Kies Dat Moeilijke - Mariette Akkerman


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Pleidooi voor menselijkheid

Waar gaat het boek over? 
Wie zijn wij, als mensen? Onze cultuur kenmerkt zich door een merkwaardige tegenstrijdigheid, en we lijken dit amper te beseffen. Enerzijds beschouwen we onszelf als autonoom, goed in staat onszelf en ons bestaan vorm te geven; anderzijds wordt ons ingeprent dat we dieren zijn, gebonden aan de wetten van de natuur. Vrijheid en onvrijheid staan onverzoend tegenover elkaar. Enerzijds onstuitbaar in het realiseren van onze vernuftige ideeën om de wereld en elkaar naar onze hand te zetten, anderzijds op de loop voor de desastreuze gevolgen, berustend in onze onmacht.
De joodse visie op de mens is radicaal anders. Hier geen spagaat tussen losgezongen vrijheid (geest) en natuurlijke bepaaldheid (lichaam). Denken en lichaam bestaan niet los van elkaar. Als belichaamd denken of bewust lichaam zijn we vrij van de onmiddellijke gebondenheid aan de natuur, maar deze vrijheid is gekoppeld aan verantwoordelijkheid. In deze, voor de wetenschap ongrijpbare eenheid schuilt ieders uniciteit. In wie iemand is, ligt zijn potentie als mens, zijn kracht om te handelen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mariette Akkerman is musicus, zij is werkzaam als pianodocent en koordirigent. Daarnaast studeerde ze wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht (BA). In het verleden zijn er enkele stukken van haar gepubliceerd, onder meer in het digitale blad van de Waterlandstichting, in NRC Next en op de site Tegengeluid van Marco Visscher.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova - Tessa van Eijkelenburg

Binnenwerk:
Tessa van Eijkelenburg

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463385916

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
170

Genre:
Onderwijs

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kies dat moeilijke van Mariette Akkerman wil je weten wie die man is en waar hij aan denkt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt.
In Kies dat moeilijke van Mariette Akkerman wordt je een spiegel voor gehouden, zet je aan het denken. Het boek laat zien hoe afhankelijk we als mens zijn geworden van bijvoorbeeld techniek en hoe onze denkwijze beïnvloedt wordt door de media en de politiek. De vraag die ook in dit boek gesteld wordt is; hoe vrij we werkelijk zijn en tot hoe verre we ons laten beïnvloeden door de media, politiek en anderen. Het boek laat zien hoe maakbaar de mens is, ook al denken we van niet, denken we dat we zelfstandig denken en doen en denken we dat we ons door niemand laten beïnvloeden, maar dat blijkt vaak toch niet zo te zijn. Voor een enkeling zal dat wel opgaan, maar de meeste mensen, de kuddes, laten zich leiden door anderen, hebben geen eigen mening of durven die niet te uiten. Diverse stukjes laten zien dat de mens ook heel sterk kan zijn als hij wil, dat hij zijn identiteit niet laat afpakken hoe anderen, zoals bijvoorbeeld in een concentratiekamp, dat ook proberen, maar ook hoe mensen zich vaak uiteindelijk schikken in hun lot omdat ze het gevoel hebben dat ze geen andere keus hebben. Het boek laat ook zien hoe officiële regels mensen soms kunnen blokkeren zoals bijvoorbeeld in het geval van daklozen, dat de regels soms omzeilt moeten worden om datgene wat nodig is voor elkaar te krijgen en hoe moeilijk het is om individueel te zijn, om niet met de meute mee te lopen, maar zelf te denken en te doen.
De auteur gaat op diverse quotes, uit bijvoorbeeld diverse boeken, dieper in en geeft haar mening en feiten waarbij ze soms ook kritiek uit zoals bijvoorbeeld op een wetenschapper die zichzelf tegenspreekt. Ze weet dat allemaal goed te onderbouwen. Het is alleen jammer dat de auteur bepaalde stukjes die in het Engels, Duits en Frans geschreven zijn, niet heeft vertaald en de tekst in de oorspronkelijke taal in een noot heeft geplaatst, want niet iedereen spreekt Engels, Duits en Frans. Voor diegenen die die talen niet spreken, kunnen de stukjes storend zijn omdat ze niet weten wat er staat. Soms heb je het gevoel dat de auteur de mensheid wat zwart/wit ziet zoals bijvoorbeeld dat de mens steeds meer wordt overgenomen door de techniek, maar je hebt tegelijkertijd het gevoel dat er een kern van waarheid in schuilt, zeker als je kijkt wat er op technisch gebied heden ten dage al mogelijk is. Dan krijg je de vraag tot in hoe verre je daarin mee wil gaan.
Kortom; Kies dat moeilijke van Mariette Akkerman is een interessant boek dat laat zien hoe men denkt vrij te zijn in alles, maar dat dat toch niet zo is en hoe we dat uiteindelijk wel weer zouden kunnen zijn, dat we weer een individueel mens worden in plaats van een kuddedier dat mee gaat met de meningen en doen en laten van anderen om zijn redenen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen lekker vlot.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook denk dat ik vrij doe en denk, maar moet tot mijn schande bekennen dat ik soms wel een kuddedier ben dat soms mee gaat met de kudde. Dit boek heeft me zeker aan het denken gezet.

Mooie quote in het boek: 
Pas wanneer iemand zich weet los te maken van de kudde, is hij in staat te zien waarom die kudde vastloopt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in hoe de mens in elkaar zit.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk niet dat ik het boek nog een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat dit boek mij onbewust nog wel een tijdje bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop dit boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg