Audrey Hepburn Het Nederlandse Meisje - Robert Matzen


Van the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Oorspronkelijke titel:
Dutch Girl

Oorspronkelijke uitgever:
GoodKnight Books

Waar gaat het boek over? 
Audrey Hepburn is nog altijd een van de meest geliefde Hollywoodsterren, maar geen enkele van de over haar geschreven biografieën beschrijft haar intense ervaringen tijdens de vijfjarige bezetting van Nederland. Tijdens de oorlog assisteerde ze dokters bij de Slag om Arnhem en maakte ze de Hongerwinter van 1944 door. Maar de oorlogsjaren brachten ook overwinningen mee: ze werd de beroemdste ballerina van Arnhem. Audrey's eigen herinneringen, interviews met bekenden, dagboeken en nieuw onderzoek werpen licht op deze onbekende periode uit haar leven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Robert Matzen heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd als schrijver van biografieën. Voor dit boek is hij Audrey Hepburns gangen nagegaan in Nederland, heeft hij mensen geïnterviewd die haar gekend hebben en is hij in Nederlandse archieven gedoken om nog ongekende feiten boven water te halen. Dat heeft geresulteerd in een onthullend boek over het icoon dat Audrey Hepburn is.

Brom: achterkant boek

Vertaald door:
Mariëlle Steinpatz en Saskia Peeters

Omslagontwerp:
Peter de Lange

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789044357356

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
400

Genre:
Biografieën en waargebeurd

Prijs:
€21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Audrey Hepburn Het Nederlandse meisje van Robert Matzen weet je meteen over wie het boek zal gaan. De titel spreekt voor zich. De subtitel geeft weer over welke tijdsperiode in het leven van Audrey Hepburn het boek gaat.
In het voorwoord spreekt een van de zoons van Audrey Hepburn liefdevol over zijn moeder en laat hij de auteur weten dat hij zijn moeder meer dan ooit mist dankzij hem. In de inleiding vertelt de auteur wat je van het boek kan verwachten. Het boek is opgedeeld in zes delen die elk, net als de hoofdstukken, een passende titel hebben waardoor je meteen weet waar het betreffende deel en het betreffende hoofdstuk over gaat.
Ondanks dat er al heel veel is geschreven over Audrey Hepburn en Arnhem en omgeving in de Tweede Wereldoorlog, heeft de auteur nieuwe feiten die niet of nauwelijks bekend zijn, weten te verwerken in dit boek zoals bijvoorbeeld waarom een oom van Audrey werd vermoord en hoe Audrey zich voelde toen ze zag dat er een Joods jongetje op de trein werd gezet. Uiteraard staat er heel veel in dat algemeen bekend is zoals bijvoorbeeld operatie Market Garden, maar daar valt niet aan te ontkomen bij dit soort boeken. Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan voor het boek. Hij heeft niet zomaar wat neer geschreven, maar komt met feiten en soms citeert hij uit dagboeken van directe betrokkenen uit de Tweede Wereldoorlog zoals bijvoorbeeld uit het dagboek van een oom van Audrey en een buurjongen van Audrey.
Audrey Hepburn Het Nederlandse meisje van Robert Matzen is een indrukwekkend verhaal van een meisje dat vijf verschrikkelijke jaren meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar die tijd ook het begin betekende van haar danscarrière. Het boek vertelt over de familie-geschiedenis van Audrey, die nogal bijzonder is, maar ook zo zijn zwarte hoofdstukken heeft zoals bijvoorbeeld van haar moeder die jarenlang met de vijand heulde tot ze het licht zag. Je leest over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat ze in die tijd deed, hoe ze anderen probeerde te helpen en zichzelf nogal eens vergat, wat voor verschrikkelijks ze allemaal heeft gezien, hoe ze de bevrijding ervoer, hoe haar jeugd was, hoe Audrey de scheiding van haar ouders heeft ervaren, haar band met een ander beroemd meisje, haar band met haar broers, haar band met haar familie, hoe haar danscarrière is begonnen en tussendoor lees je een stukje over haar latere leven in- en buiten de schijnwerpers, wat voor gevolgen de oorlog op haar had op de rest van haar leven, wat haar eerste acteerrol was, wat ze van acteren vond, wat ze van interviews vond, wat haar het gelukkigst maakte, welke rol haar moeder haar levenlang in haar leven speelde en hoe ze een paar zwarte bladzijdes, zoals over haar moeder aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in interviews vermeed.
Tijdens het lezen word je geregeld meegezogen in de hoofdstukken zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk waarin beschreven wordt dat ze samen met haar familie ondergedoken in de kelder van hun huis zit. Je hebt haast het gevoel dat je het zelf meemaakt. Soms moet je lachen om een stukje zoals over een vrouw die uit haar raam 'goedemorgen' zegt. De auteur heeft dat heel erg goed en geloofwaardig onder woorden weten te brengen. Het enige wat een beetje ongeloofwaardig klinkt is de hoeveelheid sigaretten die Audrey per dag zou hebben gerookt. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Audrey Hepburn Het Nederlandse meisje van Robert Matzen is een indrukwekkend en aangrijpend levensverhaal over Audrey Hepburn. Er worden niet alleen maar de algemeen bekende feiten genoemd, maar ook nieuwe feiten die niet of nauwelijks bekend zijn. De auteur heeft sommige stukjes zo weten te schrijven, dat je haast het gevoel hebt dat je het zelf beleeft. Dit boek is dan ook zeker een mooie aanvulling op de boeken die al zijn geschreven over Audrey Hepburn en operatie Market Garden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is die vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Deels heel erg origineel door de nieuwe feiten, deels niet origineel omdat heel veel al bekend is, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dit boek weet je aandacht vast te houden.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Miesje, omdat zij een echte moederfiguur was.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Arnhem en Amsterdam zijn mooie steden en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik zou niet tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben kunnen leven, maar wel ervoor en erna.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal van Audrey heeft me geraakt. Wat een zware tijd heeft zij en een ieder die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, gehad. Dat heeft me echt geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Audrey Hepburn fans en de mensen die van waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden. Dat heb ik altijd met dit soort boeken.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het is niet specifiek over dit boek, maar mocht je een idee willen krijgen van wat Audrey heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog, dan kan ik je aanraden om naar Airborne Museum Hartenstein te gaan. Ik raad je aan om daar niet alleen heen te gaan, maar samen met anderen, want als je eenmaal de ondergrondse Airborne Experience hebt gelopen, dan kan je van slag zijn, omdat ze het levensecht hebben gemaakt, je hebt het gevoel dat je de oorlog in Arnhem en omgeving even zelf hebt meegemaakt. Het museum is nu gesloten omdat ze aan het verbouwen zijn, maar vanaf 14 maart 2020 zijn ze weer geopend.

Website van de auteur:
ROBERT MATZEN

Website van de uitgever:
the house of books

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

  1. Geweldig boek, echte aanrader voor elke Audrey Hepburn fan , echte aanrader om inzicht te krijgen hoe de oorlog haar gevormd in haar later leven. Dank R. Matzen , deze biografie neerpennen , chapeau.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg