze soms zo ver gaat.

Mooie quote in het boek: 
Maar de waarheid is de waarheid, ook als die niet in uw straatje past.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van historische romans met diepte houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de site van A.W. Bruna Uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
A.W. Bruna Uitgevers








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg