Van Lectio Qualis mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: De zoektocht van een zoon Waar gaat het boek over? In de roman "Het Mysterie: de zoektocht van een zoon" wordt een familie-geschiedenis beschreven. Maar die geschiedenis is soms ronduit schokkend, en bevat bovendien veel autobiografische elementen. De schrijver heeft zich daarom achter het pseudoniem "Viktor Matisse" verscholen. Ook wat het verhaal zelf betreft, wordt de lezer vanaf het begin op het verkeerde been gezet. De roman leest dan ook als een soort thriller, waarbij aan het eind plotseling alles duidelijk wordt. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2024 Druk: Eerste druk ISBN: 9789083319063 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 152 Genre: Roman Verfilmd? Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de schitterende cover van Het mysterie v...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Executie Aan De Meppelerstraatweg - Samuel De Korte
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Samuel de Korte mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel:
Zwolle, 31 maart 1945
Waar gaat het boek over?
De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.
Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? Aan de hand van nooit eerder verschenen foto's, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.
Bindwijze:
Paperback Aantal pagina's:
184 Genre:
Oorlogen
Prijs:
€19,95 Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van Executie aan de Meppelerstraatweg van Samuel de Korte krijg je meteen het gevoel dat geen roman is waar alles goed afloopt. Je krijgt meteen, door het kruis, het gevoel dat de vijf mannen niet meer onder ons zijn. Je wilt dan ook weten wat er met de mannen is gebeurd en waarom ze niet meer onder ons zijn. De mensen die de afgebeelde mannen hebben gekend, weten meteen waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zich. Dat kan alleen maar gaan over een executie tijdens de Tweede Wereldoorlog gaan. Executie aan de Meppelerstraatweg van Samuel de Korte begint met een mooi voorwoord van Kevin Prenger. In Introductie vertelt de auteur hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven en waarom hij dit deed. Het is een reden die voor veel schrijvers van dit soort boeken een reden is om op onderzoek te gaan en hun boek te schrijven. Dit boek is een interessante aanvulling op de boeken die al geschreven zijn over de Tweede Wereldoorlog. Het laat een stukje Tweede Wereldoorlogsgeschiedenis zien die niet of nauwelijks bekend is, die anders blijkt te zijn gegaan dan tot nu toe bekend is. Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek. Je krijgt een goed beeld van wat er indertijd is gebeurd.
In Executie aan de Meppelerstraatweg van Samuel de Korte lees je de verhalen achter de vijf mannen die geëxecuteerd zijn op 31 maart 1945, wie ze waren, met wie ze getrouwd waren, wie hun kinderen waren, wat voor werk ze deden, wat ze deden tijdens de Tweede Wereldoorlog, wie hun verraders waren, hoe ze opgepakt zijn, hoe ze werden behandeld in het Huis van Bewaring, waarom ze geëxecuteerd zijn, hoe de omstanders die erbij waren het ervoeren, hoe hun nabestaanden dat hoorden, wat de vrouwen ondertussen zelf overkwam en hoe het leven van de nabestaanden verder ging zonder hun mannen en vaders. Het zijn aangrijpende verhalen waarin je kan lezen dat het voor de nabestaanden na de oorlog alles behalve makkelijk was.
Het gaat niet alleen over deze vijf mannen, maar ook over anderen zoals over hun vrouwen en van sommigen over hun kinderen, wat die deden in de Tweede Wereldoorlog. Er wordt ook gekeken naar andere executies die rond die tijd plaats vonden. Hadden ze iets gemeen of toch niet? Je leest wat er echt is gebeurd op die fatale ochtend, wat er is misgegaan, wat er heeft plaatsgevonden voor die fatale ochtend en wat er met hen gebeurde nadat ze geëxecuteerd waren.
Ook krijg je een beeld van hoe het een aantal Duitsers en collaborateurs is vergaan na de oorlog, of ze hun straf hebben gekregen of niet en of sommigen echt spijt hadden of niet. Daarnaast lees je wat het Huis van Bewaring na de oorlog werd en wat het heden ten dage is. Ook zie je op foto's hoe het monument ter nagedachtenis aan de vijf mannen in de loop der jaren is veranderd. De foto's, niet alleen van het monument, maar ook van de vijf mannen en hun families en andere foto's uit de Tweede Wereldoorlog maken het boek compleet.
Kortom; Executie aan de Meppelerstraatweg van Samuel de Korte is een goede aanvulling op wat er al geschreven is over de Tweede Wereldoorlog. Er staan foto's, getuigenverklaringen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland in die nog nooit eerder zijn vertoond, waardoor je een ander beeld krijgt van de executie dan tot nu toe bekend is. Je ziet dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek. Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek. Wat vind je van de cover?
De cover is goed gekozen, past bij het boek. Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het allemaal om in dit boek. Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is vlot en beeldend. Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Wat vond je van de locatie in het boek?
Zwolle is een mooie stad. Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse malen. Buiten de verhalen van de vijf mannen heeft bijvoorbeeld de opmerking van een ouderling aan een van de nabestaanden mij heel erg geraakt. Kan er verder niets over zeggen, want dan zou ik teveel verraden, alleen dat de nabestaanden net zo hebben gereageerd als dat ik gedaan zou hebben in hun plaats. Alsof ze al niet genoeg verdriet en ellende hadden. Mooie quote in het boek:
Elke Nederlander die tijdens de oorlogsjaren werd omgebracht door de bezetter verdient behalve een monument, eigenlijk een boek als dit. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik de foto's nog eens terug ga kijken. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten