Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Bron: Cosmopolitan

Mädchen - Emile Proper


Van Emile Proper mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het voorjaar van 2007 verdwijnt een driejarige meisje tijdens een vakantie met haar ouders aan de Portugese kust. De verdwijning is groot nieuws maar wat er die avond gebeurde, wordt nooit opgehelderd. Twintig jaar later ontsnapt een jonge vrouw in Oost-Europa aan de familie die haar jarenlang op gruwelijke wijze heeft geëxploiteerd. Ze ontvlucht een leven vol criminaliteit, geweld en misbruik. Als ze eenzaam door Europa dwaalt, begrijpt ze dt de gruwelijke manier waarop ze is misbruikt, niet normaal is. Nu ze vrij is, moet ze op zoek. Naar haar wortels, haar plaats in de wereld en zichzelf.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Fabrice Bertolotto

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789090317229

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
286

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mädchen van Emile Proper krijg je al meteen het gevoel dat je een angstaanjagend verhaal gaat lezen. Je wilt weten wie de vrouw is, wat haar verhaal is, of ze gewoon onder water ligt om geen last van de herrie boven het water te hebben, of dat ze vermoord is, of dat ze zelfmoord heeft gepleegd, of dat er wat anders is gebeurd. De titel maakt nieuwsgierig. In eerste instantie verwacht je een Duitstalig boek te gaan lezen, maar niets is minder waar, ook al speelt er een gedeelte van het verhaal onder andere in Duitsland af.
Meteen tijdens het lezen van de proloog krijg je het gevoel dat Mädchen van Emile Proper is gebaseerd op een kinderverdwijning uit 2007.  Het is ongeveer hetzelfde scenario en het meisje is van dezelfde leeftijd op het moment dat ze verdween. In het nawoord kom je te weten of het verhaal daar inderdaad op is gebaseerd.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Mädchen, je wilt alleen nog maar verder lezen als je er eenmaal in bent begonnen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of de hoofdpersoon uiteindelijk ontdekt wie ze echt is en wie de mensen om haar heen echt zijn, je wilt weten hoe het verhaal eindigt. De auteur heeft de gevoelens van de personen heel erg goed weten te verwoorden. Je voelt de woede, de onmacht, de angst, het verdriet en andere gevoelens van de personen. De auteur heeft zich ook heel erg goed verdiept in de Roma en hun cultuur. Het verhaal is filmisch, beeldend geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt.
Dit is overigens geen boek dat je voor het slapen gaan kan lezen of tijdens het eten, want er zitten een paar heftige, gruwelijke, misselijkmakende en bloederige momenten in. Het is een verhaal dat vele verrassende wendingen kent die je niet ziet aankomen, vele spannende momenten kent en eindigt met een verrassend plot. Ondanks dat het een fictief verhaal is, heb je het gevoel dat het waargebeurd kan zijn.
Mädchen van Emile Proper is een heel erg actueel verhaal waarin het niet alleen over de verdwijning van Mädchen gaat en hoe het leven bij de Roma was voor Mädchen, maar ook over hoe sommige rijke personen zich van alles denken te kunnen permitteren. Tijdens het lezen moet je dan ook onbewust aan een op dit moment grote rechtszaak denken. Tijdens het lezen van die stukjes voel je alleen maar afschuw en moet je moeite doen om te bedenken dat het fictie is, dat het niet echt is.
Het is een verhaal over overleven in de maatschappij, overleven bij de Roma, wantrouwen naar mensen toe, de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf toe, het gemis van bepaalde personen, hoe snel een moord is gepleegd en over misbruik. Je hebt te doen met de hoofdpersoon en begrijpt waarom ze doet wat ze doet ook al keur je niet alles goed wat ze doet.
Kortom; Mädchen van Emile Proper is een heel erg aangrijpend verhaal. Het is een verhaal dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om haar draait het in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, filmische manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd. Langzaamaan wordt je naar het verrassende plot gebracht.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begonnen bent, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker en die kwam ook binnen. Dit had ik zeker niet verwacht en bracht me toch weer even aan het denken aan de beroemde verdwijningszaak.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kaspar, omdat hij een heel erg aardige persoon is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige plaatsen klinken leuk, andere plaatsen klinken minder leuk.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal van Mädchen heeft me geraakt. Als je hebt meegemaakt wat zij heeft meegemaakt en hoe ze is opgevoed, dan begrijp je wel dat ze is geworden wie ze is.

Mooie quote in het boek: 
Het geheugen was een bedrieger.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle thriller fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog een tijdje gaat bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het boek heeft een eigen website.

Leesfragment:
Ga naar de website van MÄDCHEN om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Emile Proper Twitter

Website van de uitgever:
PROCOPE MEDIA


Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

De Nieuwe Liefde - Erik Van Zwam

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  “Een datingsite?” Mick keek Arthur aan alsof hij een heel vies woord had gebruikt. Arthur knikte. “Een soort Cupido online!” Mick schudde zijn hoofd. “Nee, niets voor mij. Dat is niet spontaan. Iedereen kan je zien. Ze zien me bij de krant al aankomen. Als dit op het Binnenhof bekend wordt, sta ik voor schut.” Mick, veertiger, succesvol parlementair journalist, loopt onverwacht tegen de vrouw van zijn leven aan. Zij is een karakteristieke, mooie, maar mysterieuze vrouw. Na een relatie van een half jaar is zij ineens verdwenen. Wanhopig probeert hij haar op te sporen. Geleidelijk aan komt Mick erachter dat zij nog een ander, geheim leven leidt. Zijn beste vriend raadt hem aan de bakens te verzetten. Zo komt Mick op de datingsite De Nieuwe Liefde terecht. Zijn zoektocht naar een nieuwe liefde leidt tot bijzondere, verrassende en verbazingwekkende ervaringen. Zijn oude lie

Heb Medelijden, Wij Zijn Arme Huisvaders - Perry Pierik

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Historische essays 1914-1918 Waar gaat het boek over?  Toen Duitse troepen de Franse loopgraaf hadden veroverd inspecteerde Prins Ernst Heinrich von Sachen de vijandelijke stellingen. De gevangen genomen Franse troepen gooiden zich op de grond en smeekten: "Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders". Het was duidelijk dat deze troepen ervan overtuigd waren dat de Duitse soldaten hen zouden afslachten. Mythe en werkelijkheid raakten hier verstrikt. De Fransen werden gespaard, maar de oorlog was er niet minder vreselijk om. In deze essaybundel schetst historicus Perry Pierik een aantal interessante facetten van 'De Grote Oorlog'. Van de hand van Dr. Perry Pierik verschenen tientallen boeken, waaronder de biografie Erich Ludendorff. Voor zijn oeuvre en werk als uitgever kreeg de auteur de Civis Mundi Prijs. Bron: achterkant boek. Omslagontwerp: Sanne Jelier  Binnenwe

Liften Naar Suriname - Daan Goppel

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Liften naar Suriname, dat tot de moderne klassiekers van de eenentwintigste-eeuwse reisliteratuur gerekend kan worden, verhaalt over een jongeman die zijn droom probeert te verwezenlijken door zonder eigen vervoer naar de andere kant van de wereld te reizen. In een tijd dat het massatoerisme zich tot in de verste uithoeken op aarde heeft verspreid, vormt Liften naar Suriname een aandoenlijke zoektocht naar een historisch-authentieke reiservaring, het verlangen om het werkelijke avontuur te beleven. Liften naar Suriname is een reis naar het verre, een avontuur op eigen kracht vol bijzondere gebeurtenissen en vreemde ontmoetingen. Hoe slaagt Daan erin om de oceaan over te steken en tienduizend kilometer te worden meegenomen? Liften naar Suriname is een moderne ontdekkingsreis. Het is het klassiek geworden verhaal van een jongen die zijn droom probeert waar te maken, door z

Niemand Zeggen - M. J. Arlidge

Dit boek mocht ik lezen voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie daar lezen.   Koop het boek bij bol.com

Quote van de Week

Bron: Cosmopolitan

Quote van de Week

Het Mysterieuze Horloge Van Walker & Dawn - Davide Morosinotto

Van uitgeverij Fantoom mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Of hoe je met 3 dollar rijk kunt worden Oorspronkelijke titel: Il rinomato catalogo Walker & Dawn Oorspronkelijke uitgever: Book on a Tree Ltd. Waar gaat het boek over?  We waren met z'n vieren vertrokken. Te Trois de dappere, die alles uit het leven wilde halen. Eddie de sjamaan, die de geheimen ervan wilde ontdekken. Petit, die klein was, maar groot wanneer nodig. En Julie de onkwetsbare, die gewoon gelukkig wilde zijn. Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een

Ankerplaats - Irene Hannon

Van KokBoekencentrum mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Een Hope Harbor-roman Hij hoopt oude fouten te kunnen goedmaken. Zij hoopt vooral de dag door te komen. Kunnen ze samen een nieuwe start maken? Oorspronkelijke titel: Sandpiper Cove Waar gaat het boek over?  'Ankerplaats': een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke liefde tussen een ex-crimineel en een politieagente. In "Ankerplaats', het derde deel in de serie "Hope Harbor', neemt Irene Hannon de lezer weer mee naar het gelijknamige idyllische kustplaatsje. Daar bloeit een onwaarschijnlijke liefde op tussen politieagente Lexie en ex-crimineel Adam. Lexie Graham voedt in haar eentje een kind op en is elke seconde van de dag druk bezig. Zij heeft geen tijd voor de liefde. Adam Stone probeert als ex-crimineel een eerlijk bestaan op te bouwen. Wie had gedacht dat uitgerekend deze twee mensen als een blok voor elkaar zouden vallen? En toch gebeur

De Laatste Getuige - Frank Krake

Van Frank Krake Mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde Waar gaat het boek over?  Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij opgesloten in Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme, bij Hamburg. Hij weet te ov

Om Nooit Te Vergeten - Sarah Jio

Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor bedanken. Subtitel: Als Kailey plotseling oog in oog komt te staan met haar oude liefde, staat haar leven op zijn kop Oorspronkelijke titel: Always Waar gaat het boek over?  Een aangrijpend verhaal over het verlies van een grote liefde, en de kracht om een nieuw leven op te bouwen, voor de lezers van Corina Bomann en Santa Montefiore. Kailey Crane zit tegenover haar kersverse verloofde, Ryan, in een van de chicste restaurants van Seattle, en realiseert zich hoe gelukkig ze zichzelf mag prijzen. Ze heeft een fantastische baan en tegenover haar zit de geweldige man met wie ze haar toekomst wil delen. Als ze het restaurant verlaten, wordt Kaileys aandacht getrokken door een magere zwerver. Alsof hij haar blik voelt kijkt de dakloze op en met een schok herkent ze Cade McAllister, ooit de liefde van haar leven. Toen Kailey en Cade elkaar tien jaar eerder ontmoetten, voelden ze zich vanaf de eerste seconde sterk to