Londen, 1826. Een woedende menigte heeft zich verzameld voor het gerechtsgebouw om een glimp op te vangen van een jonge zwarte vrouw die in de pers als een monster wordt afgeschilderd. Het dienstmeisje Frannie Langton staat terecht voor de moord op haar werkgevers en de verklaringen tegen haar stapelen zich op: ze zou een hoer zijn, een verleidster. En misschien is dat allemaal ook wel waar. Maar het is niet de volledige waarheid.
Frannie heeft een ander verhaal te vertellen. Over een slavin op een plantage op Jamaica die terechtkomt in een herenhuis in Londen, waar een mooie maar eenzame vrouw op verlossing wacht. Ze weet dat ze haar verhaal moet vertellen, ook als anderen haar de mond willen snoeren. Een vraag blijft echter maar door haar hoofd spoken: zou ze echt de enige persoon van wie ze ooit gehouden heeft, vermoord kunnen hebben?
Sara Collins neemt
De bekentenissen van Frannie Langton de lezer mee naar beide kanten van de Atlantische Oceaan en langs de duisterste bladzijden van onze geschiedenis. Het schetst een indringend beeld van hoe ras, klasse en onderdrukking het slechtste in mensen naar boven brengt terwijl het voor anderen een innerlijke kracht aanwakkert. Bovenal is het een verhaal over een meisje dat in de verkeerde tijd op de verkeerde plaats geboren is. Een meisje dat zowel slachtoffer als dader is in een wereld die haar het liefste ten onder ziet gaan.
Het mooie van de cover van
De bekentenissen van Frannie Langton van
Sara Collins is, dat alles wat je op de cover ziet, ook terug kan vinden in het boek. Het is een schitterende cover die daardoor past bij het verhaal dat je gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ze heeft te bekennen.
De bekentenissen van Frannie Langton van
Sara Collins is een verhaal over een vrouw dat opgroeide op een plantage en steeds meer dingen mag doen voor haar baas en ook steeds meer leert, maar of dat wel zo gemeend is? Of zou het om andere redenen zijn dat ze op den duur zoveel mag? Totdat ze op een dag met haar baas naar Londen gaat en dan wordt ze weer een dienstmeisje voor een echtpaar, maar ook daar weet ze zich op te werken tot grote jaloezie van een bepaald persoon. Uiteindelijk wordt ze opgepakt voor moord op haar werkgevers. Maar heeft zij haar werkgevers wel vermoord? Wat is er die nacht echt gebeurd? Is zij echt zo slecht of probeert iemand haar erin te luizen?
Frannie vertelt het je allemaal. Ze vertelt het hele verhaal vanaf de plantage tot aan haar arrestatie en daarna. Langzaamaan kom je de waarheid te weten over diverse gebeurtenissen die vaak schokkend zijn. Ze maakt soms vergelijkingen, zoals bijvoorbeeld dat een verhaal van één persoon is als een regendruppel. Tussendoor worden anderen ondervraagd over wat zij weten van Frances en wat zij hebben meegemaakt met haar, hoe zij Frances hebben ervaren. Maar of iedereen ook de waarheid vertelt of dat ze haar liever afmaken?
Het verhaal laat zien wat het met iemand kan doen als die continu onderdrukt wordt, als ze je dan weer goed laten zijn voor hun plezier om je daarna weer te laten vallen, hoe haat langzaam gevoed wordt, hoe iemand zowel dader als slachtoffer kan zijn, waar een mens toe in staat is als het erop aankomt en iemand dingen laat doen die eigenlijk tegen je gevoel in gaan. Het verhaal laat zien hoe haat en liefde samengaan. Het is een verhaal over verboden liefde, slavernij, uitbuiting, macht, vooroordelen, angst, schuldgevoelens, onmenselijke keuzes, verraad en gevoel van in de steek gelaten te zijn. Het is een verhaal dat je aan het denken zet.
Kortom;
De bekentenissen van Frannie Langton van
Sara Collins is een hartverscheurend levensverhaal van een meisje dat heel langzaam steeds meer haat krijgt voor bepaalde mensen, maar ondertussen ook verslaafd is aan de liefde voor een bepaald persoon en aan iets anders verslaafd is. Het verhaal laat zien hoe dicht goed en kwaad, haat en liefde, macht en onmacht naast elkaar liggen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Website van auteur:
Website van uitgeverij:
Reacties
Een reactie posten