Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Vette Crisis - Joke Janssen


Van Joke Janssen mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Beroemd of bijzonder speciaal ben ik niet. Maar mijn leven is totaal overhoop gehaald. En dat allemaal door geld – door te weinig geld dan. Daar wordt je leven niet bepaald leuker van. Voor je het weet, raak je verzeild in vage, illegale handeltjes. Mijn verhaal is niet verzonnen. Dit is niet mijn droomleven of mijn leven zoals het had kunnen zijn. Nee, ik vertel je hoe mijn leven echt was én is.'

Liam (16) heeft het niet makkelijk. Zijn beste vriend verhuist en zijn vader verliest om onduidelijke redenen zijn baan, waardoor hij geen aanspraak kan maken op een uitkering. Het gezin vervalt in armoede, en de spanningen lopen snel op. Liam probeert zich zo goed mogelijk staande te houden en zoekt ontspanning in uren hardlopen. Maar tegen zijn wil raakt hij verzeild in het criminele circuit. Hoe komt hij daar ooit weer uit?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Joke Janssen deed als socioloog onderzoek naar armoede in Nederland. Vette crisis is haar eerste young adult die bij Columbus verschijnt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
BEEEP grafisch ontwerp bno

Binnenwerk:
Buitenspel, Meppel

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789085434115

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
152

Genre:
Young adult

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vette crisis van Joke Janssen wil je weten waarom de persoon op de cover zo boos is. Zijn het de normale puberperikelen of is het iets anders? De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Is het een financiële crisis of een ander soort crisis?
In Vette crisis van Joke Janssen laat de hoofdpersoon zien dat de meeste mensen die in geldnood verkeren er niets aan kunnen doen, dat het vaak pure pech is dat hun leven zo is gelopen. Het verhaal laat zien wat het met mensen kan doen als er een groot concurrerend bedrijf jouw klanten inneemt, hoe geniepig bazen kunnen zijn als ze van hun personeel, ook al werken die al jaren voor ze en doen ze alles voor hun baas, af willen om redenen die alleen zijzelf weten met alle gevolgen van dien, wat het met mensen doet als ze niets meer kunnen kopen, dat ze elk dubbeltje moeten omdraaien, hoe mensen soms onbedoeld in iets verstrikt raken waar ze eigenlijk niet in willen zitten en wat het met mensen kan doen als ze zich verraden voelen door een vriend. Het verhaal van Liam zet je aan het denken, maar houdt je ook een spiegel voor, vooral aan het eind. Het verhaal laat zien hoe en waarom heel veel mensen de schijn voor de buitenwereld op houden, niet aan anderen vertellen hoe het werkelijk thuis is, wat hen vaak tegenhoudt om de waarheid te vertellen. Het laat ook zien hoe verschillend een ieder in het gezin kan reageren op dat ze heel zuinig moeten leven, niet meer alles kunnen kopen wat ze willen en niet meer alles kunnen doen wat ze eerst wel konden doen.
Vette crisis van Joke Janssen is een aangrijpend verhaal dat voor heel veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn omdat ze er zelf ook middenin zitten of omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Ook het verhaal van Liam dat hij in een illegaal handeltje verzeild raakt kan voor sommigen herkenbaar zijn. Joke heeft zich heel goed weten in te leven in de hoofdpersoon die je uiteindelijk ziet groeien van een jongen die gewend is om van alles te hebben en te krijgen naar een jongen die uiteindelijk zijn zegeningen telt. Ondanks dat het een aangrijpend verhaal is, moet je ook geregeld lachen om de hoofdpersoon zoals bijvoorbeeld waarom hij zelf niet zijn verhaal heeft opgeschreven, maar dat door Joke Janssen liet doen en over zijn vader die niet altijd zichzelf is. Hij is goed in woorden verzinnen zoals alleen pubers dat kunnen zoals bijvoorbeeld stress-kip-de-luxe 2.0. Je moet er maar op komen. Hij is open en eerlijk over zijn familie, maar ook over zichzelf. Hij maakt zichzelf niet mooier dan hij is. Het is een verhaal met een aantal verrassende wendingen zoals bijvoorbeeld over een rampzalig nagerecht dat een andere wending krijgt dan je verwacht en een verrassend plot. Je hoopt stiekem dat dit het eerste deel is van een levenslange serie waar over een jaar of tien het volgende deel en daarna misschien aan het eind van het leven van de hoofdpersoon misschien het laatste deel komt om te lezen hoe het hem is vergaan in het leven. Of hij uiteindelijk zal trouwen met de vrouw die hij als puber al zag zitten, hoe zijn leven verder verloopt en hoe hij later terugkijkt op de zwarte bladzijdes uit zijn jeugd.
Kortom; Vette crisis van Joke Janssen is een aangrijpend verhaal over hoe het leven van mensen totaal overhoop gehaald kan worden als men elk dubbeltje moet omdraaien, wat dat voor het gezin betekent. Iedereen, en dan vooral de mensen die het 'goed' hebben en roepen dat het eigen schuld van de mensen is als ze worden ontslagen of dat ze geen klanten meer kunnen krijgen voor hun bedrijf, dat het hen nooit zal overkomen, zou dit boek moeten lezen om te begrijpen dat mensen er niet altijd iets aan kunnen doen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is geschreven zoals de hoofdpersoon zijn verhaal heeft verteld.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen. Je wilt weten hoe het verder gaat, of het ooit nog goed komt met het gezin.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht. Dat komt ook door de beschrijving van een van de personen hoe die eruit ziet waardoor je vreest dat het anders loopt.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Liam, omdat hij een hart van goud heeft, veel humor heeft en je wenst hem alleen maar het beste met zijn verdere leven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het hele verhaal heeft me geraakt en heeft me aan het denken gezet. Ik besef weer eens dat wij het goed hebben, dat er mensen zijn die het vele malen slechter hebben en dat ik me soms druk maak om niets.

Mooie quote in het boek: 
Dit is geen opgepoetst socialmediapraatje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor mensen die denken dat het eigen schuld van de mensen is als ze hun baan kwijt raken, dat ze in de bijstand belanden zou dit boek heel geschikt zijn zodat hun ogen hopelijk geopend worden en beseffen dat niet iedereen er wat aan kan doen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar Columbus om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Joke Janssen

Website van de uitgever:
ColumbusKoop bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

Quote van de Week

Bron: Fearless Motivation

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D