De Veluwse Verdwijning - Bertina Mulder


Van Bertina Mulder mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een misdaadverhaal geïnspireerd op een opvallende rouwadvertentie

Waar gaat het boek over? 
Als je een rouwadvertentie leest, twijfel je er niet aan dat die persoon overleden is. Zelfs niet als de datum van de krant gelijk is aan diens overlijdensdatum. Maar stel dat je de enige nabestaande bent en niemand je heeft ingelicht? En stel dat er staat dat je overleden tante weduwe was, terwijl haar man een paar weken geleden nog springlevend was? Het overkomt Teus. Samen met zijn vriendin Babs gaat hij op zoek naar de waarheid achter de mysterieuze verdwijning van zijn oom en tante.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Bertina Mulder (1962) heeft een achtergrond in de online communicatie. In 2016 verscheen haar debuutroman Wisselwerking. De rode magneet, een psychologische thriller over de eerste bemande missie naar Mars, verscheen in 2018. Voor haar misdaadroman De Veluwse verdwijning liet ze zich inspireren door een opvallend rouwbericht in dagblad de Stentor.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789492883780

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
252

Genre:
Thrillers en spanning

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€15,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De Veluwse verdwijning van Bertina Mulder wil je weten waarom er voor deze achtergrond is gekozen en wat er zich heeft afgespeeld. Het heeft iets rustgevends, maar tegelijkertijd ook iets angstaanjagends in combinatie met de titel. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten, je wilt weten wie er verdwenen is en of die persoon ooit nog gevonden wordt. Het enige minpuntje aan de cover is dat de naam van de auteur moeilijk te lezen is. Als die een paar tinten lichter was geweest, dan was die goed leesbaar geweest. De tekst op de achterkant is wel heel erg goed leesbaar.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in een verhaal over twee personen die zijn overleden zonder dat hun neef ervan af wist, die moest dat vanuit de krant vernemen. Het wordt een zoektocht naar de waarheid, een zoektocht naar wat er echt is gebeurd met de oom en tante van de hoofdpersoon. In plaats van duidelijke antwoorden te krijgen, komen er steeds meer vragen waar geen antwoorden op komen. Zo te verder je in het verhaal komt, zo te vreemder, bizarder het wordt. Daardoor wil je op een gegeven moment alleen nog maar doorlezen om te weten te komen hoe het echt zit. Je gaat tijdens het lezen personen verdenken omdat die allemaal wel hun redenen hebben, totdat het niet die personen blijken te zijn. Bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld waar een van de personen woont, blijkt toch anders te zijn dan er vertelt wordt.
Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassend en schokkend plot. Het boek is in dagboekvorm geschreven waarbij er soms een paar dagen in het verleden wordt teruggeblikt over hoe die dagen zijn gegaan. De hoofdstukken hebben passende titels waardoor je meteen weet wat je te wachten staat in het te lezen hoofdstuk. Het is overigens wel aan te raden om de doos met tissues bij de hand te houden, want zeker tegen het eind, zitten er een paar emotionele stukjes waarbij de tranen over je wangen kunnen gaan glijden. Soms moet je ook wel lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld om de vraag van Teus aan Sigurd of hij thuis wel genoeg te eten krijgt.
De Veluwse verdwijning van Bertina Mulder is een hedendaags verhaal dat, ondanks dat het fictie is, zo geloofwaardig is geschreven, dat je gelooft dat het echt is gebeurd. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en moet bekennen dat het deels in het echt ook ongeveer zo kan gaan.
De Veluwse verdwijning van Bertina Mulder is een verhaal over onder andere cyber-crime, identiteitsfraude en de gevolgen daarvan. Het verhaal laat zien dat het iedereen kan overkomen, ook al denken de meeste mensen van niet. Het verhaal laat ook zien hoe verstand en loyaliteit naar anderen soms kan botsen met elkaar. De auteur heeft zich goed weten in te leven in de personen en situaties. Je kan door de informatie over, bijvoorbeeld hoe de georganiseerde misdaad werkt, goed merken dat ze zich erin heeft verdiept, zodat het verhaal geloofwaardig overkomt.
Kortom; De Veluwse verdwijning van Bertina Mulder is een verhaal, dat ondanks dat het fictie is, toch ook deels in het echt kan gebeuren. Zo te verder je in het verhaal komt, zo te lastiger is het om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek. Alleen de naam van de auteur had wel een paar tinten lichter gemogen, dan was die beter leesbaar geweest.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Het boek leest heel erg vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven waarbij er soms een paar dagen in het verleden worden beschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je haast niet meer stoppen met lezen, zeker niet vanaf ongeveer halverwege, dan wil je alleen nog maar verder lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Almina, omdat ze een echt moederfiguur is en een kattenvriendin.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De Veluwe is een hele mooie omgeving. Volgend jaar moeten manlief en ik daar maar weer eens naar toe om daar te gaan wandelen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik kan niet teveel vertellen, maar het lijkt me verschrikkelijk als je identiteit wordt gestolen. Er hebben meer gebeurtenissen in het verhaal mij geraakt, maar dan zou ik teveel verraden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd boek, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek staat op de longlist The Indie Awards 2019. Lees er meer over op de site van Bertina Mulder.

Website van de auteur:
Bertina Mulder

Website van de uitgever:
PARIS BOOKSKoop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg