Mädchen - Emile Proper


Van Emile Proper mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het voorjaar van 2007 verdwijnt een driejarige meisje tijdens een vakantie met haar ouders aan de Portugese kust. De verdwijning is groot nieuws maar wat er die avond gebeurde, wordt nooit opgehelderd. Twintig jaar later ontsnapt een jonge vrouw in Oost-Europa aan de familie die haar jarenlang op gruwelijke wijze heeft geëxploiteerd. Ze ontvlucht een leven vol criminaliteit, geweld en misbruik. Als ze eenzaam door Europa dwaalt, begrijpt ze dt de gruwelijke manier waarop ze is misbruikt, niet normaal is. Nu ze vrij is, moet ze op zoek. Naar haar wortels, haar plaats in de wereld en zichzelf.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Fabrice Bertolotto

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789090317229

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
286

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mädchen van Emile Proper krijg je al meteen het gevoel dat je een angstaanjagend verhaal gaat lezen. Je wilt weten wie de vrouw is, wat haar verhaal is, of ze gewoon onder water ligt om geen last van de herrie boven het water te hebben, of dat ze vermoord is, of dat ze zelfmoord heeft gepleegd, of dat er wat anders is gebeurd. De titel maakt nieuwsgierig. In eerste instantie verwacht je een Duitstalig boek te gaan lezen, maar niets is minder waar, ook al speelt er een gedeelte van het verhaal onder andere in Duitsland af.
Meteen tijdens het lezen van de proloog krijg je het gevoel dat Mädchen van Emile Proper is gebaseerd op een kinderverdwijning uit 2007.  Het is ongeveer hetzelfde scenario en het meisje is van dezelfde leeftijd op het moment dat ze verdween. In het nawoord kom je te weten of het verhaal daar inderdaad op is gebaseerd.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Mädchen, je wilt alleen nog maar verder lezen als je er eenmaal in bent begonnen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of de hoofdpersoon uiteindelijk ontdekt wie ze echt is en wie de mensen om haar heen echt zijn, je wilt weten hoe het verhaal eindigt. De auteur heeft de gevoelens van de personen heel erg goed weten te verwoorden. Je voelt de woede, de onmacht, de angst, het verdriet en andere gevoelens van de personen. De auteur heeft zich ook heel erg goed verdiept in de Roma en hun cultuur. Het verhaal is filmisch, beeldend geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt.
Dit is overigens geen boek dat je voor het slapen gaan kan lezen of tijdens het eten, want er zitten een paar heftige, gruwelijke, misselijkmakende en bloederige momenten in. Het is een verhaal dat vele verrassende wendingen kent die je niet ziet aankomen, vele spannende momenten kent en eindigt met een verrassend plot. Ondanks dat het een fictief verhaal is, heb je het gevoel dat het waargebeurd kan zijn.
Mädchen van Emile Proper is een heel erg actueel verhaal waarin het niet alleen over de verdwijning van Mädchen gaat en hoe het leven bij de Roma was voor Mädchen, maar ook over hoe sommige rijke personen zich van alles denken te kunnen permitteren. Tijdens het lezen moet je dan ook onbewust aan een op dit moment grote rechtszaak denken. Tijdens het lezen van die stukjes voel je alleen maar afschuw en moet je moeite doen om te bedenken dat het fictie is, dat het niet echt is.
Het is een verhaal over overleven in de maatschappij, overleven bij de Roma, wantrouwen naar mensen toe, de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf toe, het gemis van bepaalde personen, hoe snel een moord is gepleegd en over misbruik. Je hebt te doen met de hoofdpersoon en begrijpt waarom ze doet wat ze doet ook al keur je niet alles goed wat ze doet.
Kortom; Mädchen van Emile Proper is een heel erg aangrijpend verhaal. Het is een verhaal dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om haar draait het in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende, filmische manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd. Langzaamaan wordt je naar het verrassende plot gebracht.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begonnen bent, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker en die kwam ook binnen. Dit had ik zeker niet verwacht en bracht me toch weer even aan het denken aan de beroemde verdwijningszaak.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kaspar, omdat hij een heel erg aardige persoon is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige plaatsen klinken leuk, andere plaatsen klinken minder leuk.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal van Mädchen heeft me geraakt. Als je hebt meegemaakt wat zij heeft meegemaakt en hoe ze is opgevoed, dan begrijp je wel dat ze is geworden wie ze is.

Mooie quote in het boek: 
Het geheugen was een bedrieger.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle thriller fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog een tijdje gaat bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het boek heeft een eigen website.

Leesfragment:
Ga naar de website van MÄDCHEN om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Emile Proper Twitter

Website van de uitgever:
PROCOPE MEDIA






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg