Schuldige Poëzie - Aat Van Gilst


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Opkomst en ondergang van Het Derde Rijk weerspiegeld in de nationaal-socialistische poëzie van Nederlanders en Vlamingen

Waar gaat het boek over? 
In schuldige poëzie staat Aat van Gilst, auteur van tientallen boeken, stil bij het poëtische werk van "foute' auteurs. Het gaat hierbij om beroepsschrijvers, die hun pen in dienst van hun ideologie stelden. Maar het gaat ook om het werk van "ongeletterden', die hun poëzie schreven op kladjes en schriftjes, of op de celmuren zoals in Kamp Nuis te Marum in Groningen, of te Westerbork of op andere plekken. Hun overtuiging, "volksche' wereldbeeld alsmede hun bewondering voor nazi-Duitsland en de NSB komt erin tot uitdrukking. Maar er is niet alleen glorie op het papier, de ontnuchtering en verbittering spelen ook een rol. Van Gilst heeft een vergeten hoofdstuk in beeld gebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Brigitte de Graaf

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463384940

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
226

Genre:
Poëzie

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Schuldige poëzie van Aat van Gilst wil je weten wie die man is en wat zijn achtergrond is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er mee bedoeld wordt.
Schuldige poëzie van Aat van Gilst is opgedeeld in drie delen: Periode: het interbellum, Periode: de Tweede Wereldoorlog en Periode na de oorlog: in cel en kamp en vrijgelaten, waarin de gedichten bij de passende periode geplaatst zijn. Aan het eind van veel gedichten kan je lezen waar het gedicht vandaan komt, van wie het is en kom je iets meer over de auteur van het gedicht te weten.
Er zijn een paar gedichten in het Duits, Afrikaans en Fries geschreven, maar de meeste gedichten zijn in het Nederlands geschreven. Soms moet je een gedicht of een stukje van een gedicht wel een paar keer over lezen om te begrijpen wat er bedoeld wordt of dat je het echt wel goed hebt gelezen. Ondanks dat de gedichten vaak schokkend, afschuwwekkend zijn zoals bijvoorbeeld de gedichten waarin Hitler wordt vereerd, is het goed dat de gedichten zijn gebundeld. Het geeft een tijdsbeeld weer, maar is ook van historische waarde en je voelt de oprechtheid van de auteurs, ook al ben je het er niet mee eens. Het zijn hun gedachtes en gevoelens die ze aan het papier of aan de muur van een cel hebben toevertrouwd, hun overtuigingen. Het zijn gedichten van glorie en eer, maar je leest er soms ook de verbittering en ontnuchtering in. Soms laten sommige dichters je weer even beseffen dat ze dan wel fout waren, maar dat ze ook iemands kind waren zoals bijvoorbeeld in "Dood Moederke" van Ward Hermans, dat heel aangrijpend is en dat er heel veel soldaten 'naamloos' gesneuveld zijn.
In Schuldige poëzie van Aat van Gilst staan niet alleen maar gedichten over de oorlog in, er staan ook een paar gedichten in die van alle tijden zouden kunnen zijn zoals bijvoorbeeld "Ochtend" van J.A. van Kersbergen waarin hij een ochtend beschrijft zoals een ochtend alleen maar kan zijn in de zomermaanden. Het gedicht is zo beeldend geschreven, dat je het zo voor je ziet, je weer even terug doet verlangen naar de zomer.
Kortom; Schuldige poëzie van Aat van Gilst is een interessante gedichtenbundel boordevol gedichten over de periodes voor- tijdens- en na de Tweede Wereldoorlog. De gedichten geven goed weer hoe de dichters dachten over bijvoorbeeld Hitler, hoe zij de toekomst zagen en de ontnuchtering van sommige dichters, maar laten ook zien dat ze iemands kind waren, hoe fout ze ook waren en dat sommigen ook oog hadden voor de natuur.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in gedichten en verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg