Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Niemand Wil Ze Hebben - Linda Polman



Het verhaal van Linda Polman over het Europese 'vluchtelingenmanagement' begint in de zomer van 1938 in het statige Franse kuuroord Evian, bij de eerste internationale top over de vluchtelingencrisis in Europa. Het aantal Joden dat uit nazi-gebied probeerde te ontkomen was geëxplodeerd: er waren dringend opvangplaatsen nodig. Alle argumenten van West-Europese regeringen om de vluchtelingen níét binnen te laten waren dezelfde als nu: de 'migranten' zouden niet stroken met nationale normen en waarden, banen en huizen willen afpakken en de cohesie in de samenleving bedreigen. Het enige wat de conferentie opleverde was de hoon van nazi-Duitsland: 'Niemand wil ze hebben' kopte een Duitse krant triomfantelijk.

Polman onderzoekt de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938. De reis gaat van Evian, naar de na-oorlogse kampen in West-Europa voor vluchtelingen vanachter het IJzeren Gordijn, via de 'veilige enclaves' op de Balkan in de jaren negentig, naar de megavluchtelingenkampen op het Afrikaanse continent, waar de UNHCR Europa's 'containmentbeleid' implementeert, het 'inkapselen' van het vluchtelingenprobleem. De reis eindigt op het Griekse Lesbos, het epicentrum van de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds 1938.

Wat is er terechtgekomen van de belofte van 'nooit meer' waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben.

De cover van Niemand wil ze hebben van Linda Polman spreekt voor zichzelf. Je weet meteen dat het over de vluchtelingen en migranten gaat. Het verhaal begint in 1938 en eindigt tachtig jaar later, in 2018. Wat is er in de tussentijd veranderd en wat zijn de overeenkomsten? Is er in al die jaren wel zoveel veranderd? Het is een confronterend boek dat je een andere kijk geeft op de vluchtelingen en migranten en dat je aan het denken zet.

Je kan merken dat Linda Polman heel veel onderzoek heeft gedaan voor Niemand wil ze hebben en dat ze diverse plaatsen als Lesbos heeft bezocht. Ze komt met keiharde feiten van hoe het gaat in de vluchtelingenkampen, in de enclaves en op Lesbos, hoe men met de vluchtelingen omgaat, hoe die daar leven, hoe men met elkaar omgaat, hoe onmenselijk het vaak is en hoe sommige kampen voor veilig moeten doorgaan terwijl ze dat niet zijn voor de mensen. Hoe veel Hoge Commissarissen graag wel willen helpen, maar vaak de mensen niet kunnen helpen zoals ze dat graag willen omdat het ze aan middelen en geld ontbreekt en vaak ook tegenstand krijgen van diverse organisaties. Hoe dat op hun gemoed kan werken zoals bijvoorbeeld bij VN-Hoge Commissaris Van Heuven Goedhart die het laatste gedeelte van zijn achternaam altijd eer aan heeft gedaan. Het verhaal laat zien hoe alles om geld draait, vaak nog meer, dan om medemenselijkheid. Je leest het verhaal van een mensensmokkelaar en van een migrant die moet doen alsof het heel erg goed gaat terwijl dat niet zo is en hoe de wapenhandel floreert.

De auteur heeft terechte kritiek op de diverse regeringen en organisaties van diverse landen. Hoe die vaak wegkijken van de problemen en veel door proberen te schuiven naar andere landen. De leugens die werden verteld over Joden en hoeveel leugens er vandaag de dag nog steeds worden verteld over de vluchtelingen en migranten. Hoe men in het verleden, en nu nog steeds, vluchtelingen proberen terug te laten keren naar hun land van herkomst. De deals die gesloten zijn met diverse landen en wat dan uiteindelijk inhoudt.

Kortom; Niemand wil ze hebben van Linda Polman zou iedereen moeten lezen, zodat men begrijpt hoe het zit met de vluchtelingen, dat die het vaak niet zo makkelijk hebben als men denkt. Dat ze vaak niet voor niets zijn weggevlucht uit hun land, dat ze daar een hele goede reden voor hebben. Hoe de regeringen met de vluchtelingen en migranten omgaan en hoe men in het verleden met ze omging. Hoe zat dat ook alweer met ‘dat nooit meer’?

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg