De Zevende Golf - Henk Vaessen


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Joop Mendel is onder de indruk van de
eigenzinnige, maar succesvolle manier waarop
zijn grootvader uit het niets een bloeiend bedrijf heeft weten op te bouwen. Aanvankelijk hoopt hij de onderneming in dezelfde traditie voort te kunnen zetten, maar mede-opvolgers dreigen het voortbestaan ervan ernstig in gevaar te brengen.
Behalve het voor de ondergang behoeden van het familiebedrijf, blijkt hij voorbestemd om een
opdracht te vervullen van een geheel andere aard...

De zevende golf staat model voor de huidige tijdsperiode waarin meer en meer aan het licht komt hoe groot de omvang is en hoe immens de schade bij slachtoffers van hebzucht en seksueel misbruik. Meer dan ooit doen deze misstanden de mensheid verlangen naar een betere wereld onder leiding van een rechtvaardige, sterke leider. Het oude Mendel-geslacht blijkt nauw betrokken bij de voorbereiding van de komst van die leider.

In het boek komen thema's aan de orde als
Jodendom-christendom, vergeving, rentmeesterschap en eindtijd. Maar bovenal gaat de auteur op zoek naar de blinde vlek waardoor de mensheid een harmonieus leven, zo het oorspronkelijk bedoeld was, is misgelopen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Susan Vaessen

Binnenwerk:
Opmaker Aspekt

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Derde druk

EAN:
9789461535702

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
420

Genre:
Romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De zevende golf van Henk Vaessen krijg je een vakantiegevoel. Het is voor te stellen dat surfers willen gaan surfen op de golf. Het leuke van de cover is dat alles op de cover ook in het boek voorkomt. De titel maakt nieuwsgierig. Je bent benieuwd naar de betekenis erachter. Zou het een vakantieroman zijn over twee geliefden die samen proberen om op elke zevende golf te gaan surfen? Of is er iemand verdronken in de zevende golf? Of wordt er iets anders mee bedoeld?
Meteen vanaf de proloog word je meegenomen in een meeslepend verhaal dat je niet meer los kan laten en waarbij je moeite hebt om het weg te leggen als het niet anders kan omdat je andere verplichtingen hebt. Als je het boek uit hebt ga je bepaalde personen als Joop en Jozef missen, je hebt ze in je hart gesloten om hun bijzondere persoonlijkheden. De zevende golf van Henk Vaessen is zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. Soms is het een tikkeltje voorspelbaar zoals het overlijden van een bepaald persoon, maar over het algemeen zit het verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet verwacht. Het epiloog had wel iets uitgebreider mogen zijn, had wat meer mogen vertellen over hoe de anderen op het verrassende nieuws van een bepaald persoon zouden reageren. Daarnaast is het jammer dat je op een gegeven moment niets meer leest over bepaalde personen zoals bijvoorbeeld tante Mar en is Leida te kort gedaan. Je wilt weten wat haar achtergrond is en of ze misschien een vergelijkbaar verhaal heeft als bepaalde andere personen. Daarentegen is het leuk dat bepaalde personen of nazaten van die personen later weer terug keren in het verhaal.
De zevende golf van Henk Vaessen is een verhaal waar je wat van kan leren zoals bijvoorbeeld over de essentie van het handel drijven, waar je dat op de eerste plaats voor moet doen en dat je geregeld aan het denken zet zoals bijvoorbeeld over het geloof. Je leert er vele levenslessen uit zoals bijvoorbeeld het klaar staan voor anderen ook al heb je het zelf niet breed. Het verhaal laat zien waar hebzucht toe kan leiden, wat misbruik met iemand kan doen en hoe dat op zijn verdere leven door kan werken, wat de derde generatie van een bedrijf met een bedrijf kan doen, wat het met mensen doet als ze geholpen worden door iemand waarbij het recht uit het hart komt op het moment dat ze het niet meer zien zitten, hoe waardevol een band met bijzondere personen kan zijn, het leven in armoede, het op zoek gaan naar de ware betekenis van het leven, de bijzondere opdracht die iemand heeft, wat je kan bereiken met hoop houden, hoe de natuur je gezondheid kan helpen en het omgaan met verlies van dierbaren. Het is een verhaal met vele emoties zoals boosheid, verdriet, geluk, vreugde, vergelding willen doen, afschuw en ontroering. Het is dan ook verstandig om een doos tissues in de buurt te hebben, want soms moet je een traantje wegpinken zoals bijvoorbeeld bij een emotioneel weerzien van twee personen.
Naast dat het een familiegeschiedenis van de familie Mendel is, is het ook een stukje wereldgeschiedenis zoals bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog en zie je hoe veel dingen in de loop der tijd veranderen. Het geeft een mooi tijdsbeeld weer zoals bijvoorbeeld de komst van de stoomtramlijn Zwolle - Nunspeet, die inmiddels niet meer bestaat, maar rijdt er een trein. Veel ouderen zullen terug in de tijd gaan omdat ze bepaalde dingen herkennen zoals bijvoorbeeld dat Dik Trom en Ben Hur in de bioscopen draaide.
Kortom; De zevende golf van Henk Vaessen is een meeslepend, beeldend geschreven familiegeschiedenis waarbij een nazaat een missie heeft te volbrengen en hoe hij daarmee omgaat en of hem dat uiteindelijk ook zal lukken. Daarnaast wordt je geregeld aan het denken gezet en houdt het verhaal je soms een spiegel voor.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je krijgt er een vakantiegevoel van. De cover past bij het boek. Het leuke van de cover is dat alles op de cover in het boek voorkomt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Je hebt het gevoel dat je erbij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld vooruit- en teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen is het moeilijk om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal eindigt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Yetl, omdat ze een heel groot hart heeft. Ze is een voorbeeld voor iedereen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Groningen, Elburg en Zwolle zijn mooie plaatsen en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Over het algemeen wel, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog, in die tijd had ik niet kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij geregeld. Zonder teveel te verraden hebben vooral de verhalen van Selma en Farida mij geraakt. Waarom kan ik niet zeggen, want dan zou ik, zoals gezegd, teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Hebben is niets, zijn is alles!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande familiegeschiedenissen houdt waarbij het geloof een belangrijke rol speelt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT




















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg