De Tragedie Van Swerthout-Wittebeek - Karolien Joossens


Van Karolien Joossens mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Zomer 1944. Adolf, zoon van de welvarende en collaborerende familie Creemers uit Swerthout, wordt neergeschoten door het verzet. Uit wraak voor zijn dood weet zijn familie met behulp van zowel Duitsers als Vlamingen twee razzia's te organiseren, waarbij nagenoeg de hele mannelijke bevolking van Swerthout-Wittebeek opgepakt wordt. Slechts acht gevangenen zullen na de oorlog levend terugkeren uit de concentratiekampen.
Hoe is dit drama kunnen gebeuren? Welke oorzaken hebben tot deze afschuwelijke samenloop van omstandigheden geleid? Hoe ging het dorp om met de verschrikkelijke gebeurtenissen? Aan de hand van verschillende getuigenissen van dorpelingen, verzetslieden, collaborateurs en Duitsers biedt de schrijver de lezer een kans om zelf een antwoord te construeren op deze vragen.
'De Tragedie van Swerthout-Wittebeek' is een historische roman die gebaseerd is op het waargebeurde oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem. Toen Karolien Joossens hier voor het eerst over hoorde, liet het verhaal haar niet meer los. Ze sprak met getuigen en nabestaanden, verzamelde informatie, en schreef deze roman in een poging om het gebeuren te duiden en te begrijpen. Met dit boek hoopt ze mee de herinnering aan het historische drama levend te houden.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789491144745

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
455

Genre:
Oorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€20,00

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De tragedie van Swerthout-Wittebeek van Karolien Joossens krijg je meteen het gevoel dat je geen vrolijk verhaal gaat lezen. Je wilt weten wie die jongen is, bij wiens graf hij staat en wat zijn relatie is met de overledene. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er is gebeurd in Swerthout-Wittebeek. Je wilt weten waar die plaatsen liggen. Ze klinken Belgisch.
In ten geleide vertelt de auteur hoe ze erop kwam om dit boek te schrijven, waarom ze dat deed, geeft ze uitleg over het boek en waarom ze ervoor heeft gekozen om sommige gesprekken in het dialect te schrijven. Het boek is sowieso in het Vlaams geschreven, wat niet zo verwonderlijk is, want de auteur is een Vlaamse, maar voor Nederlandse lezers kan het lastig zijn als ze niet bekend zijn met de Vlaamse taal. Lampenkapske is bijvoorbeeld nog wel makkelijk te herleiden, maar sommigen zullen bijvoorbeeld moeten nadenken over wat bijvoorbeeld een velo is. Het zou dan ook prettiger zijn geweest als er voor de Nederlandse lezers achterin een woordenlijst met betekenis had gestaan zodat men kan zoeken naar wat bijvoorbeeld een lavabo is.
De tragedie van Swerthout-Wittebeek van Karolien Joossens is een verhaal dat vanuit diverse personen is bekeken. Je verwacht na een paar hoofdstukken weer terug te gaan naar een van de eerdere personen, maar dat blijkt niet geval, het blijkt dat het verhaal vanuit veel meer personen is bekeken. Dat maakt het dat je op een gegeven moment niet meer precies weet wie wie is. Het is dan ook een boek dat je niet even tussendoor leest, want je moet er echt je aandacht bij houden, anders ben je de draad kwijt. Het zijn in ieder geval teveel perspectieven ook al zijn ze stuk voor stuk heel belangrijk. Het was beter geweest als het verhaal vanuit hooguit vijf personen was bekeken en dat is al veel, maar dan was het nog enigszins overzichtelijk geweest en dan de andere verhalen verweven waren in die van de vijf personen. Toch begrijp je de auteur ook wel dat ze voor deze opzet heeft gekozen. Ze heeft zich in ieder geval goed weten in te leven in de personen. Je voelt het verdriet, de woede, de dankbaarheid, de schaamte en de hoop. Ze heeft feit en fictie goed weten te verweven. Ze mag graag vergelijkingen gebruiken zoals bijvoorbeeld een rood met wit gezicht dat lijkt op tomatensaus met room erdoor geroerd.
De tragedie van Swerthout-Wittebeek van Karolien Joossens laat zien hoe een rijke familie angst en verderf kan zaaien in een kleine gemeenschap, wat de gevolgen zijn als er iemand van hen iets wordt aangedaan, hoe die zichzelf als slachtoffer zien in plaats van als daders van veel geweld en achterbaks gedoe, het verhaal laat zien wat is om niet vrij kunnen zijn, hoe verschillend onderduikadressen kunnen zijn wat gastvrijheid en hygiëne aangaat, het verschil tussen witten en zwarten en het besef van iemand dat Hitler fout is. Het laat ook zien wat het met een gemeenschap kan doen als de beroemde druppel een emmer is overgelopen en de daders willen wreken voor hun daden, dat de oorlog heden ten dage voor hen nog steeds niet over is. Het verhaal laat zien waarom de meeste mensen in die gemeente liever zwijgen dan dat ze klagen bij anderen, waarom ze liever niet vertellen wat er echt is gebeurd, hoe men anderen liever beschermt dan dat men de waarheid vertelt omdat dat te schokkend is. Het is dan ook een boek dat je beter niet tijdens het eten of voor het slapen gaan kan lezen, want er zitten een aantal bloederige stukjes in en dat is nog zacht uitgedrukt.
Kortom; De tragedie van Swerthout-Wittebeek van Karolien Joosens is een aangrijpend verhaal over een stukje geschiedenis waar nooit of nauwelijks over is gesproken omdat de mensen daar liever over zwegen dan dat ze geschiedenis oprakelden. Het is dan ook goed dat de auteur onderzoek heeft gedaan naar en in die gemeente en het heeft opgeschreven, ook al is het deels fictie, maar die is mooi verweven met wat er echt is gebeurd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend, maar het had vanuit wat minder personen bekeken mogen worden, dat zijn er nu teveel, ook al is het begrijpelijk dat de auteur het op deze manier heeft gedaan.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Celeste, omdat ze op haar oude dag nog steeds haar geheimen kan bewaren en soms misbruik maakt van haar leeftijd, maar niet op een vervelende manier.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen als Charles en de pastoor wel, met anderen als de familie Creemers niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken als mooie plaatsen, lekker landelijk.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het is ongelooflijk hoe één familie een kleine gemeenschap kan terroriseren en kan zorgen dat de meeste mannen nooit meer terug zouden komen na de oorlog. Dat heeft me geraakt. Je hoopt dat dat heden ten dage toch anders is.

Mooie quote in het boek: 
Een dood wreken door nog meer te doden was vragen om ellende en loste niets op.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van Beefcake Publishing om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
't Schrijf Kaffee

Website van de uitgever:
Uitgeverij Beefcake Publishing























Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg