Eline - Michelle Visser


Van uitgeverij Boekerij mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog volgt een jonge vrouw haar man naar het Drentse platteland. Maar dan breekt de Spaanse griep uit.

Waar gaat het boek over? 
De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Michelle Visser woont in Hengelo en werkte als communicatiemedewerker voor ze fulltime ging schrijven. Veronique was haar succesvolle debuut; daarna verscheen haar tweede historische roman Opstand, die werd verkozen tot Overijssels Boek van het jaar 2014. Naast historische romans schrijft ze ook een serie feelgoodromans over de Nederlandse Loes die een nieuw leven begint in Frankrijk.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789022585870

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Carry Tefsen zou dan heel mooi de rol van Hendrikje kunnen spelen.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Eline van Michelle Visser wil je weten welke plaats het is en of de plaats er heden ten dage nog steeds zo ongeveer uitziet. Je krijgt in ieder geval het idee dat je een historische roman gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie Eline is en wat haar verhaal is. Het boek is mooi vormgegeven, elk hoofdstuk begint met een sierlijke letter.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk van Eline van Michelle Visser wordt je teruggevoerd in de tijd. Een tijd die misschien nog maar een paar mensen hebben gekend, maar de meeste mensen zullen een aantal van de feiten misschien hebben gehoord van hun (over)grootouders zoals bijvoorbeeld over het vrouwenkiesrecht. Feit en fictie zijn in dit boek heel mooi met elkaar verweven. Je kan merken dat de auteur onderzoek heeft gedaan naar de tijd en de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zoals bijvoorbeeld over de Spaanse griep en het leven op het Drentse platteland. Je krijgt daardoor een goed beeld van hoe het laatste Eerste Wereldoorlogsjaar was, hoe de mensen het hadden in Nederland, Duitsland en Engeland, hoe men de oorlog ervoer en hoe het leven was op het Drentse platteland.
Eline van Michelle Visser is zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent in het verhaal, je ruikt nog net niet de geuren van het platteland. Je voelt de emoties als verdriet, angst, woede, blijdschap en onzekerheid. De auteur heeft zich goed weten in te leven in de personen die in het verhaal voorkomen waardoor je het gevoel hebt dat je de mensen persoonlijk kent, vooral de personen die een wat grotere rol hebben zoals bijvoorbeeld Roos, Harm en Zwaantje. De meeste personen zoals bijvoorbeeld Eline, Wieger en Rose ga je dan ook missen als je het boek uit hebt. Voor velen zal het deels herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld wennen aan het slapen in een nieuwe omgeving met zijn eigen geluiden en stiltes.
Eline van Michelle Visser is een verhaal over een vrouw die haar tijd ver vooruit is doordat ze zelf auto rijdt, iets waarmee ze, vooral in het begin, veel bekijks trekt, interesse toont voor de politiek en zelf haar plan trekt zonder haar kinderen en man te verwaarlozen, maar eerder een voorbeeld voor haar dochter en andere vrouwen is. Je ziet haar in het verhaal groeien van een beetje verwende stadsvrouw naar een vrouw die steeds meer leert en ervaart van het leven zoals de meeste vrouwen dat uit haar tijd ervoeren zoals bijvoorbeeld zelfstandig koken en mensen te helpen bij bijvoorbeeld een ziekte. Je ziet haar volwassener worden zonder dat ze haar ware zelf verliest. Ze leert van andere sterke vrouwen bijvoorbeeld dat er ook een armere kant van de maatschappij is, die op hun beurt weer van haar leren dat bijvoorbeeld de wereld groter is dan het dorp waar ze wonen.
Het verhaal is over het algemeen vanuit Eline bekeken, maar soms is er een hoofdstuk vanuit een ander persoon bekeken zoals bijvoorbeeld vanuit Wieger. Ook zijn er een paar hoofdstukken met brieven voor Eline zoals bijvoorbeeld van Rose en Wieger. Soms heb je het gevoel dat het verhaal voorspelbaar is, maar dan neemt het verhaal een verrassende wending. Het verhaal kent ook een paar humorvolle momenten zoals bijvoorbeeld de reactie van Wieger nadat Eline op een gegeven moment zelf wil eten tijdens haar ziekte.
Kortom; Eline van Michelle Visser is een schitterende, soms aangrijpende historische roman waarbij je het gevoel hebt dat je zelf het verhaal van Eline beleeft en ervaart. Als je het boek uit hebt, mis je bepaalde personen en wil je naar het platteland verhuizen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek, want het draait om Eline.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, je hebt het gevoel dat je het allemaal zelf beleefd.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Eline, omdat ze lekker eigenzinnig is en haar tijd ver vooruit is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De cafébaas, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden en Londen zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer zoals bijvoorbeeld de uitbraak van de Spaanse griep en wat dat voor gevolgen had, de bekrompenheid van heel veel mensen in het Drentse dorp, het leed van tante Flora, het leed van de veenstekers, het lot van John en zo zijn er nog een paar momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het leven is in veel opzichten een raadsel, ondanks alle kennis die we hebben vergaard.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van historische romans met diepgang houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Boekerij om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Michelle Visser

Website van de uitgever:
BOEKERIJ










Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg