Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Man In De Rode Mantel - Julian Barnes



Je krijgt een mooi kijkje in de tijd van de Belle Époque

De oorspronkelijke titel van het boek is The Man in the Red Coat en is in dezelfde maand uitgekomen als de Nederlandse vertaling.
De Man in de Rode Mantel van Julian Barnes is een indrukwekkend boek waarin je tijdens het lezen het gevoel hebt dat je de tijd Belle Époque zelf meemaakt.

Wie was Pozzi?

In In de Man in de Rode Mantel van Julian Barnes vertelt de auteur over het leven van Pozzi die een gynaecoloog was in de tijd van de Belle Époque. Je krijgt een goed beeld van hoe het in die tijd ging en hoe men leefde. Pozzi was een voor die tijd vooruitstrevende arts die onder andere heeft gezorgd hoe de ziekenhuizen zijn ingericht en dat men hygiënischer werd in de ziekenhuizen. Naast zijn werk als gynaecoloog genoot hij privé van het leven, wist hij vrouwen te verwennen en was hij een echte kunstliefhebber. Het boek gaat niet alleen over Pozzi, maar ook over onder andere de auteur Oscar Wilde en de actrice Sarah Bernhardt. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de personen.
De Man in de Rode Mantel van Julian Barnes is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld hoe men vroeger dacht over hoe men vrouwen moest behandelen tijdens een medisch onderzoek. Aan de andere kant blijken bepaalde gedachtegangen vandaag de dag nog steeds hetzelfde te zijn als in de tijd van de Belle Époque zoals bijvoorbeeld het verschil tussen mannen en vrouwen en meerdere partners.

Soms het gevoel dat het meer om de tijdgenoten gaat dan om Pozzi zelf

Ondanks dat De Man in de Rode Mantel van Julian Barnes over Pozzi gaat, heb je soms het gevoel dat het meer over zijn tijdgenoten gaat dan over Pozzi zelf. Er zijn stukken dat je het gevoel hebt dat Pozzi maar een bijrol erin heeft, terwijl de titel suggereert dat het voornamelijk om Pozzi draait. Ondanks dat krijg je toch, onder andere dankzij de diverse dagboek- en de brieffragmenten van de verschillende personen, een redelijk goed beeld van Pozzi en zijn gezin en over de tijd waarin hij leefde en zijn werk als arts.
Daarnaast laat de auteur weten dat we niet alles kunnen weten, hoe graag we dat ook willen, en is hij kritisch over bepaalde zaken die er geschreven zijn zoals bijvoorbeeld over hoe het zit met een been van een actrice. De vele foto's maken het boek compleet. Het is mooi dat hij bepaalde schilderijen uit legt waardoor je de schilderijen op een andere manier gaat bekijken.

Krijgt een goed beeld van de tijd Belle Époque

Kortom; De Man in de Rode Mantel van Julian Barnes laat je kennis maken met een vooruitstrevende gynaecoloog die op een nogal onwerkelijke manier komt te overlijden. Daarnaast krijg je een interessante kijk in de tijd van Belle Époque. Je hebt het gevoel dat je even in die tijd bent tijdens het lezen.

Mooie quote:
Hoe grof onze beschuldigingen ook zijn, het verleden reageert nooit, het houdt zich stil.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg