Vrijwillig Naar Auschwitz - Jack Fairweather


Van UITGEVERIJ PROMETHEUS mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Witold Pilecki de man die Auschwitz infiltreerde

Oorspronkelijke titel:
The Volunteer

Oorspronkelijke uitgever:
HarperCollinsPublishers

Waar gaat het boek over? 
De Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki was een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is zijn verhaal.
Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief. Dit is het eerste volledige verhaal van zijn wonderbaarlijke reis, gebaseerd op exclusieve familiedocumenten en recentelijk vrijgegeven dossiers, evenals ongepubliceerde getuigenissen van de vechters uit het kamp om te laten zien hoe hij honderdduizenden levens heeft gered.
Vrijwillig naar Auschwitz is een nog niet eerder verteld, waargebeurd verhaal over ontsnapping en heldendom, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, en het vermogen van één man om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jack Fairweather woont in Istanbul en is redacteur en correspondent van het Midden-Oosten voor Bloomberg News. Eerder was hij correspondent voor The Daily Telegraph en The Washington Post.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Uitgeverij Prometheus en Titia Ram

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789044631302

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
456

Genre:
Oorlogen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Vrijwillig naar Auschwitz van Jack Fairweather wil je weten wie de man op de cover is en wat hij in de hand heeft. Zou het een knuppel zijn, een honkbalknuppel, een loop van een geweer of iets anders? De bloedrode titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom iemand tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig naar Auschwitz wil, wat zijn bedoelingen zijn.
Vrijwillig naar Auschwitz van Jack Fairweather laat een stukje geschiedenis van Auschwitz zien die niet of nauwelijks bekend is. Het laat zien dat er heel veel meer speelde dan tot nu erover is geschreven. Het is het verhaal van de Poolse Witold Pilecki die van heel nabij heeft gezien wat voor gruwelijkheden, en dat is nog zacht uitgedrukt, er plaats vonden. Waar de Duitsers, op een enkele na, toe in staat waren, hoe ze dachten en wat ze deden. Er is al heel veel geschreven over de afschuwelijkheden in kampen, maar dit verhaal geeft er weer een ander licht op. Het laat zien hoe één man probeerde om al heel vroeg in de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis te veranderen, omdat hij van nabij zag en heel snel door had wat er in de kampen gebeurde met de joden, de Polen en andere mensen die volgens de Duitsers niet deugden. Het verteld hoe en door wie hij in Auschwitz kwam, wat eraan vooraf ging, hoe hij probeerde een netwerk van verzetsmensen op te zetten om hem te helpen bij het verzet en wie daarin zaten, welke risico's er werden genomen, hoe hij de waarheid naar buiten smokkelde, hoe hij vaak ontsnapte aan de dood in Auschwitz en dankzij wie, wat hij allemaal gezien en gehoord heeft, hoe de gevangenen werden behandeld, hoe hij zich voelde, hoe hij soms de moed verloor en hoe hij die weer terug kreeg, wat voor werk hij deed, hoe hij uiteindelijk wist te ontsnappen uit Auschwitz en hoe het hem daarna verging. Het is ongelooflijk hoe men Witold Pilecki na de oorlog behandelde terwijl hij alleen maar de waarheid sprak, maar ook dat men niet eerder naar hem en anderen die met soortgelijke verhalen kwamen wilde luisteren, er steeds iets anders voor lieten gaan voor er echt actie werd ondernomen.
Vrijwillig naar Auschwitz van Jack Fairweather is een zeer aangrijpend en indrukwekkend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Net als bij andere verhalen over de oorlog, word je ook hier kwaad op de mensen die niet wilden luisteren naar de getuigenverklaringen van de mensen die het zelf hebben meegemaakt en hebben gezien wat er gebeurde in de kampen, op de Duitsers en diegenen die meeheulden met de Duitsers die tot zulke gruwelijkheden in staat waren en hoe sommigen er na de oorlog mee weg kwamen en soms de verkeerden werden gestraft. Je schrikt van de aantallen die vermoord zijn of op een andere manier zijn overleden en hoeveel mensen er gevangen hebben gezeten en dat alleen nog maar in Auschwitz.
De foto's en tekeningen maken het boek compleet. Je krijgt daardoor een beeld van hoe bepaalde personen eruit zagen, hoe bijvoorbeeld de route er uitzag van de ontsnapping van Witold Pilecki en hoe het kamp eruit zag. Aan het eind kan je in het kort lezen wie de genoemde personen waren en zijn en hoe het ze is vergaan.
Kortom; Vrijwillig naar Auschwitz van Jack Fearweather is een aangrijpend en indrukwekkend verhaal van een man die een verslag heeft gemaakt van wat hij in Auschwitz heeft gezien en meegemaakt, hoe zijn leven ervoor en erna was tot hij werd opgepakt. De auteur verteld in het nawoord wat er daarna met Witold Pilecki is gebeurd. Het is een verhaal, dat ondanks dat het enerzijds al jaren geleden is, anderzijds relatief gezien nog maar zo kort geleden is, dat ergernis opwekt naar diverse personen die heel veel steken hebben laten vallen, op de Duitsers, op de goede na, die zulke gruwelijkheden hebben uitgehaald en bewondering oproept naar Witold Pilecki en al die andere mensen die in het verzet zaten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en (soms helaas) beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Witold Pilecki zoals hij het allemaal heeft gezien en ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Witold Pilecki omdat hij niet tegen onrecht kon en probeerde om de regeringen in actie te laten komen, dat er de vreselijkste dingen gebeurden in Auschwitz waardoor er snel iets moest gebeuren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij me geregeld in dit boek. Ik had al eerder in diverse boeken gelezen dat de regeringen liever hun ogen sloten voor wat er gebeurde met de joden en andere mensen die de Duitsers niet aanstonden en hier zijn dus duidelijk persoonlijke getuigenverslagen van mensen die van nabij hebben meegemaakt wat er in Auschwitz gebeurde en dat aan hogerhand hebben verteld, maar dat er niet naar werd geluisterd. Het blijft ongelooflijk dat de regeringen niet eerder hebben ingegrepen, dat ze alles maar hebben laten gebeuren ten koste van vele mensenlevens en mensen die trauma's opliepen.

Mooie quote in het boek: 
Het was belangrijk dat ze konden geloven dat ze enige controle over hun eigen lot hadden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit is een boek dat me nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
JACK FAIRWEATHER

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ PROMETHEUS





















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg