Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Een voettocht
Waar gaat het boek over?
Over Compostela zijn er duizenden boeken geschreven, maar er ontbreekt er nog één:
'Compostelarie'. Het is het ludieke verhaal van twee mannen op leeftijd die de bijna achthonderd kilometerslange voettocht ondernemen van St.Jean-Pied-de-Port naar Compostela. Het zou de ontmoeting kunnen zijn van de Vlaamse Tijl Uilenspiegel met de Spaanse Don Quichote zonder de pretentie om in de voetsporen te willen treden van de literaire scheppers van deze legendarische volkshelden. Door op humoristische wijze de aspecten van de camino te belichten, zoals het logies, de ontmoetingen, het landschap, de gastromie, de geschiedenis van Santiago, de onderlinge vriendschap enzovoorts, hoopt de schrijver alsnog een aanvulling te doen op de uitgebreide Compostelaliteratuur. Het is ook een loflied op de onthaasting, een poging om in dit dolgedraaide tijdperk het eigenste moment uit te diepen en op te rekken.
Bron: achterkant boek
Over de auteur:
Auteur Hugo Hoedemakers (1953) is woonachtig te Maaseik en schreef eerder:
'Twee mannen, een kano en de Maas,' een boek over de afvaart van de Maas per kano.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463387033
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
288
Genre:
Reisbeschrijving
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Misschien met Gerard Cox als Hugo en Peter Faber als Jan?
Prijs:
€19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Compostelarie van
Hugo Hoedemakers krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zichzelf, het geeft aan waar het boek over zal gaan.
Er zullen mensen zijn die roepen of dat wel nodig is, weer een boek over de camino, dat er toch al genoeg boeken over zijn geschreven. Toch is het antwoord ja,
Compostelarie van
Hugo Hoedemakers is een mooie aanvulling op de boeken die er al zijn geschreven over de Compostela. Buiten dat het een mooie herinnering is voor Hugo en zijn vriend en dat het een mooi verslag is voor hun familie en vrienden en voor diegenen die hebben meegelopen met Hugo en zijn vriend, is het ook een mooi verslag voor de lezers. Zowel voor diegenen die de camino al hebben gelopen en veel zullen herkennen, als voor diegenen die de camino ooit willen lopen zodat ze weten wat ze ongeveer te wachten staat als voor diegenen die de camino niet willen lopen, maar houden van mooie reisverhalen, is dit een heel erg boeiend reisverslag van de voettocht naar Compostela. Zoals de auteur in dit boek al aangeeft is dit geen reisboek, er staan ook geen plattegronden in, maar desondanks dat kan je, als je de camino wilt lopen, dit boek zeker lezen, want buiten de eigen ervaringen van de auteur en zijn vriend, geeft hij, niet expliciet, maar wel door middel van zijn eigen ervaringen, tips zoals bijvoorbeeld het slapen in een herberg of in een hotel of pension. De nadelen van een herberg en de voordelen van een hotel en pension. De foto's maken het boek compleet, je krijgt daardoor, ondanks dat de auteur goed is in beeldend schrijven waardoor je het allemaal voor je ziet, een nog beter beeld van de diverse plaatsen.
In
Compostelarie van
Hugo Hoedemakers vertelt de auteur over hoe hij erop kwam om samen met zijn vriend de camino te lopen, van waar ze zijn begonnen en hoe de voettocht was naar Compostela. Hij vertelt dat op een humorvolle manier waardoor je geregeld in de lach schiet ook al bedoelt hij het soms serieus zoals bijvoorbeeld over de diverse leugens om bestwil over routes die zogenaamd mee zouden vallen, maar ook bewuste leugens zoals bijvoorbeeld over die dag dat iemand bij het ontbijt vertelde dat ze geen eten hoefden mee te nemen omdat er die dag genoeg zou zijn. Hij vertelt over de bijzondere vriendschappen die gesloten werden, mensen die even meeliepen waarna je ze na een tijdje weer zag of nooit meer zag, de bijzondere ontmoetingen. De diverse mensen die allemaal hun eigen, soms trieste, redenen hadden om de camino te lopen. Hij vertelt over de bijzondere ervaringen die hij meemaakte zoals bijvoorbeeld over een achtergelaten hoed. Hij geeft soms zijn eigen kijk over de geschiedenis met humor en een paar van de Spaanse gewoontes zoals bijvoorbeeld het eten in rust. Over het algemeen is hij positief, maar soms vertelt hij ook over zijn ergernissen zoals bijvoorbeeld over een groepje fietsers en over de ongemakken die hij heeft ervaren zoals een nacht voornamelijk op de pot. Ook laat hij zien dat, vooral tegen het einde van de voettocht, de camino big business is, vertelt hij over ervaringen van mensen die de voettocht jaren eerder hebben gelopen, hoe sommige dingen veranderd zijn. Hij heeft dat allemaal goed onder woorden weten te brengen. Ondanks dat het niet elke dag even leuk was, wil je toch de camino zelf gaan lopen, om het zelf te ervaren en de plaatsen met eigen ogen te aanschouwen.
Voor Nederlanders kan het zijn dat ze soms even moeten nadenken wat er met een bepaalde uitdrukking of woorden zoals 'kot' en 'kwieten' bedoeld wordt. Hierin merk je dat de auteur een Vlaming is, wat hij soms ook met trots laat weten als hij Vlamingen tegenkomt tijdens de voettocht.
Kortom;
Compostelarie van
Hugo Hoedemakers mag dan wel geen reisboek zijn, maar je kan er zeker wat aan hebben als je de camino wilt lopen, zoals aan de tips die hij in zijn verslag heeft verwerkt. Ook als je de camino niet wilt lopen, is dit een mooi boek om te lezen. Door het beeldende schrijven van de auteur heb je het gevoel dat je de voettocht zelf hebt meegemaakt.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het verhaal is geschreven zoals de auteur het heeft beleeft.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Het is zo'n boek waarbij je door blijft lezen als je er eenmaal aan begonnen bent, omdat je wilt weten hoe de tocht verder zal verlopen.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Die klinken over het algemeen mooi. Misschien dat ik ooit ook, samen met mijn man, de camino ga lopen om het te ervaren.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is mij goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar dat is niet erg. Ik heb simpelweg genoten van het verslag.
Mooie quote in het boek:
Stierenvechten is geen sport, tenzij de stier ook eens kan winnen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die de camino wil lopen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik soms een stukje terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten