Dor - Neal Shusterman & Jarrod Shusterman


Van FANTOOM mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Dry

Waar gaat het boek over? 
Door de droogte is het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen. Daar valt nog goed mee te leven blijkt als er opeens nergens meer een druppel uit de kraan komt.
De media besteden nauwelijks aandacht aan de "Tap-Toe', zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt.
Net als de rampenbestrijding hebben ze de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert.
Maar het anders zo rustige wijkje waar Alyssa woont verandert in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water.
Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Lydia Meeder

Omslagontwerp:
Jay Shaw

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789059246676

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
458

Genre:
Young Adult

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Dor van Neal Shusterman Jarrod Shusterman word je nieuwsgierig naar waar de brand is, wat er is gebeurd. De titel maakt nieuwsgierig.
Dor van Neal Shusterman Jarrod Shusterman is opgedeeld in zes delen die elk een eigen passende naam heeft, je weet meteen waar het verhaal zich op dat moment gaat afspelen. De titel van het eerste deel klinkt leuker dan het is, je verwacht niet dat er achter de naam 'Tap-Toe' zoiets afschuwelijks zit. Tijdens het lezen van het eerste deel kom je er al snel achter waarom men die naam aan zoiets afschuwelijks heeft gegeven en zet je aan het denken van dat er inderdaad heden ten dage wel vaker een mooiere naam wordt gegeven aan iets wat niet leuk of minder leuk is. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven waarin verschillende personen aan het woord komen, hun kant van de gebeurtenissen vertellen, maar de hoofdpersoon blijft Alyssa die dan ook het meest aan het woord is.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal, je blijft doorlezen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Het verhaal kent vele verrassende wendingen, spannende momenten zoals bijvoorbeeld een gebeurtenis in een bos en een verrassend plot. Heel soms moet je lachen om een stukje zoals bijvoorbeeld om een van de personen die schrijft dat haar moeder wil scheiden. Het eind komt helaas wel wat ongeloofwaardig, sprookjesachtig over. Ook pubers weten dat het niet kan zoals het eind is geschreven, dat de kans daarop heel erg minimaal is. Door de beeldende en filmische schrijfstijl heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt, waardoor het boek vlot weg leest. Het boek is dan ook uitermate geschikt om verfilmd te worden.
Dor van Neal Shusterman Jarrod Shusterman is een hedendaags verhaal waarvan je hoopt dat het nooit werkelijkheid zal worden. Het is een verhaal dat je aan het denken zet zoals bijvoorbeeld van wat jij zou doen als er geen water meer is, hoe je zou proberen om toch maar aan water te komen en wat je zou doen als je na een tijdje weer water kan drinken en gebruiken na de droogte. Het is een verhaal dat laat zien hoe verschillend mensen kunnen reageren, hoe men in diverse situaties reageert, hoe wanhopig men kan worden, hoe normen en waarden kunnen veranderen als er geen water meer is, hoe mensen tegen elkaar opgezet kunnen worden, hoe mensen waterzombies kunnen worden, maar ook hoe dichtbij mensen naar elkaar toe kunnen groeien, ondanks hun totaal verschillende karakters, hoe mensen elkaar kunnen oppeppen. De auteurs hebben zich heel erg goed weten in te leven in de personen en situaties. Je krijgt het gevoel dat ze het zelf al eens meegemaakt hebben, dat ze uit eigen ervaring vertellen. Het verhaal laat ook zien waarom het soms maar beter is om niet altijd de waarheid te vertellen, zeker niet door een vreemde zoals bijvoorbeeld tijdens een gebeurtenis op het strand. Tegelijkertijd leer je ook dankzij een van de personen hoe je kan zorgen voor water en wat je nu al zou kunnen doen voor het geval je ooit echt een tijdje zonder water zou komen te zitten.
Kortom, Dor van Neal Shusterman Jarrod Shusterman is een hedendaags verhaal waarvan je hoopt dat het nooit werkelijkheid zal worden. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en aan het praten erover met anderen brengt. Dit is een boek dat je nog wel even bezig houdt al dan niet bewust. Je zal bewuster met het water omgaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Gelukkig heeft men zich aan de originele cover gehouden en niet voor een andere cover gekozen zoals dat vaak gaat bij vertaalde boeken.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een filmische, beeldende manier geschreven waardoor het verhaal heel erg vlot weg leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot, ik had een iets andere plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, alleen het eind is wat ongeloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Waterengel, omdat zij iedereen helpt met waar ze behoefte aan hebben.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Het hele verhaal heeft mij geraakt en heeft me ook aan het denken gezet. Als ik heel eerlijk naar mijzelf kijk, dan vrees ik dat ik ook een waterzombie word als ik geen water meer zou kunnen krijgen en zo'n dorst zou hebben. Uiteraard hoop ik dat ik anders zal reageren. Het verhaal heeft me zeker aan het denken gezet. Laten we hopen dat wat in het verhaal gebeurt, nooit echt zal gebeuren.

Mooie quote in het boek: 
Verdriet kan de eigenaardigste effecten hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de jeugd vanaf 13 jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig zal gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van FANTOOM om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
NEAL SHUSTERMAN

Website van de uitgever:
FANTOOM



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg