Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Theaterkoning - Elise Van De Weitgraven


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De Theaterkoning vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Abraham Tuschinski, wiens boeiende en bonte persoonlijkheid een rijke voedingsbodem voor dit boek vormt. Het geeft antwoord op de vraag wie de man is achter het imposante Tuschinski Theater in Amsterdam, waar al bijna honderd jaar filmpremières plaatsvinden.

Vanuit Polen, als emigrant op weg naar de Verenigde Staten, is Abraham Tuschinski in Rotterdam blijven steken, zijn werkterrein uitbreidend naar de hoofdstad. Hij was ambitieus, fantasierijk en had een missie: van een avondje uit wilde hij iets bijzonders maken. Hij creëerde prachtige theaters met een rijke aankleding die toch betaalbaar waren voor bijna iedereen. Met zijn creativiteit en doorzettingsvermogen overwon hij vele tegenslagen en lukte het hem een theaterimperium op te bouwen dat hij bleef uitbreiden, totdat de Duitse bezetter abrupt een einde aan zijn dadendrang maakte.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387095

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Romans

Verfilmd?
Ondanks dat het boek op een filmische manier is geschreven is het boek (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan zou het mooi zijn als een nazaat van een van de hoofdpersonen, Winston Gerschtanowitz, een rol daarin zou krijgen.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover weet je meteen dat het boek over een theater zal gaan. Voor diegenen die het theater op de cover wel eens hebben bezocht, weten meteen over welk theater het zal gaan. Daar gaat het inderdaad ook over, maar ook over de oprichters en dan met name over de gelijknamige oprichter van het theater. De titel is heel erg goed gekozen, want dat was hij ook toen hij leefde.
Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in De Theaterkoning van Elise van de Weitgraven. Je gaat samen met een bezoeker de film over Abraham Tuschinski bekijken. Of beter gezegd lezen, maar het verhaal is op een filmische manier beschreven en wel zo, dat je het gevoel hebt dat je er steeds bij bent, het zelf mee beleeft. Het is een boek dat vlot weg leest. Je leeft mee met een bezoeker die op een belangrijk telefoontje zit te wachten en aan het begin eigenlijk geen zin heeft in de film, maar haar tijd wilde doden en dus maar een film ging kijken waar ze uiteindelijk van baalt als het pauze is en uiteindelijk als laatste de zaal uitloopt als de film is afgelopen. Zo onder de indruk is ze van de film. Ook als lezer raak je steeds meer onder de indruk, zit je steeds meer in de film en aan het eind ben je geschokt door de manier hoe de film is afgelopen.
De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven tot een geloofwaardig verhaal. Je kan merken dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar Abraham Tuschinski en zijn familie. Je leeft mee met de personen, je voelt hun emoties als verdriet, geluk, blijdschap, spanning en boosheid. Tissues zijn zeker aan te bevelen, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals bijvoorbeeld het verlies van dierbaren, die velen, die het ook hebben meegemaakt, zullen herkennen. Er zitten een paar momenten in dat je moet lachen, zoals bijvoorbeeld de gedachte van Abraham Tuschinski over een explicateur die hij vergelijkt met de hoofdpersoon in een film die die man moet aankondigen. Ook zitten er een paar spannende momenten in zoals bijvoorbeeld of er een film wel op tijd zal zijn gebracht voordat die film moet beginnen. Het is een verhaal dat je in tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat een eeuw geleden film met geluid nog onbekend was.
Je krijgt bewondering voor Abraham Tuschinski, voor zijn doorzettingsvermogen, zijn vasthoudendheid, zijn bevlogenheid, zijn oplossingsgericht denken, zijn inzicht in wat mensen willen en dat hij zich niet zomaar klein laat krijgen, dat hij risico's durft te nemen. Je krijgt bewondering voor hem voor hoe hij zich van kleermaker uit Polen, naar een theatereigenaar van diverse theaters, waarvan die in Amsterdam de bekendste is, heeft weten op te werken. Hoe hij meehelpt met het ontwerpen van de theaters, wat niet altijd gewaardeerd wordt, en niet te beroerd is om te helpen, maar tegelijkertijd zie je ook de baas in hem die, als het moet, streng kan optreden, maar ook vergefelijk kan zijn zoals een medewerker heeft ondervonden. Ook krijg je bewondering voor zijn familie die zoveel mogelijk meehelpt en hem steunt, waardoor het een familiebedrijf is. Daarom is het extra wrang hoe zijn leven uiteindelijk zal eindigen. Het verhaal laat zien dat bij het runnen van een theater meer komt kijken dan men denkt, zeker als je er hart voor hebt zoals Abraham Tuschinski en zijn zwagers.
Privé gaat het Abraham Tuschinski in het begin goed, maar je voelt aan alles dat het later niet meer zo goed gaat als het in het begin en begin je op een gegeven moment het gevoel te krijgen dat je weet hoe het gaat lopen, maar dan komt er iets naars tussen en lopen dingen iets anders. Je hebt ondertussen heel de tijd bewondering voor zijn vrouw die haar man moet delen met zijn werk, hoe ze daarmee omgaat.
Kortom; De Theaterkoning van Elise van de Weitgraven is een indrukwekkend verhaal van een man die vanuit Polen naar Rotterdam emigreerde, begon als kleermaker om vervolgens samen met zijn zwagers theaters te gaan runnen. Het verhaal is op een filmische manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het allemaal zelf mee beleeft. De auteur heeft feit en fictie goed met elkaar verweven. Na het lezen van dit boek wil je alleen al naar het Tuschinski theater om het theater met eigen ogen te aanschouwen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat was de hoofdpersoon in zijn tijd.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is filmisch geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het allemaal zelf beleefd. Het boek leest daardoor vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
In het begin niet, maar dat lag aan mezelf. Mijn man keek Friends en onbewust werd ik steeds afgeleid, moest ik stukjes van Friends kijken, ook al weet ik heel goed hoe de afleveringen gaan, omdat ik de serie al vele malen heb gezien. Toen de TV uit was, wist het boek mijn aandacht vast te houden en liet het mij niet meer los.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Feit en fictie zijn met elkaar verweven, maar je gelooft dat het hele verhaal zo is gegaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Fifi, omdat ze levendig is, aan de medemensen denkt en mensen om haar vingers weet te winden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Tot de oorlog wel, tijdens de oorlog niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren, zoals bijvoorbeeld met het verlies van de diverse personen en het eind raakte me keihard. Het kwam echt binnen vallen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder van verhalen houdt waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Elise van de Weitgraven

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg