Zonder Mij - Dani Atkins


Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Wat als je leven verder gaat zonder jou?

Oorspronkelijke titel:
While I was sleeping

Oorspronkelijke uitgever:
Simon & Schuster UK ltd London

Waar gaat het boek over? 
Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen: een heerlijk leven, een goede relatie, ze is net zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders.

Zes jaar later ontwaakt Maddie uit een coma. Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Anna Livestro

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789026147296

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
344

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Zonder mij van Dani Atkins krijg je een goed gevoel. Het ziet er heel gemoedelijk uit. Desondanks dat wil je toch weten waar de titel op slaat. Gaat het over de vader en man van iemand of over iemand anders?
Zonder mij van Dani Atkins begint gemoedelijk. Een jonge vrouw die zich verheugt om over een paar dagen te trouwen met de liefde van haar leven en op nog veel meer verborgen geluk. Het lijkt een beetje een zoetsappig verhaal te worden met een paar spannende momenten, maar dan slaat het noodlot toe en is het verhaal niet meer zo zoetsappig. Een ongeluk zorgt ervoor dat diverse levens op hun kop worden gezet en dat er mensen dichter naar elkaar toe groeien. De hoofdpersoon wordt na zes jaar wakker uit een coma, die heel goed is omschreven. Voor de hoofdpersoon lijkt het of ze maar even heeft geslapen, maar dan komt ze langzaaaan achter de keiharde waarheid. Die zes weken blijken geen zes weken te zijn, maar zes jaar. En in al die jaren blijkt dat het leven gewoon door is gegaan. Hoe ga je daarmee om? Hoe ga je weer functioneren in de maatschappij? Hoe ga je om met mensen die vreemd op je reageren? En hoe is dat voor de omstanders? Hoe gaan die om met hun vriendin, dochter, patient? Wat vertel je wel en wat kun je maar beter nog niet vertellen? Wat kan ze aan en wat nog niet?
Dani Atkins heeft zich in Zonder mij heel goed weten in te leven in de diverse personen. Het lijkt haast of ze het bijna allemaal zelf heeft meegemaakt of dat ze het in haar directe omgeving heeft meegemaakt. Zoals ze alles beschrijft zoals bijvoorbeeld hoe het is voor iemand die in coma ligt, hoe het voor de partner is, hoe het voor de ouders is, het revalidatieproces nadat iemand uit coma is gekomen en hoe het voor die persoon is om weer in de maatschappij haar weg te vinden.
Doordat het verhaal afwisselend wordt verteld, krijg je begrip voor diverse personen. In het begin wordt je nog boos op een bepaald persoon, maar door het lezen van de andere kant van het verhaal krijg je begrip voor de diverse personen en begrijp je ook beter waarom ze kozen voor datgene dat ze deden. Dat het niet zo simpel ligt als het eerst leek.
Zonder mij van Dani Atkins is een verhaal dat soms een tikkeltje voorspelbaar is, maar dat is niet erg. Het verhaal kent diverse verrassende wendingen. Het is een verhaal vol met verschillende emoties als, verdriet, angst, woede, geluk, vrolijkheid, jaloezie, zelfmedelijden, hoop en wanhoop. Het verhaal laat zien dat je nooit de hoop moet opgeven bij iemand die in coma ligt. Het kan een paar dagen duren, maar soms ook jaren dat iemand uit een coma ontwaakt en soms ook nooit meer. Het verhaal laat niet alleen zien dat je de hoop bij een coma-patient nooit moet opgeven, maar ook dat je nooit moet liegen tegen kinderen. Het is een verhaal dat je aan het denken zet van wat je zelf in de beschreven situaties zou doen.
Kortom; Zonder mij van Dani Atkins is een aangrijpend, maar ook ontroerend verhaal waarbij je het niet altijd droog houdt (tissues mag je wel bij de hand houden) en soms moet je lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld over de vondst van ondergoed van de hoofdpersoon in een herenkast door een bepaald persoon.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Deze cover past beter bij dit boek dan het origineel.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. De originele titel had ook goed in de Nederlandse vertaling gepast.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal speelt zich af in het verleden en het heden. Vrees niet, de jaartallen staan bovenaan de stukjes geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal gaat aflopen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader van Maddie, omdat hij een heel groot hart heeft, voor iedereen klaar staat als het moet en nooit de hoop heeft laten varen dat zijn dochter niet meer wakker zou worden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een fotograaf, omdat hij zich heel erg opdringerig gedroeg. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het hele verhaal heeft me geraakt en aan het denken ze. Je gaat je afvragen wat jij in de plaats van de diverse personen had gedaan als je in hun schoenen stond, hoe jij zou reageren. Het zijn vragen waarvan je hoopt dat je daar nooit antwoord op hoeft te geven.

Mooie quote in het boek: 
Het was alsof ik toegang had gekregen tot een geheim genootschap waarvan ik niet wist dat het bestond.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande familieromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit is een boek dat me nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Dani Atkins Facebook

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ De Fontein











Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg