Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Hoe de pokken verdwenen uit de wereld
Waar gaat het boek over?
De pokken hebben de mensheid vergezeld vanaf het moment dat deze in steden begon te leven. Vele eeuwen werd de bevolking van de Oude Wereld geteisterd, rond 1500 trok de ziekte naar de Nieuwe Wereld om daar haar bijdrage te plegen aan de decimering van de Amerikaanse volken.
In Europa kon in de 17e en 18e eeuw bijna geen kind ontsnappen aan de pokken en om de paar jaar kwam de ziekte terug, op het tijdstip dat haar een nieuwe voorraad niet-immune baby's ter beschikking stond. Een op de vijf tot zes kinderen die door het pokkenvirus werden besmet overleefde dit niet. Maar wee vooral de volwassene die op latere leeftijd een besmetting opliep; de kans op overleving was dan nog een stuk beperkter.
Wie van de pokken genas moest vaak met zware huidschade verder door het leven. Bij kinderen kon die schade nog wel wegtrekken, volwassen slachtoffers werden er hun hele verdere leven door getekend.
Maar de pokken werden ook de eerste aandoening die op een wetenschappelijke manier werd aangepakt. In het begin van de 18e eeuw ontwikkelde zich in Europa (en in Azië al eerder) de techniek van de variolatie: iemand met een lichte graad van pokken besmetten opdat deze de noodzakelijke immuniteit kon ontwikkelen. Het einde van die eeuw was getuige van de introductie van de vaccinatie: besmetting met ongevaarlijke koepokken om immuniteit tegen mensenpokken te verkrijgen.
Honderdvijftig jaar woedde vervolgens de strijd tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie, maar dankzij die vaccinatie kon in december 1979 verklaard worden dat de pokken als ziekte wereldwijd uitgeroeid waren. Maar waren daarmee de pokken wel de wereld uit? Op verschillende lokaties op aarde is het pokkenvirus opgeslagen. Weliswaar in diepvries, maar nog altijd in staat een nieuwe golf van pokkenbesmettingen te veroorzaken onder een wereldbevolking die grotendeels niet meer immuun is.
Bron:
bol.com.
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463385978
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
290
Genre:
Geschiedenis
Prijs:
€18,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
De rode dood van
M. Boshart weet je meteen van wie het boek is als je vaker een boek van deze auteur hebt gelezen. Bij het zien van de mensen met de maskers op hun hoofd verwacht je dat het boek over de pest zal gaan, maar het gaat over een andere ziekte die dit jaar alweer veertig jaar geleden is uitgeroeid, de pokken. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoelt wordt. De subtitel geeft aan waar het boek over zal gaan.
Net als in zijn vorige boek beschrijft
M. Boshart in
De rode dood een ziekte, vertelt hij de geschiedenis ervan, hoe de ziekte helaas de wereld kon veroveren, hoe in dit geval de ziekte is uitgeroeid en wat het voor de toekomst betekent. Net als het als het vorige boek, is ook dit boek vlot geschreven. Het enige minpuntje is, en dat zullen vooral diegenen die geen of nauwelijks Engels spreken vinden, is de vele stukjes die in het Engels zijn geschreven en ook in de bijlages is dat zo. Dat had beter in het Nederlands geschreven kunnen worden en achterin de oorspronkelijke tekst in het Engels. Dat leest vlotter weg, zeker voor, zoals gezegd, diegenen die niet of nauwelijks Engels spreken.
In
De rode dood van
M. Boshart krijg je een goed beeld van waardoor de pokken werden veroorzaakt, wat de verwekker van de pokken is, hoe dat zich heeft kunnen verspreiden, hoe en waarom de pokken soms met andere ziektes werden verward, wat de lichamelijke- en geestelijke gevolgen van de pokken zijn, hoe het ziekteproces verloopt, hoe men in de loop der tijden erover dacht en wat men er allemaal probeerde tegen te doen. Het geeft een goed beeld van de ziekte van het vermoedelijke begin totdat de pokken helemaal zijn uitgeroeid. Je krijgt een goed beeld van hoe men de pokken uiteindelijk uitroeide, wiens idee het was, hoe men over hem dacht, hoe lang het uiteindelijk heeft geduurd voor men zijn ideeën serieus nam, wat voor onderzoeken er zijn gedaan en hoe anderen er later op inhaakten, hoe men probeerde om zoveel mogelijk mensen de pokken te laten overleven en de pokken helemaal uitroeide. Het boek laat zien op wat voor tegenstand men stuitte, welke risico's ze soms namen en daarmee laat het boek zien dat twijfels en tegenstand tegen de vaccinatie van alle tijden is, dat het niet alleen iets is van de laatste jaren, dat het niet alleen met de diverse geloven te maken heeft, maar ook om persoonlijke angsten, die soms gegrond zijn.
De rode dood van
M. Boshart zet je ook aan het denken, want het blijkt dat er nog vele potjes met het pokkenvirus her en der op geheime plaatsen zijn bewaard om bepaalde redenen en wat dat betekent als het in verkeerde handen komt. Het kan je bang maken, maar dat wordt gelijk weer ontkracht met feiten van hoe je pokken kan krijgen. Je kan zien dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de oorsprong van de pokken en het verloop daarvan.
Kortom;
De rode dood van
M. Boshart is een interessant boek dat je alles vertelt over de geschiedenis van de pokken, waarom er heden ten dage nog steeds potjes zijn met het pokkenvirus en wat dat kan betekenen als het in verkeerde handen valt. Dit boek is vooral interessant voor diegenen die in de medische zorg en de politiek werken, maar ook voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ziektes.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, past bij het boek, maar zet je ook op het verkeerde been, want je denkt dat het boek over de pest zal gaan.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Net zoals het vorige boek, is ook dit boek vlot en boeiend geschreven.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker een paar keer zoals bijvoorbeeld dat er nog steeds potjes zijn met het pokkenvirus. En ook al staan ze op geheime plekken, je moet er niet aan denken dat ze in verkeerde handen vallen. Dat zette me wel even aan het denken en maakte me even angstig. Laten we hopen dat ze nooit in verkeerde handen zullen vallen en dat deze ziekte voor altijd uitgeroeid blijft.
Wat me ook geraakt heeft, zijn de hoeveelheid mensen die gestorven zijn aan de pokken, hoe velen vroeger dachten en hartelozer leken naar, vooral de jongere kinderen, maar dat is misschien schijn.
Mooie quote in het boek:
Een virus doet alleen maar waarvoor het geprogrammeerd is: inpluggen in het mechanisme van de cellen van de gastheer en met gebruikmaking van de DNA in deze cellen nagenoeg eindeloos kopieën van zichzelf afleveren.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die in de medische wereld en de politiek werkt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij (onbewust) nog wel even bezig zal houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Koop dit boek op bol.com
Reacties
Een reactie posten