Stop - Gert Blom


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Robert Maloney heeft twaalf jaar lang onterecht in de gevangenis gezeten voor de moord op politieagent Dave Collins.

In de gevangenis overleefde hij een aantal aanslagen op zijn leven die hem aan het denken hebben gezet. Hij kan zich niets herinneren van de fatale schietpartij waarbij Collins het leven liet en hijzelf zwaar gewond raakte. Mist hij soms ook een stukje herinnering die met hem in het graf had moeten verdwijnen? Heeft hij de échte moordenaar van Dave Collins in de ogen gekeken?

Eenmaal vrij wil hij niets meer te maken hebben met het land wat hem zo slecht behandeld heeft. Hij begint te wandelen, van Albuquerque New Mexico naar El Paso Texas, waar hij de grens wil oversteken naar Mexico. Hij krijgt gezelschap van Lynna Porter-Davis, de inmiddels hertrouwde weduwe van politieman Dave Collins. Zij kan na zijn rehabilitatie niet langer in onzekerheid leven omtrent de werkelijke naam van de moordenaar van haar eerste man. Ze loopt mee met haar vroegere doodsvijand om diens geest te stimuleren om dat fatale moment vrij te geven. Ook de NBC volgt hen, evenals een groeiende schare sympathisanten. Ook de werkelijke moordenaar volgt de karavaan en onderneemt steeds wanhopiger pogingen om Maloney het zwijgen op te leggen.

Aanvankelijk kunnen Maloney en Lynna elkaar nauwelijks luchten of zien, het valt ook niet mee om twaalf jaar vijandschap zomaar van je af te zetten, maar gaandeweg krijgen zij toch meer begrip voor elkaar.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463385442

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
486

Genre:
Literatuur, romans, thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar mocht het verfilmd worden, dan is het in dit geval maar goed dat boeken meestal niet volledig verfilmd worden, dat er vaak dingen uitgelaten worden die je wel in het boek kan lezen, want anders zou het namelijk te veel saaie momenten hebben.

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Stop van Gert Blom verwacht je een angstaanjagende thriller te gaan lezen, die kogelgaten spreken namelijk voor zich. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Of het dubbelzinnig wordt bedoeld van dat je moet stoppen bij dat boek en dat boek moet gaan lezen of dat de hoodpersonen ergens mee moeten stoppen, maar waarmee? Met het bemoeien ergens mee of zouden ze teveel van iets weten?
Er zijn boeken waarvan je het jammer vind als ze uit zijn en je leest dan op een gegeven moment stiekem wat langzamer om wat langer van het verhaal en de (hoofd)personen te genieten en stelt het uitlezen zo lang mogelijk uit. Andere boeken kan je niet snel genoeg uit hebben omdat het verhaal je op een gegeven moment begint te irriteren, op een gegeven moment wil je het dan zelfs tegen de muur aan gooien. Stop van Gert Blom valt helaas onder het laatste. In het begin is het spannend en zit je er in, kan je niet stoppen met lezen, maar dan begint de wandeling en ook dat is in het begin nog wel leuk, maar op een gegeven moment komen er langdradige stukken in en wil je het boek het liefst aan de kant gooien en in een ander boek beginnen, maar je wilt weten of Maloney het stukje geheugen terug krijgt wat hij mist, of hij uiteindelijk zich weer herinnert wie de echte dader(s) is/zijn, waardoor je wel verder blijft lezen, maar dat is vaak niet geheel van harte. Zeker niet na de zoveelste mislukte aanslag waardoor het erg ongeloofwaardig wordt. Het begint dan echt voorspelbaar te worden. Sowieso is het een verhaal dat heel veel voorspelbare momenten kent, maar gelukkig zijn er ook een paar verrassende wendingen die je niet aan ziet komen zoals bijvoorbeeld dat de wandeling uiteindelijk een geheel andere kant op gaat dan verwacht. Ook zitten er een paar humorvolle momenten in zoals bijvoorbeeld de duidelijke boodschap van de moeder van Lynna aan een militair. Daarnaast zitten er op een gegeven moment een paar ontroerende momenten in waarbij je de tranen niet voor je kan houden zoals bijvoorbeeld dat iemand zijn gevoelens uit voor een bepaald persoon.
Stop van Gert Blom laat zien wat het met iemand kan doen als hij zich een verschoppeling voelt, hoe het is om onterecht jarenlang gevangen te hebben gezeten, wat macht en geld met mensen kan doen, hoe corrupt mensen kunnen zijn, waar een slecht huwelijk toe kan leiden en dat niet iedere gevangene en kind van drugsgebruikers per definitie slecht zijn. Je krijgt bewondering voor de hoofdpersoon en zijn wandelmaatje. Beiden hebben zo hun eigen reden om te wandelen. Je ziet ze allebei tijdens de wandeling groeien naar de personen die ze uiteindelijk worden. Je ziet ze tijdens de wandeling worstelen met hun diverse gevoelens als het willen beschermen van de ander, wat ze in het verleden hebben meegemaakt, met schuldgevoelens en het wennen aan dat het allemaal anders is dan het was en gedacht.
Kortom; Stop van Gert Blom kent zijn spannende, humorvolle en verrassende momenten, maar is helaas ook vaak voorspelbaar en wat langdradig. De langdradige stukjes en een aantal aanslagen hadden wel weggelaten kunnen worden. Dan was het allemaal wat geloofwaardiger geweest.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had er veel meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is een wisselende schrijfstijl waarbij er stukjes zijn die vlot zijn geschreven, maar er zijn ook veel stukjes die langdradig zijn. Het verhaal is in ieder geval beeldend geschreven, je ziet alles zo voor je.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, al hadden er wel wat stukjes weggelaten mogen worden. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, niet altijd, ik dwaalde geregeld weg.

Heeft het plot je verrast?
Nee, dat heeft me niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Soms wel zoals bijvoorbeeld de tirade die de moeder van Lynna tegen Maloney afsteekt, maar vaak ook niet zoals bijvoorbeeld bij een brand.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Biker, omdat hij, ondanks dat hij een crimineel is, toch een klein hartje heeft, het voor anderen opneemt als het moet, ook al is dat niet altijd even zachthandig, maar die persoon heeft het er dan ook meestal naar gemaakt en soms een tikkeltje ondeugend is zoals bijvoorbeeld als hij een auto uit gaat testen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk hoe begripvol Maloney is en dat hij zich zelden negatief uit laat naar anderen toe ondanks alles wat hij heeft meegemaakt. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren, ook al is hij soms wel eens te aardig. Desondanks dat weet hij mensen toch soms op een nette manier op hun nummer te zetten zoals bijvoorbeeld tegen iemand die een huwelijksaanzoek doet.

Mooie quote in het boek: 
Aan het verleden kan je niets meer veranderen, en deze zal je altijd met je mee blijven dragen, maar dat verleden hoeft jouw toekomst niet te blijven bepalen.

Zou je het boek aanraden? 
Nee, daarvoor zijn er betere thrillers geschreven.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van voorspelbare romantische thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
2 sterren, meer kan ik niet geven omdat het daarvoor te voorspelbaar is.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek ga ik laten zwerven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT









Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg