Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Diplomaat schrijver contra schrijverschap als politiek wapen
Waar gaat het boek over?
Een schrijver heeft, zonder dat hij handelt, een geweten voor degenen die handelen"
– Heinrich Mann
Literatuur die een missie wil uitdragen baart monsters, aldus Thomas Mann, (1875 Lübeck – 1955 Zürich). Hij maakte zich sterk voor een niet-politiek geëngageerd schrijverschap. Hier tegenover vond zijn collega-broer Heinrich dat het de taak was van een schrijver om de mensen de weg te wijzen. Het verschil in opvatting leidde bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het najaar van 1914 tot een groot conflict tussen de twee. Heinrich schreef zijn Zola-essay waarin hij zich keerde tegen schrijvers als zijn broer, die zijns inziens geen respect verdienden. Het antwoord van Thomas lag besloten in zijn statement dat "beschavingsliteratoren" als Heinrich het volk een utopie voorspiegelden, wat hen veel kwalijker viel te nemen. Pas in januari 1922 werd het conflict bijgelegd.
Gedurende de schrijfcarrière van ruim vijftig jaar van Thomas Mann was hij innig verstrengeld met de belangen van zijn broer Heinrich, zowel in positieve als negatieve zin. Het persoonlijke kon daardoor niet altijd gescheiden worden van hun publieke rol. De vraag of een schrijver in zijn werk politiek kleur moet bekennen wordt als vanzelf opgeworpen door Thomas Mann in een van de meest boeiende essays uit de wereldliteratuur: Betrachtungen eines Unpolitischen uit 1918.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Margreet den Buurman, (Den Haag, 1953), is literatuurwetenschapper, auteur/vertaler, die zich gespecialiseerd heeft in literatuur over en van Thomas Mann en de zijnen. In 2010 verscheen van haar een publieksbiografie van Thomas Mann, gevolgd door een biografie van zijn broer Heinrich. Intussen staat een flink aantal deelstudies over de Mann's op haar naam. De monografie over de politieke opvattingen van de collega-broers Thomas en Heinrich Mann maakt deel uit van deze Mann-reeks bij Aspekt.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snezhina Uzunova
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463380959
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
172
Genre:
Geschiedenis
Prijs:
€19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Thomas en Heinrich Mann van
Margreet den Buurman weet je meteen waar het boek over zal gaan. Althans diegenen die (enigszins) bekend zijn met de familie Mann. Voor diegenen die er niet bekend mee zijn, kan het zijn dat ze zullen afvragen wie die twee mannen zijn. De titel laat niets aan de verbeelding over, het laat zien dat het inderdaad om de gebroeders Mann gaat.
In
Thomas en Heinrich Mann van
Margreet den Buurman kun je lezen hoe verschillend Thomas en Heinrich waren, maar anderzijds in sommige, kleine dingen, ook wel op elkaar leken zoals hun standvastigheid van hun eigen mening. Je leest met welke Bijbelse broers Thomas en Heinrich werden vergeleken en waarom. De vertaalde brieffragmenten, een enkele volledige brief en boekfragmenten laat zien waarom de de broers uiteindelijk een tijdlang gebrouilleerd waren, wat er allemaal aan vooraf ging en hoe ze het uiteindelijk weer goedmaakten en waar ze elkaar uiteindelijk weer vonden. Je komt meer te weten over hoe hun jeugd was, hoe ze als kind/puber waren, hoe verschillend de ouders met de broers omgingen, wat Heinrich eigenlijk moest worden en wat zijn vader ervan vond dat hij een heel ander pad koos, met wie de broers trouwden, waarom ze uiteindelijk moesten emigreren en hoe hun verdere leven was. Ook kom je te weten wat sommige tijdgenoten van hen vonden en wat de broers van elkaars werk vonden.
Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar de gebroeders Mann, wat voor werk ze eraan heeft gehad. Voor de echte Mann-kenners zullen veel stukjes herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld dat de geschiedenis zich bijna zou herhalen, maar dan met de breuk tussen een vader en een van zijn dochters. Is dat erg? Nee, bij dit soort boeken kan het gebeuren dat je bepaalde stukjes in andere woorden al eens eerder hebt gelezen, maar dat wil niet zeggen dat de rest niet origineel is. Zoals gezegd, kan je zien dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan en geeft dan ook haar kijk op wat er is geschreven zoals bijvoorbeeld het ontbreken van inlevingsvermogen van Thomas naar zijn broer toe. Dit boek mag dan ook zeker niet ontbreken bij de boeken die al zijn geschreven over de familie Mann, want er zullen vast stukjes in staan die de Mann-kenner nog niet wist. De foto's, de de chronologie van de broers Mann en de stamboom van de familie Mann maken het boek compleet.
Zoals
Margreet den Buurman in
Thomas en Heinrich Mann op een gegeven moment al schrijft, moet je het boek wel in het tijdsbeeld lezen. Sommige politieke opvattingen van vooral Thomas is nu welhaast ondenkbaar zoals bijvoorbeeld dat het gewone volk zich niet met politiek zou mogen bemoeien. Daarnaast krijg je een beeld van welke uitvindingen in hun tijd waren uitgevonden zoals bijvoorbeeld dat mensen elektriciteit kregen in huis en gebruik konden maken van de fiets, het is een mooi tijdsbeeld, maar ook haast onvoorstelbaar dat men dat voor die tijd niet had.
Kortom;
Thomas en Heinrich Mann van
Margreet den Buurman is een boek dat niet mag ontbreken in de Mann-verzameling bij de Mann-fans. Het boek geeft een helder beeld van hoe verschillend de broers waren, wat hen uiteen dreef, hoe ze uiteindelijk weer verzoenden met elkaar en hoe hun hele leven was.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want om hen draait het in dit boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is over het algemeen vlot geschreven.
Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Nee, dat denk ik niet, maar wie weet hoe ik had gedacht als ik in hun tijd had geleefd, misschien dat ik dan wel bevriend met ze kon zijn, omdat hun tijd heel anders is dan in de tijd dat we nu leven.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen klinken ze mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Buiten de oorlogen wel, maar niet tijdens de oorlogen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen zoals de breuk van de broers, maar wat me ook raakte was dat ik in de chronologie las dat er behoorlijk wat mensen in de familie Mann voor een zelfgekozen dood kozen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de familie Mann-fans.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik de foto's nog eens terug ga kijken.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Margreet den Buurman
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten