Thuiskomen - Jackie Van Laren


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Iedereen heeft liefde nodig

Waar gaat het boek over? 
Een fijn romantisch verhaal over liefde, familie en de behoefte aan geborgenheid

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jackie van Laren (Amsterdam, 1968) heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie maakte ze haar debuut als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan, de vierdelige Eilandliefde-serie en de losstaande roman De meisjesmagneet. Met Opstaan won ze de Hebban Award voor Beste Roman. Thuiskomen is haar elfde boek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Johannes Wiebel | punchdesign, München

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789022587553

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
320

Genre:
Romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er wel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€12,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Thuiskomen van Jackie van Laren krijg je een zomers gevoel. Je verlangt weer even naar die mooie zomer. Je bent heel benieuwd wie die zorgeloos lijkende vrouw is en wat haar verhaal is. Tijdens het lezen heb je door de beschrijving van een van de hoofdpersonen al heel snel door wie die vrouw is en van wie het schattige huisje is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Zelden gebeurt het dat je tijdens het lezen van een boek de meeste tijd met tranen in je ogen zit. Het gebeurt wel eens dat er een paar emotionele momenten in zitten, maar niet zo, dat je tijdens het lezen voornamelijk de tranen aan het wegvegen bent. Bij dit boek heb je al heel snel een doos tissues nodig, want het is een boek vol met emotionele momenten waarbij geregeld de tranen over je wangen rollen. Het is dan ook niet aan te bevelen om het boek onderweg, op je werk of in een wachtruimte te lezen, zeker niet als je make-up op hebt tenzij je het niet erg vindt als anderen zien dat je geëmotioneerd bent van de diverse verhaallijnen in Thuiskomen van Jackie van Laren. Voor diegenen die nu bang zijn dat er alleen maar gejankt wordt, dat het alleen maar ellende is, dat is het alles behalve dan dat. Er zitten ook heel veel humorvolle, vooral Amsterdamse humor, momenten in en soms zijn het tegenstrijdige gevoelens zoals bijvoorbeeld Odile die op een gegeven moment beleeft.
Als je eenmaal in Thuiskomen van Jackie van Laren begint, kan je niet meer stoppen met lezen, je wilt weten hoe de verhaallijnen verder gaan, wat de diverse personen met elkaar gemeen hebben, hoe het afloopt en wie de vader van Odile is. Of zal haar moeder dat geheim meenemen in haar graf? Het is een verhaal boordevol verrassende wendingen, steeds als je een vermoeden hebt hoe het verder gaat, denkt te weten wie de vader is, blijkt het verhaal een andere kant op te gaan en blijkt dat die persoon toch niet de vader is. Het verhaal is soms een tikkeltje voorspelbaar zoals bijvoorbeeld als er diverse personen bij elkaar komen, maar dat is niet storend. Een roman mag best een tikkeltje voorspelbaar zijn, als de rest van het verhaal maar verrassend is en dat is het met Thuiskomen van Jackie van Laren.
Soms heb je door, vooral de beschrijvingen over het schrijverschap, het gevoel dat de auteur een beetje van haar eigen leven erin heeft verwerkt. Sowieso heeft de auteur zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen waarbij ze vooral de twee vrouwelijke hoofdpersonen heeft laten groeien. Je hebt het gevoel dat je het allemaal zelf beleefd, zo beeldend is het hele verhaal geschreven.
Thuiskomen van Jackie van Laren is een heel erg hedendaags verhaal dat voor velen herkenbaar kan zijn zoals bijvoorbeeld hoe zwaar mantelzorgen kan zijn en foute relaties vergoelijken. Voor de vrouwen in de overgang kunnen de overgangsklachten heel herkenbaar zijn. Het is een verhaal boordevol liefde, familiegevoelens, vriendschap, hoop houden en geborgenheid.
Kortom; Thuiskomen van Jackie van Laren is een heerlijke roman waarin je in een achtbaan van emoties komt, waar heel veel tranen vloeien, maar waar je ook heel veel om diverse personen moet lachen. Na het lezen van dit boek heb je de meeste personen in je hart gesloten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet 's zomers aan. Vaak zit men er nog wel eens naast als men een hoofdpersoon op de cover plaatst, maar in dit geval is dat zeker niet het geval. Tijdens het lezen heb je al heel snel door wie die vrouw is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Langzaamaan wordt je naar het verrassende plot geleidt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Miep, om haar directheid en haar Amsterdamse humor. Ze is een echte Amsterdamse.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Dat is een hele mooie locatie waar je wilt wonen. Het is Amsterdams, maar ergens ook weer niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen, vooral de ziekte van Serafina en de emoties die het bij haar dochter teweeg brengt, heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
En de ménsen, allemaal van die ouwe gebakkies, geen gesprek mee te voeren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Ik schaam me diep dat ik niet eerder een boek van haar heb gelezen.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Jackie van Laren Facebook

Website van de uitgever:
BOEKERIJ






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg