Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De kers op de taart - Katie Fforde

Waar gaat het boek over? 
Als Zoe, fervent amateurkok, voor een felbegeerd plekje in een kookwedstrijd op televisie wordt geselecteerd, is ze buiten zichzelf van blijdschap. Het is een unieke kans om zich een weg te koken naar roem, succes en het kleine delicatessenwinkeltje op het platteland waar ze altijd al van heeft gedroomd. De eerste opdracht is echter nog maar net begonnen als ze merkt dat ze meer bordjes in de lucht moet houden dan ze had voorzien. Niet alleen moet ze de competitie aangaan met de fanatieke en nogal achterbakse Cher, tot haar schrik valt ze in rap tempo voor een van de juryleden, de snedige maar buitengewoon sexy Gideon Irving. Het duurt dan ook niet lang voor er veel meer op het spel staat dan canapés, cakejes en cordon bleu alleen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heerlijk boek dat zo weg leest, met een happy ending. Soms erg doorzichtig qua verhaallijn, maar wel leuk als je van feelgood romans houdt.
Katie heeft gevoel voor humor, wat je duideli…

Alle Pijn Van De Wereld - Arnold Karskens


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Goddelijke gekte van de oorlogsjournalistiek

Waar gaat het boek over? 
Na veertig jaar frontverslaggeving bezoekt Dick Ricks voor de laatste maal een oorlog. Ontmoetingen met militairen en lokale mensen beschrijven hoe hij als journalist werkt in gevaarlijke gebieden. Een terugblik op zijn leven legt in deze eerste Nederlandstalige autobiografische sleutelroman over oorlogsjournalistiek de kern van een dodelijke drang bloot.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Arnold Karskens (Beemster, 1954) is de langst werkende oorlogsverslaggever in het Nederlandse taalgebied.
Hij schreef een vijftiental boeken waaronder Pleisters op de ogen, pleister op de mond (2001), Geen cent spijt (2006) en De zaak Zorreguieta (2014).
Karskens exploiteert nieuwsplatform TheKaskensTime.com van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Bas Goverde - Effiecient & Mark Heuveling

Binnenwerk:
Emy van Gorkum, Mark Heuveling

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386074

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
288

Genre:
Mens en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
De cover van Alle pijn van de wereld van Arnold Karskens doet denken aan een scene uit een oorlogsfilm of oorlogserie als MASH. Je krijgt meteen het gevoel dat je een boek over de oorlog gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De subtitel bevestigt het vermoeden dat het boek over de oorlog gaat.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Dick Ricks, over zijn werk als oorlogsverslaggever en wat hij allemaal meemaakt en hoe hij dat ervaart. Ondanks dat je steeds meer een hekel krijgt aan de hoofdpersoon, blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe zijn verhaal zal eindigen. De auteur heeft zich, mede dankzij zijn ervaringen als oorlogsverslaggever, heel erg goed weten in te leven in de personen en situaties. Door zijn beeldende, filmische stijl van schrijven heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt. Dit is dan ook geen boek dat je tijdens het eten leest of voor het slapen gaan, zeker niet de bloederige stukjes (zacht uitgedrukt) niet. Tenzij je een sterke maag hebt en wel wat gewend bent of dat je geen nachtmerries krijgt na het lezen van bloederige stukjes, maar anders is het afgeraden om dan het boek te lezen.
De hoofdpersoon in Alle pijn van de wereld van Armold Karskens neemt je mee in de wereld van de oorlogsjournalistiek en de oorlog in andere landen waar hij verslag van moet doen. Hij laat zien hoe het er aan toegaat in die wereld, hoe de oorlogen inwerken op de oorlogsjournalisten, wat dat privé voor hen betekent, wat het voor hun gezinnen betekent, hoe omkoopbaar heel veel mensen zijn, hoe leugens of mildere versies verspreid worden ondanks de eigenlijke afkeer van veel oorlogsjournalisten, hoe veel belangrijk oorlogsnieuws uit de media worden gehouden, hoe ze soms wel mensen in moeilijkheden willen helpen maar niet kunnen door de omstandigheden, hoe het vak van oorlogsjournalistiek in de loop der jaren is veranderd en hoe het in veel kampen eraan toegaat. Je krijgt mede dankzij de auteur een interessant kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek en de plaatsen waar oorlog is.
In Alle pijn van de wereld van Arnold Karskens zie je de hoofdpersoon verder wegglijden mede door de gebeurtenissen die hij tijdens de trips voor zijn werk meemaakt, maar tegelijkertijd ook niet kan verwoorden zoals hij echt wil. Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich afwisselend af van zijn werk als oorlogsverslaggever en in zijn privéleven. Het verhaal laat daarnaast zien hoe dat voor zijn kinderen, met name voor zijn zoon is, om een vader te hebben die oorlogsverslaggever is, maar ook wat zijn vrouw daarvan vindt en hoe zij erop reageert. Het verhaal laat zien hoe de mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt getekend zijn voor de rest van hun leven en vaak geen begrip krijgen van de buitenwereld.
Na het lezen van dit boek kan je alleen maar concluderen dat de oorlogsjournalistiek een vak is met heel veel risico's. Risico's als wat er kan gebeuren als je de waarheid vertelt, de risico's van op plaatsen zijn waar je beter niet kan zijn en de gevolgen daarvan. Het is een werkelijkheid die (gelukkig) onbekend is voor de meeste mensen. Je krijgt bewondering voor de oorlogsjournalisten die met gevaar voor eigen leven verslag proberen te doen van de oorlogen.
Kortom; Alle pijn van de wereld van Arnold Karskens geeft je dankzij de ervaringen van de auteur een interessant kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek en de vredesmissies. Via de hoofdpersoon geeft de auteur zijn kritische mening erover waardoor je een beeld krijgt van een wereld die voor de meeste mensen onbekend is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Bij het zien van de cover moest ik gelijk denken aan een scene van de serie MASH. Voor diegenen die de serie niet kennen, je kan de serie op YouTube opzoeken en daar scenes en afleveringen bekijken.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend, filmisch. Je hebt daardoor het gevoel dat je erbij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan is het moeilijk om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou gek van hem worden en we zouden waarschijnlijk alleen maar ruzie maken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel, maar dan wel hier in Nederland.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Heel veel stukjes hebben mij geraakt zoals bijvoorbeeld het stukje over het meisje dat uitgehuwelijkt is. Hoe vaak ik er ook over lees, het blijft mij raken. Ik heb echt te doen met de meisjes die niet zelf hun partner mogen kiezen, niet uit liefde mogen trouwen.
Ook wat de oorlog met mensen die het van dichtbij meemaken doet, heeft me geraakt. Het is niet zo verwonderlijk dat ze ontsporen na alles wat ze hebben gezien en gehoord. En zo zijn er meer stukjes dat me geraakt heeft.

Mooie quote in het boek: 
Angst kennen maakt je niet sterker.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
TheKarskensTimes

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKTKoop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…