Het Xibalba Offer - Henriëtte Hemmink


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Mysterieus experiment in Mayagrot

Waar gaat het boek over? 
"Ik ben ervan overtuigd dat ik de mensheid in staat stel de overstap te maken, via een andere bewustzijnstoestand, waarbij het trillingsniveau verandert, naar een andere dimensie. Het universum zal geen geheimen meer voor ons hebben. Stelt u zich de betekenis hier eens van voor! Die is immens. Een doorbraak om uit deze aardse dimensie naar een andere over te gaan. Wat een transformatie! Welke geheimen zal het onthullen?
' – Dr. Lorenzio.

Conservator Marlein en museumdirecteur Kristian werken samen aan een grote Maya-tentoonstelling in Nederland. Wanneer zij een reis naar Guatemala plannen om met eigen ogen de indrukwekkende oudheden te bewonderen en afspraken te maken met plaatselijke musea over de voorwerpen die zij in bruikleen krijgen, belanden zij in een intrigerend avontuur. Dat Marlein een bijzondere connectie heeft met het Mayagebied gaat een steeds grotere rol spelen tijdens de voorbereidingen. Door alle informatie over de mysterieuze Mayacultuur beseft ze dat de tijd rijp is om het geheim, waar zij sinds haar vroege jeugd mee worstelt, te ontrafelen. Kristian helpt haar door vreemde gebeurtenissen die in haar huis plaatsvinden in een ander en spiritueler licht te laten zien. Door haar scepsis weet ze uiteindelijk de ware bedoeling van het wetenschappelijk experiment bloot te leggen, wat uitgevoerd wordt in de Xibalba- grot in Tikal. Een spectaculair plan, maar niet zonder gevaar…

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385503

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
324

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het Xibalba Offer van Henriëtte Hemmink krijg je een rustgevend gevoel, maar of die grot echt zo rustgevend is? De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt er meer over weten. Het voorspelt in ieder geval niet veel goeds.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegezogen in een spannend verhaal over een vrouw die een paar angstige momenten in haar huis beleefd. Je voelt haar angst, maar ook haar gevoel van dat ze zich niet wil laten leiden door angst. Ondertussen is ze druk met een tentoonstelling over de Maya's en het voorbereiden van een reis samen met haar baas naar haar geboorteland. Dat geeft haar mooi de gelegenheid om het geheim waar ze sinds haar kindertijd al mee worstelt en waar haar moeder maar niet over wil praten, te ontrafelen. Wat is er met haar moeder gebeurd of wat heeft ze meegemaakt toen ze geboren werd? Was het zo traumatisch dat ze het liever voor altijd geheim hangt en aan niemand durfde te vertellen? Wie is haar vader? Ondertussen krijgt ze ook de kans om mee te doen aan experiment in een grot. Ze blijft tot het laatste moment twijfelen of ze er wel aan mee moet doen. Het verhaal lijkt een tikkeltje voorspelbaar te eindigen, maar eindigt met een verrassend plot die je niet ziet aankomen.
Tussen de spannende momenten door wordt het verhaal onderbroken door romantische intermezzo's zodat je even tot rust kan komen. Net als het te zoetsappig, saai gaat worden, wordt het weer spannend en wordt je verrast door de verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Soms is het een tikkeltje voorspelbaar zoals bijvoorbeeld tijdens een bezoek van iemand die iets stiekem wil pakken. Ook is het soms wat droog en langdradig zoals bijvoorbeeld over bepaalde informatie van Wikipedia, maar het is wel interessante informatie waardoor je verder wilt lezen omdat je er meer over wilt weten.
Ondetussen kom je meer te weten over onder andere de Maya's. Het verhaal laat zien hoeveel verhalen er over de Maya's zijn en waar heel veel mensen in geloven zoals bijvoorbeeld over het beeld dat er geschetst werd over de Mayakalender. Het verhaal laat je anders naar de verhalen over Maya's kijken, je eigen beeld erover vormen zonder dat er een oordeel wordt geveld van wat je moet geloven erover en wat niet. De verhalen over de Maya's worden van diverse kanten bekeken. Je kan daaraan zien dat de auteur zich erin heeft verdiept. Feiten en fictie zijn daardoor heel mooi verweven in het verhaal.
Het is een verhaal vol met mysteries, geheimen, onzekerheid, macht, manipulatie, toevalligheden, achterdocht, nieuwsgierigheid, liefde en angst voor diverse dingen. Er wordt gesproken over of er leven na de dood is, of er meer is tussen hemel en aarde en hoe het bijvoorbeeld zit bij bijna doodervaring. Je voelt de gevoelens van de diverse personen. Je ziet bepaalde personen als Marlein groeien van een afstandelijke vrouw naar een vrouw die benaderbaar is.
Kortom; Het Xibalba Offer van Henriëtte Hemmink is een verhaal dat van begin tot eind spannend is en af en toe wordt onderbroken door romantische intermezzo's en feiten over onder ander de Maya's.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is die vlot en beeldend, soms wat langdradig en droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zit met het verleden van de moeder van de hoofdpersoon en wie haar vader is.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, soms klinkt het wat ongeloofwaardig zoals tijdens een ontsnapping.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marlein, omdat ze zich niet laat leiden door angst, maar de confrontie aangaat hoe bang ze ook is. Ik zou in dat opzicht wel wat meer van haar willen hebben, dat ik mij niet laat leiden door bepaalde angsten.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Lorenzo, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze me diverse keren. Het verbaasd me keer op keer hoe goedgelovig heel veel mensen zijn, dat men dingen doet zonder dat men echt goed geïnformeerd is. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Wat mij ook heeft geraakt is de ontmoeting van twee personen waardoor bijna alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Ook hier kan ik niet verder op in gaan zonder teveel te verraden. Dat wordt dus het boek lezen. ;)

Mooie quote in het boek: 
Elk mens moet zijn eigen waarheid vormen!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Maya's.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Henriëtte Hemmink

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg