Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Komt van Our Mindfull Life .

Vette Crisis - Joke Janssen


Van Joke Janssen mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Beroemd of bijzonder speciaal ben ik niet. Maar mijn leven is totaal overhoop gehaald. En dat allemaal door geld – door te weinig geld dan. Daar wordt je leven niet bepaald leuker van. Voor je het weet, raak je verzeild in vage, illegale handeltjes. Mijn verhaal is niet verzonnen. Dit is niet mijn droomleven of mijn leven zoals het had kunnen zijn. Nee, ik vertel je hoe mijn leven echt was én is.'

Liam (16) heeft het niet makkelijk. Zijn beste vriend verhuist en zijn vader verliest om onduidelijke redenen zijn baan, waardoor hij geen aanspraak kan maken op een uitkering. Het gezin vervalt in armoede, en de spanningen lopen snel op. Liam probeert zich zo goed mogelijk staande te houden en zoekt ontspanning in uren hardlopen. Maar tegen zijn wil raakt hij verzeild in het criminele circuit. Hoe komt hij daar ooit weer uit?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Joke Janssen deed als socioloog onderzoek naar armoede in Nederland. Vette crisis is haar eerste young adult die bij Columbus verschijnt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
BEEEP grafisch ontwerp bno

Binnenwerk:
Buitenspel, Meppel

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789085434115

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
152

Genre:
Young adult

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vette crisis van Joke Janssen wil je weten waarom de persoon op de cover zo boos is. Zijn het de normale puberperikelen of is het iets anders? De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Is het een financiële crisis of een ander soort crisis?
In Vette crisis van Joke Janssen laat de hoofdpersoon zien dat de meeste mensen die in geldnood verkeren er niets aan kunnen doen, dat het vaak pure pech is dat hun leven zo is gelopen. Het verhaal laat zien wat het met mensen kan doen als er een groot concurrerend bedrijf jouw klanten inneemt, hoe geniepig bazen kunnen zijn als ze van hun personeel, ook al werken die al jaren voor ze en doen ze alles voor hun baas, af willen om redenen die alleen zijzelf weten met alle gevolgen van dien, wat het met mensen doet als ze niets meer kunnen kopen, dat ze elk dubbeltje moeten omdraaien, hoe mensen soms onbedoeld in iets verstrikt raken waar ze eigenlijk niet in willen zitten en wat het met mensen kan doen als ze zich verraden voelen door een vriend. Het verhaal van Liam zet je aan het denken, maar houdt je ook een spiegel voor, vooral aan het eind. Het verhaal laat zien hoe en waarom heel veel mensen de schijn voor de buitenwereld op houden, niet aan anderen vertellen hoe het werkelijk thuis is, wat hen vaak tegenhoudt om de waarheid te vertellen. Het laat ook zien hoe verschillend een ieder in het gezin kan reageren op dat ze heel zuinig moeten leven, niet meer alles kunnen kopen wat ze willen en niet meer alles kunnen doen wat ze eerst wel konden doen.
Vette crisis van Joke Janssen is een aangrijpend verhaal dat voor heel veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn omdat ze er zelf ook middenin zitten of omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Ook het verhaal van Liam dat hij in een illegaal handeltje verzeild raakt kan voor sommigen herkenbaar zijn. Joke heeft zich heel goed weten in te leven in de hoofdpersoon die je uiteindelijk ziet groeien van een jongen die gewend is om van alles te hebben en te krijgen naar een jongen die uiteindelijk zijn zegeningen telt. Ondanks dat het een aangrijpend verhaal is, moet je ook geregeld lachen om de hoofdpersoon zoals bijvoorbeeld waarom hij zelf niet zijn verhaal heeft opgeschreven, maar dat door Joke Janssen liet doen en over zijn vader die niet altijd zichzelf is. Hij is goed in woorden verzinnen zoals alleen pubers dat kunnen zoals bijvoorbeeld stress-kip-de-luxe 2.0. Je moet er maar op komen. Hij is open en eerlijk over zijn familie, maar ook over zichzelf. Hij maakt zichzelf niet mooier dan hij is. Het is een verhaal met een aantal verrassende wendingen zoals bijvoorbeeld over een rampzalig nagerecht dat een andere wending krijgt dan je verwacht en een verrassend plot. Je hoopt stiekem dat dit het eerste deel is van een levenslange serie waar over een jaar of tien het volgende deel en daarna misschien aan het eind van het leven van de hoofdpersoon misschien het laatste deel komt om te lezen hoe het hem is vergaan in het leven. Of hij uiteindelijk zal trouwen met de vrouw die hij als puber al zag zitten, hoe zijn leven verder verloopt en hoe hij later terugkijkt op de zwarte bladzijdes uit zijn jeugd.
Kortom; Vette crisis van Joke Janssen is een aangrijpend verhaal over hoe het leven van mensen totaal overhoop gehaald kan worden als men elk dubbeltje moet omdraaien, wat dat voor het gezin betekent. Iedereen, en dan vooral de mensen die het 'goed' hebben en roepen dat het eigen schuld van de mensen is als ze worden ontslagen of dat ze geen klanten meer kunnen krijgen voor hun bedrijf, dat het hen nooit zal overkomen, zou dit boek moeten lezen om te begrijpen dat mensen er niet altijd iets aan kunnen doen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is geschreven zoals de hoofdpersoon zijn verhaal heeft verteld.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen. Je wilt weten hoe het verder gaat, of het ooit nog goed komt met het gezin.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht. Dat komt ook door de beschrijving van een van de personen hoe die eruit ziet waardoor je vreest dat het anders loopt.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Liam, omdat hij een hart van goud heeft, veel humor heeft en je wenst hem alleen maar het beste met zijn verdere leven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het hele verhaal heeft me geraakt en heeft me aan het denken gezet. Ik besef weer eens dat wij het goed hebben, dat er mensen zijn die het vele malen slechter hebben en dat ik me soms druk maak om niets.

Mooie quote in het boek: 
Dit is geen opgepoetst socialmediapraatje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor mensen die denken dat het eigen schuld van de mensen is als ze hun baan kwijt raken, dat ze in de bijstand belanden zou dit boek heel geschikt zijn zodat hun ogen hopelijk geopend worden en beseffen dat niet iedereen er wat aan kan doen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar Columbus om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Joke Janssen

Website van de uitgever:
ColumbusKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over?  Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h

Quote van de Week

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed va

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot. Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich ui

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan Oorspronkelijke titel: The library at the edge of the world Oorspronkelijke uitgever: Hachette Books Ireland Waar gaat het boek over?  Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente. Bron:  bol.com Vertaald door: Ans van der Graaff Omslagontwerp: Barbara Binnenwerk: Zetspiegel, Best Jaar van verschijnen: 2018 Druk: Eerste druk ISBN: 978

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Gebasseerd op een waargebeurd verhaal Waar gaat het boek over?  Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin dr

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen. Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin. Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen? Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Snegina Uzunova Binnenwerk: Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789463383035 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 268 Genre: Romans, thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw

Quote van de Week