Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Metamorfose - Els Kramer


Van Els Kramer mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Rijmen met kanker

Waar gaat het boek over? 
Rijmen met kanker. In dit boekje neemt de schrijfster je door middel van poëzie mee met haar persoonlijke ervaringen met deze ziekte. Maar zo persoonlijk is het ook weer niet: kanker is een universeel thema waarin iedereen wel iets kan herkennen. Zowel bij zichzelf als bij iemand anders. Iedereen kent immers wel iemand die het heeft of die er mee te maken heeft. De gedichten zijn in een groter kader geplaatst en bedoeld als troost en herkenning voor zowel patient als zijn of haar omgeving. Een beladen onderwerp met liefde en nuance beschreven.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789463891943

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
44

Genre:
Poëzie

Prijs:
€15,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Metamorfose van Els Kramer krijg je niet direct een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De subtitel klinkt heel erg beladen, maar tegelijkertijd ook wel weer luchtig. Het is alsof de auteur hiermee wil zeggen dat kanker een hele erge ziekte is, maar dat het niet het einde van de wereld hoeft te betekenen.
Meteen in het eerste gedicht 'Hoop' vertelt Els Kramer wat ze hoopt te bereiken met Metamorfose. Ze heeft het niet alleen tegen diegene die kanker heeft, maar ook tegen diegene die het niet heeft.
De gedichten zijn aangrijpend, komen soms keihard aan. Voor diegenen die kanker hebben, hebben gehad of die iemand kennen met kanker of kanker hebben gehad, kunnen de gedichten herkenbaar zijn. Ze kunnen troost bieden en laten beseffen dat ze niet de enigen zijn met die gevoelens, dat er meer mensen zijn die het allemaal zo voelen, dat ze hun angsten en hoop mogen hebben.
Els Kramer beschrijft in Metamorfose in dichtvorm de ziekte vanaf het begin tot het einde van de ziekte en alles er tussenin. Ze weet zich goed te verwoorden in de gedichten waardoor je haar angsten en haar hoop voelt, waarin ze heel erg realistisch is. Ze vertelt in de gedichten hoe ze heeft moeten leren omgaan met de ziekte, met dat ze tijdelijk niet meer zoveel kan, met wat de mededeling dat ze kanker heeft met haar deed en hoe dat op de medemensen overkomt, de tegenstelling van gezond en ziek, wat de behandelingen met haar deden en hoe ze er nu voor staat. Ook heeft ze een gedicht opgedragen aan haar haar, waarin duidelijk wordt hoe belangrijk dat voor een mens is. In het gedicht 'Niet' vertelt ze niet zoveel, maar des te harder voel je wat ze bedoeld, hoe ergerniswekkend ze de kankerindustrie vindt. Het zijn de persoonlijke ervaringen van de auteur, waarin ze heel open en eerlijk is.
Kortom; Metamorfose van Els Kramer is een gedichtenbundel met aangrijpende, maar ook hoopvolle gedichten over kanker. Op een open, realistische en eerlijke manier heeft ze haar ervaringen goed weten te verpakken in haar gedichten. Dit boekje is dan ook zeker een aanrader voor diegenen die kanker hebben, hebben gehad of iemand kennen die kanker heeft of heeft gehad.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Elk gedicht heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die kanker hebben of hebben gehad en voor diegenen die iemand kent met kanker of kanker heeft gehad.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een gedicht terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Boekscout om een inkijk in het boek te lezen.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Boekscout

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: