Mokatan - Annemarie Van Der Beek


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
"De wind is mijn naam vergeten. De regenwouden waar mijn voeten neerkwamen zijn omgehakt en verwerkt tot het papier van uw tijdschrift, een glossy die een leven aanprijst van dunne vrouwen en vreemde geuren, tijd om uw pols maar geen tijd in uw hart. De stenen waarop ik mijzelf opende staan in het nu kale landschap, verlaten, hun verborgen krachten sluimerend in een diepe slaap. Mijn naam wordt niet meer gefluisterd in het ritselen van de bladeren van de levensboom. En toch, de grote moeder, uw aarde, waar u zo gedachteloos mee omspringt en zonder kennis van de gevolgen misbruikt, heeft een geheim wapen; haar water. Wist u dat de aarde nooit nieuw water maakt? U leeft met druppels kostbaar water in uw lichaam die eens het levenssap zijn geweest van al het leven voor u."

Mokatan is nooit voorbestemd geweest voor het normale leven. Niet voor het slapen op huiden naast een man. Mokatan is één van de "vrouwen van steen" in haar volk, het volk van vuur en steen dat zesduizend jaar geleden in Nicaragua in vrede en harmonie wist te leven. Een vrede en harmonie waar wij allen nu naar verlangen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Annemarie van der Beek is gelukkig getrouwd en trotse moeder van twee prachtige dochters. Na jaren reizen en vele avonturen is ze neergestreken in het hoge noorden van de provincie Groningen. Na enkele schrijfervaringen is dit haar eerste roman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386203

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
174

Genre:
Sprookjes voor volwassenen, spiritueel

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mokatan van Annemarie van der Beek denk je in eerste instantie dat je een deel van een uitvergroot mannengezicht ziet, maar als je goed kijkt, dan blijkt dat niet zo te zijn, blijkt het een bloem te zijn die je in die soort in vele soorten en kleuren hebt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat het betekent, of wat het is.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het levensverhaal van Mokatan, dat een bijzonder levensverhaal blijkt te zijn. Doordat de auteur het verhaal zo beeldend heeft geschreven, heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je de kleuren, de natuur, de omgeving en de mensen voor je ziet, de geuren ruikt en de geluiden hoort. Op een gegeven moment heb je het gevoel dat je een sprookje leest, maar dan voor (jong)volwassenen. Zo sprookjesachtig klinkt het verhaal dat zich in lang vervlogen tijden in de verre natuur afspeelt. Je wilt haast zelf ook in zo'n gemeenschap leven waar iedereen er is voor elkaar, waar iedereen voor elkaar zorgt, waar men geen haast lijkt te kennen en ondertussen ook geniet van de mooie natuur. Of het een sprookje is met een gelukkig einde mogen jullie zelf gaan lezen.
Mokatan van Annemarie van der Beek is een verhaal over leven in vrede en harmonie, waar bepaalde mensen voorbestemd waren voor een leven waarin ze anderen helpen met hun levensreis, waar geen haat en nijd heerste, het leven in de natuur en men nog geloofde in hogere machten. Mokatan was zo'n meisje dat voorbestemd was voor een hoger doel in het leven, die in gedachten met anderen kon communiceren, wat niet altijd even leuk was. Je leeft met haar mee vanaf haar geboorte en de weg die ze te gaan had. Je ziet haar groeien van een baby tot een jongvolwassen vrouw die vaak worstelde met diverse levensvragen, maar ook genoot van het leven. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. In het nawoord vertelt ze hoe erop kwam om dit verhaal te schrijven.
Veel vrouwen zullen bepaalde levensloop fases van Mokatan op andere manieren herkennen zoals bijvoorbeeld de eerste keer verliefd worden en heel veel ouders met dochters zullen de kwebbelziekte van Mokatan herkennen in hun dochters. Soms moet je lachen om de gedachten van Mokatan, zoals bijvoorbeeld hoe zij Espova voor zich ziet en hoe Oudleven erop reageert. Soms is het schokkend zoals bijvoorbeeld tijdens een angstwekkende gebeurtenis op een strand en soms is het emotioneel.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassend plot. Het is een verhaal met vele wijze levenslessen zoals bijvoorbeeld over het kiezen. Het is een verhaal met bijzondere, maar ergens ook mooie rituelen zoals bijvoorbeeld het feesten om alles waarvan haar volk vond dat het waard was om te feesten zoals bijvoorbeeld als iemand weer beter was nadat die zich niet zo goed had gevoeld of als iemand weer terus was nadat die weg was geweest. Het verhaal is een ode aan de natuur, aan hoe het ooit was tussen mens en natuur.
Kortom; Mokatan van Annemarie van der Beek is een mooi sprookje voor (jong)volwassenen met wijze levenslessen en een ode aan de natuur, aan hoe het ooit was. Of was het nooit zo geweest? In ieder geval ga je de hoofdpersonen en de natuur in dit boek missen als je het boek uit hebt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Later in het boek begrijp je waarom er voor deze bloem is gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om haar draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Je hebt het gevoel dat je erbij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Heel erg cliché inmiddels hier op mijn boekenblog omdat ik dat van heel veel boeken vind, maar ook dit is weer een boek dat je heel moeilijk kan wegleggen als je er eenmaal in bent begonnen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Oudleven, omdat ze heel veel weet, altijd voor anderen klaar staat en wel van een geintje op zijn tijd houdt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb. In ieder geval heb ik aan niemand van het volk van Mokatan een hekel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi, je wilt er naar toe om het met eigen ogen te aanschouwen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse malen zoals bijvoorbeeld met het overlijden van een van de personen en wat voor ergs Mokatan meemaakte op een gegeven moment.

Mooie quote in het boek: 
Liefde is alles.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van sprookjes voor (jong)volwassenen en spirituele verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg