Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Kroesvee - John Meilink



Kroesvee klinkt heel erg minderwaardig en dat is het ook, maar toch is de titel goed gekozen

Kroesvee van John Meilink heeft een eigen site. Dit is het eerste deel van de trilogie Zonen van Jafeth dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw.
Kroesvee van John Meilink is een heel aangrijpend en schokkend verhaal dat iedereen zou moeten lezen.

Niet alleen blanken handelden in slaven

Kroesvee van John Meilink vertelt het verhaal over de slavenhandel in de zeventiende eeuw aan de Afrikaanse Goudkust, hoe de West-Indische Compagnie daar heerste. Het verhaal laat zien dat niet alleen blanken zich met slaven bezig hielden, maar zwarten dat ook deden. Het verhaal vertelt hoe de WIC en anderen die slaven nodig hadden aan de slaven kwamen, hoe de slaven werden gekeurd, wat er met hen gebeurde die niet goed genoeg werden bevonden en hoe er met de slaven werd omgegaan. Kroesvee van John Meilink laat zien hoe de verstandhouding was tussen de diverse Europese landen onderling en hoe de inheemse bevolking hun invloed probeerden te vergroten. Er werd niet altijd aan de gemaakte afspraken gehouden, er waren altijd wel mensen die probeerden op slinkse manieren aan slaven te komen en te verkopen, wat tot escalaties leidde. Over sommige mensen, zoals Bomba Jan Miechelsz, kom je meer te weten over hun levens.
Aan het eind van het boek kan je in Aantekeningen van de auteur lezen wat waar is, wat deels waar is en wat niet waar is en krijg je meer te weten over de slavenhandel en meer over de zeventiende eeuw. Het boek eindigt met een woordenlijst waarin je kan lezen wat bijvoorbeeld een rolpaard is.

'Alles klaar.'
'Maak je gereed voor roerigheid.'
'Op jouw bevel, schipper.'

De auteur heeft zich goed weten in te leven

John Meilink heeft zich in Kroesvee in alle personen goed weten in te leven waardoor ze tot leven komen. Je voelt hun verdriet, haat, angst en alle andere gevoelens. Het is een schokkend verhaal dat een goed inzicht geeft in hoe het in die tijd ging. Het verhaal laat zien hoe gewelddadig de mensen, niet alleen de Europeanen, maar ook de inheemse bevolking, konden zijn, hoe men elkaar soms probeerde te bedriegen en waar dat toe leidde als men achter de waarheid kwam.
Soms moet je lachen om bijvoorbeeld de ware gedachte van hoe iemand over de ander denkt. Gelukkig heeft de auteur sommige stukjes zoals bijvoorbeeld in een brief aan een assistent, niet de huidige Nederlandse taal gebruikt, maar zoals die persoon het geschreven heeft gebruikt. De tekeningen zijn een mooie onderbreking van de hoofdstukken.
Het verhaal is zo beeldend geschreven dat je het gevoel hebt dat je de plaatsen zo voor je ziet. Kroesvee van John Meilink is een boek dat je beter niet tijdens het eten of voor het slapen gaan kan gaan lezen, want ook de gruwelijkheden zoals bijvoorbeeld bloedloop is heel erg beeldend geschreven.

Kroesvee van John Meilink zou iedereen moeten lezen

Kortom; Kroesvee van John Meilink zou iedereen moeten lezen, het geeft een nieuwe blik op de slavenhandel in de zeventiende eeuw.

Mooie quote:
'De zee heeft iets mysterieus, ze is soms vriendelijk en sympathiek, maar vaak laat ze haar ware aard zien en is ze dodelijk en rauw.'

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg