Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Meneer Groeneveld En Het Onderwijsmoeras - Hans Ter Mors


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een filosofisch pleidooi voor de Zutphense school

Waar gaat het boek over? 
Sinds de invoering in 1968 van de Wet Voortgezet Onderwijs, bekend geworden als de Mammoetwet, heeft Nederland er een traditie bij: er wordt door iedereen onophoudelijk geklaagd over de kwaliteit van ons onderwijs. Treurig, maar terecht.
Een steeds dalend kennisniveau van de gediplomeerden, een groeiend tekort aan mensen die voor de klas willen staan, een weinig inspirerende sfeer op de scholen, waarbij zelfs bedreigingen en fysiek geweld geen uitzonderlijke incidenten meer zijn. Daar mag wel over geklaagd worden. Niet terecht is de algemeen aanvaarde opvatting dat de narigheid aan de Mammoetwet te wijten is, want die wet was een verstandige reactie op een verouderde onderwijspraktijk. De werkelijke oorzaak van alles wat er op onze scholen niet goed gaat, is het kritiekloos aanvaarde uitgangspunt dat op een onderwijsinstituut "de leerling centraal moet staan'. Dat blijkt al tientallen jaren lang niet te werken, omdat zoiets niet gerealiseerd kán worden. Maatschappelijk zinvol onderwijs is er niet voor het kind, maar voor het overdragen van onze rijke cultuur aan de volgende generaties.
In dit boek wordt helder aangetoond waarom al die pogingen tot vernieuwing en al die honderden miljoenen aan investeringen geen enkel positief effect hebben gehad en er wordt net zo helder gewezen op het mooie alternatief: de Zutphense school.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hans ter Mors (1947, Enschede) , woonachtig in Noordwijk aan Zee, is fysisch-chemicus en neerlandicus. Meer dan dertig jaar heeft hij bij het onderwijs gewerkt, als docent schei- en natuurkunde en Nederlands, in alle klassen van havo en vwo. Verder was hij de oprischter en de redacteur van een bureau voor manuscriptbeoordeling (Bureau Script Noordwijk) en in die hoedanigheid heeft hij bijna 1200 auteurs begeleid op de weg naar de publicatie van hun werk. Sinds 1982 zijn er ook boeken van zijn hand verschenen: de novelle Langs het pad stond guichelheil en de roman Een schommel voor Andromache. Na het sluiten van Bureau Script Noordwijk is Ter Mors actief als natuurgids bij de Leidse afdeling van het IVN.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386562

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
110

Genre:
Onderwijs

Prijs:
€9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras van Hans ter Mors weet je meteen waar het boek over zal gaan. Het schoolbord doet nostalgisch aan. Je ziet jezelf weer als kind het bord afvegen waardoor je van die vegen krijgt en vaak ook het krijt op je kleding hebt. Je wilt weten wie meneer Groeneveld is en wat voor school de Zutphense school is, waarom daar een pleidooi voor gehouden moet worden.
In Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras van Hans ter Mors leer je meneer Groeneveld kennen, wat voor leraar hij is en hoe hij les geeft. Het is een leraar waar iedereen les van zou willen hebben, een leraar dat een voorbeeld is voor zijn collega's. Hij heeft alleen één slechte gewoonte, maar dat zij hem vergeven, zolang hij in dat opzicht maar rekening houdt met anderen. Iedereen heeft wel één of meerdere slechte gewoontes.
In Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras van Hans ter Mors geeft de auteur zijn keiharde kritiek over het onderwijs van de laatste jaren. Hij komt met voorbeelden van hoe het onderwijs in de loop der jaren keihard is achteruit gegaan zoals bijvoorbeeld hoe het de leerlingen steeds gemakkelijker wordt gemaakt door delen van een vak of hele vakken te verwijderen omdat sommige leerlingen het schijnbaar niet aan kunnen, waarom tegenwoordig alle leerlingen gelijk moeten zijn. Hij vertelt over hoe het vroeger ging, zoals bijvoorbeeld dat kinderen soms kilometers alleen naar school moesten lopen en niet werden gebracht met de SUV. Dat laatste omdat die er vroeger nog niet waren, maar hij legt ook uit wat hij ermee bedoelt. Ook legt hij uit waarom de Mammoetwet niet zo verkeerd is, wie er verantwoordelijk voor is waarom het onderwijs steeds slechter wordt, waarom leraren niet meer voor de klas willen staan en hoe leerlingen gekneed worden door leraren waardoor ze geen eigen mening meer hebben.
In Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras van Hans ter Mors heeft de auteur niet alleen maar kritiek, hij komt ook met oplossingen voor hoe het onderwijs in de toekomst anders moet. Hij pleit voor de Zutphense school en hoe die later in meer plaatsen komt. Hoe hij voor zich ziet hoe het daaraan toe gaat, zoals bijvoorbeeld dat leraren weer met plezier hun vak zoals wiskunde aan de leerlingen overbrengen. Het zal een school zijn waar de huidige onderwijsinspectie van gruwt, maar waar de leerlingen wel echt wat leren en waar de leraren met plezier naar toe gaan om te werken.
Kortom; Meneer Groeneveld en het onderwijsmoeras van Hans ter Mors is een interessant boek over hoe het onderwijs in de loop der jaren achteruit is gegaan en een pleidooi voor hoe het in de toekomst anders moet. Je kan merken dat de auteur in het onderwijs heeft gewerkt. Het is een boek dat iedereen die in het onderwijs werkt en met het onderwijs te maken heeft zou moeten lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die doet nostalgisch aan, het brengt je weer naar school waarbij je altijd van die vegen op het bord had als je het bord mocht schoonvegen. De cover past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Ondanks dat het een klacht is naar het onderwijs en een pleidooi voor hoe het anders moet, is het boek vlot geschreven. Dat is iets wat je niet verwacht bij dit boek, je verwacht dat het droog geschreven zal zijn, maar dat is dus niet zo.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is beschamend hoe hard het onderwijs achteruit gaat, dat leraren leerlingen niet meer echt kunnen straffen, door ze op de gang te zetten, strafregels te laten schrijven  of van school te sturen, als ze dat verdiend hebben, omdat de ouders anders in verweer komen. Ook is het beschamend dat de leerlingen heel veel vakken zoals Nederlands niet meer goed leren, maar dat het vak aangepast wordt aan de leerlingen, het vak makkelijker wordt gemaakt.

Mooie quote in het boek: 
Wie zo snel afziet van de eigen plannen en de idealen, die heeft helemaal geen echte plannen en zeker geen idealen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die in het onderwijs werkt en met het onderwijs te maken heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg