Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welke auteur zou je wel eens willen ontmoeten?

Mede dankzij Lees Magazine van bol.com, waar ik een van de recensenten van ben, heb ik al diverse auteurs mogen ontmoeten en mogen spreken, maar er zijn nog genoeg auteurs die ik graag zou willen ontmoeten en spreken. Hier volgt dan ook mijn top 5 in willekeurige volgorde. Er zijn uiteraard nog veel meer auteurs die ik wel eens wil ontmoeten, maar dan wordt dit blogbericht zo lang, dat jullie uiteindelijk vast al naar een andere site zijn gesurft, om maar even met een deel van mijn blognaam te spreken. ;)


Santa MontefioreRemco CampertSimone van der VlugtJill MansellMo Hayder
Welke auteur zou jij wel eens willen ontmoeten?

Vrijheid In Gemeenschap - Rudolf De Korte


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Memoires van een sociaal liberaal

Waar gaat het boek over? 
"Rudolf de Korte deed in het bedrijfsleven ruime maatschappelijke ervaring op alvorens hij – daarmee gewapend – als Tweede Kamerlid een gefundeerde bijdrage ging leveren aan de politiek. Tevoren had hij als partijbestuurder leiding gegeven aan verkiezingscampagnes tijdens de bloeiperiode van de VVD met Hans Wiegel en Haya van Someren. Onder het kabinet Lubbers I gaf hij als Tweede Kamerlid de liberale koers aan naar economisch herstel en gezonde overheidsfinanciën. Daarna volgde zijn ministerschap, eerst korte tijd op Binnenlandse Zaken en tijdens het tweede kabinet-Lubbers als vicepremier en minister van Economische Zaken – minister voor het bedrijfsleven, zoals hij het noemt. Vervolgens stelde hij zijn ervaring ten dienste van de economische ontwikkeling van de EU met haar uitbreidingen naar de Centraal-Europese landen. Belangwekkend, ook voor deze tijd en huidige ambtsdragers, is zijn inzet voor integriteit in de financiële wereld, waarmee hij zijn werkzame leven afsloot. Een boeiend tijdsbeeld, gebaseerd op zijn persoonlijk archief; ook een getuigenis van een maatschappelijk geïnspireerd liberaal."
– Frits Korthals Altes (VVD), Minister van Staat, oud-voorzitter VVD en Eerste Kamer, oud-minister van Justitie

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Mark Heuveling

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387057

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Biografieën

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vrijheid in gemeenschap van Rudolf de Korte zullen diegenen die Rudolf kennen meteen weten over wie het boek gaat. Bij de veertig plussers zal er een gevoel van herkenning opkomen omdat ze hem in het verleden ergens hebben gezien, maar niet precies weten waar. Pas als ze de foto's van de campagnes in het boek zien zullen ze roepen van 'oh ja, hem heb ik in mijn jeugd wel eens in de kranten, op tv of op een poster achter een raam gezien'. Het lijkt in ieder geval net of de auteur zijn verhaal aan jou vertelt en je hoopt stiekem dat er naast zijn stoel toch op zijn minst een kopje koffie staat zodat hij af en toe even zijn dorst kan lessen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
In de introductie vertelt Rudolf de Korte waarom hij dit boek heeft geschreven en wie hij vooral heel dankbaar is dat hij heeft kunnen doen wat hij deed en nog steeds doet.
In Vrijheid in gemeenschap vertelt Rudolf de Korte over zijn werkzame leven, wat hij allemaal heeft gedaan en hoe hij in de politiek is terecht gekomen, wat hij daarvoor allemaal heeft moeten doen, wat hij in de politiek deed, hoe hij was en waar hij voor stond indertijd, wat hij na het politieke leven deed en hoe hij erop terug kijkt. Het is een boeiend verhaal dat helaas alleen wat droog is, maar het is absoluut waard om door te lezen, want je krijgt een goed beeld van Rudolf de Korte zelf, maar ook waar de VVD voor stond en staat, hoe hij zelf over diverse onderwerpen als vrijheid denkt en het werk in de politiek in het algemeen. Hij maakt niets mooier dan het is, hij heeft soms kritiek, niet alleen op andere partijen, maar ook soms ook op de VVD, sommige dingen had hij graag anders zien gaan, hij geeft ook de media ervan langs omdat zij vaak dingen opkloppen of leugens vertellen zoals bijvoorbeeld over een zogenaamde ruzie die hij met iemand zou hebben gehad. Hij houdt zichzelf soms ook een spiegel, zoals bijvoorbeeld dat hij sommige stukjes beter niet had kunnen schrijven. Hij laat hiermee zien dat niemand perfect is, ook hijzelf niet.
Vrijheid in gemeenschap van Rudolf de Korte is ook een mooie tijdreis van het verleden naar het heden van de Nederlandse politiek waarin je veel dingen ziet veranderen zoals bijvoorbeeld het campagne voeren, maar ook waarin de geschiedenis zich eens in de zoveel tijd lijkt te herhalen zoals bijvoorbeeld de werkeloosheid en de bezuinigingen. Soms moet je bepaalde dingen in het tijdsbeeld bekijken zoals bijvoorbeeld dat het vroeger heel normaal was dat men overal rookte. Voor de 'oudere' lezers zullen er vele namen bekend voorkomen als Den Uyl, Wiegel en Lubbers en zullen ze gebeurtenissen herkennen zoals een staatsbezoek dat uiteindelijk om begrijpelijke redenen niet doorging en de kroning van koningin Beatrix. De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een nog beter beeld van hoe het was, hoe het eruit zag. Het boek eindigt met de chronologie van de auteur waardoor je een nog beter beeld van hem krijgt.
Kortom; Vrijheid in gemeenschap van Rudolf de Korte is een boeiend verhaal over het werkzame, politieke leven van de auteur. Je krijgt een goed beeld van hoe het in de tijd dat de auteur in de politiek zat ging en waar hij voor stond en staat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had het verwacht dat het wat vlotter is geschreven.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je hebt het gevoel dat de auteur via de cover zijn levensverhaal aan jou vertelt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Zoals ik al een paar keer aangaf, het is wat droog geschreven. Dat is jammer.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de auteur zoals hij het heeft meegemaakt, heeft ervaren.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, helaas niet. Doordat het droog is geschreven, dwaalden mijn gedachten steeds af.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De meeste locaties lijken me wel mooi. Maastricht is in ieder geval een hele mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben geboren in het mooie jaar 1974 en vanaf dat moment is het me redelijk goed afgegaan. Ik denk ook wel dat ik in de tijd van voor mijn geboorte had kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse malen. Wat mij onder andere raakte is hoe de media, de goede nagelaten, vaak de boel opklopt, dramatiseren terwijl de werkelijkheid vaak heel anders is. Het boek laat in ieder geval zien dat dat van alle tijden lijkt te zijn.

Mooie quote in het boek: 
Wie in zijn leven de stap neemt in de arena van de politiek doet dat met de hele bagage van zijn opvattingen, idealen en persoonlijke hebbelijkheden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de politiek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: