Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Arc De Triomphe - Erich Maria Remarque

Ik mocht dit boek van uitgeverij Cossee lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Arc De Triomphe

Waar gaat het boek over? 
Arc de Triomphe vertelt het verhaal van vrouwenarts Ravic die in 1941 uit de Gestapo-gevangenis is ontsnapt en in Parijs in schamele hotels en dubieuze nachtclubs is ondergedoken. Een gewetenloze Franse arts laat de moeilijkere operaties van rijke dames en arme hoeren graag aan Ravic over.
Op een dag ontmoet Ravic een zangeres die met Mussolini's Italië is ontvlucht. Hij dacht dat hij na de dood van zijn vrouw nooit meer echte gevoelens kon opbrengen voor een ander, maar zoekt tot zijn eigen verbazing het gezelschap van de zangeres. Deze relatie wordt bruut verstoord als Ravic zijn Gestapo-verhoorder ontmoet. Hij twijfelt: wraak nemen of wederom proberen te vluchten? Is er überhaupt een toekomst?
Niemand heeft de emoties en de gevolgen van een ballingschap zonder uitweg of toekomstperspectief zo indrukwekkend beschreven a…

De Theaterkoning - Elise Van De Weitgraven


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De Theaterkoning vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Abraham Tuschinski, wiens boeiende en bonte persoonlijkheid een rijke voedingsbodem voor dit boek vormt. Het geeft antwoord op de vraag wie de man is achter het imposante Tuschinski Theater in Amsterdam, waar al bijna honderd jaar filmpremières plaatsvinden.

Vanuit Polen, als emigrant op weg naar de Verenigde Staten, is Abraham Tuschinski in Rotterdam blijven steken, zijn werkterrein uitbreidend naar de hoofdstad. Hij was ambitieus, fantasierijk en had een missie: van een avondje uit wilde hij iets bijzonders maken. Hij creëerde prachtige theaters met een rijke aankleding die toch betaalbaar waren voor bijna iedereen. Met zijn creativiteit en doorzettingsvermogen overwon hij vele tegenslagen en lukte het hem een theaterimperium op te bouwen dat hij bleef uitbreiden, totdat de Duitse bezetter abrupt een einde aan zijn dadendrang maakte.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387095

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Romans

Verfilmd?
Ondanks dat het boek op een filmische manier is geschreven is het boek (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan zou het mooi zijn als een nazaat van een van de hoofdpersonen, Winston Gerschtanowitz, een rol daarin zou krijgen.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover weet je meteen dat het boek over een theater zal gaan. Voor diegenen die het theater op de cover wel eens hebben bezocht, weten meteen over welk theater het zal gaan. Daar gaat het inderdaad ook over, maar ook over de oprichters en dan met name over de gelijknamige oprichter van het theater. De titel is heel erg goed gekozen, want dat was hij ook toen hij leefde.
Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in De Theaterkoning van Elise van de Weitgraven. Je gaat samen met een bezoeker de film over Abraham Tuschinski bekijken. Of beter gezegd lezen, maar het verhaal is op een filmische manier beschreven en wel zo, dat je het gevoel hebt dat je er steeds bij bent, het zelf mee beleeft. Het is een boek dat vlot weg leest. Je leeft mee met een bezoeker die op een belangrijk telefoontje zit te wachten en aan het begin eigenlijk geen zin heeft in de film, maar haar tijd wilde doden en dus maar een film ging kijken waar ze uiteindelijk van baalt als het pauze is en uiteindelijk als laatste de zaal uitloopt als de film is afgelopen. Zo onder de indruk is ze van de film. Ook als lezer raak je steeds meer onder de indruk, zit je steeds meer in de film en aan het eind ben je geschokt door de manier hoe de film is afgelopen.
De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven tot een geloofwaardig verhaal. Je kan merken dat ze veel onderzoek heeft gedaan naar Abraham Tuschinski en zijn familie. Je leeft mee met de personen, je voelt hun emoties als verdriet, geluk, blijdschap, spanning en boosheid. Tissues zijn zeker aan te bevelen, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals bijvoorbeeld het verlies van dierbaren, die velen, die het ook hebben meegemaakt, zullen herkennen. Er zitten een paar momenten in dat je moet lachen, zoals bijvoorbeeld de gedachte van Abraham Tuschinski over een explicateur die hij vergelijkt met de hoofdpersoon in een film die die man moet aankondigen. Ook zitten er een paar spannende momenten in zoals bijvoorbeeld of er een film wel op tijd zal zijn gebracht voordat die film moet beginnen. Het is een verhaal dat je in tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat een eeuw geleden film met geluid nog onbekend was.
Je krijgt bewondering voor Abraham Tuschinski, voor zijn doorzettingsvermogen, zijn vasthoudendheid, zijn bevlogenheid, zijn oplossingsgericht denken, zijn inzicht in wat mensen willen en dat hij zich niet zomaar klein laat krijgen, dat hij risico's durft te nemen. Je krijgt bewondering voor hem voor hoe hij zich van kleermaker uit Polen, naar een theatereigenaar van diverse theaters, waarvan die in Amsterdam de bekendste is, heeft weten op te werken. Hoe hij meehelpt met het ontwerpen van de theaters, wat niet altijd gewaardeerd wordt, en niet te beroerd is om te helpen, maar tegelijkertijd zie je ook de baas in hem die, als het moet, streng kan optreden, maar ook vergefelijk kan zijn zoals een medewerker heeft ondervonden. Ook krijg je bewondering voor zijn familie die zoveel mogelijk meehelpt en hem steunt, waardoor het een familiebedrijf is. Daarom is het extra wrang hoe zijn leven uiteindelijk zal eindigen. Het verhaal laat zien dat bij het runnen van een theater meer komt kijken dan men denkt, zeker als je er hart voor hebt zoals Abraham Tuschinski en zijn zwagers.
Privé gaat het Abraham Tuschinski in het begin goed, maar je voelt aan alles dat het later niet meer zo goed gaat als het in het begin en begin je op een gegeven moment het gevoel te krijgen dat je weet hoe het gaat lopen, maar dan komt er iets naars tussen en lopen dingen iets anders. Je hebt ondertussen heel de tijd bewondering voor zijn vrouw die haar man moet delen met zijn werk, hoe ze daarmee omgaat.
Kortom; De Theaterkoning van Elise van de Weitgraven is een indrukwekkend verhaal van een man die vanuit Polen naar Rotterdam emigreerde, begon als kleermaker om vervolgens samen met zijn zwagers theaters te gaan runnen. Het verhaal is op een filmische manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het allemaal zelf mee beleeft. De auteur heeft feit en fictie goed met elkaar verweven. Na het lezen van dit boek wil je alleen al naar het Tuschinski theater om het theater met eigen ogen te aanschouwen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat was de hoofdpersoon in zijn tijd.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is filmisch geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het allemaal zelf beleefd. Het boek leest daardoor vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
In het begin niet, maar dat lag aan mezelf. Mijn man keek Friends en onbewust werd ik steeds afgeleid, moest ik stukjes van Friends kijken, ook al weet ik heel goed hoe de afleveringen gaan, omdat ik de serie al vele malen heb gezien. Toen de TV uit was, wist het boek mijn aandacht vast te houden en liet het mij niet meer los.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Feit en fictie zijn met elkaar verweven, maar je gelooft dat het hele verhaal zo is gegaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Fifi, omdat ze levendig is, aan de medemensen denkt en mensen om haar vingers weet te winden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Tot de oorlog wel, tijdens de oorlog niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren, zoals bijvoorbeeld met het verlies van de diverse personen en het eind raakte me keihard. Het kwam echt binnen vallen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder van verhalen houdt waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Elise van de Weitgraven

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
door lichaam, geest en ziel

Waar gaat het boek over? 
Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden?

We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel.

Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent. Vervolgens g…

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd.

Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789026143496

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
158

Genre:
Young adult, thrillers, jeugd

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat er iets niet pluis is en wilt weten wat e…

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen.
Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin.
Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383035

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Romans, thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw moet zwijgen. Wat is het geheim? Wat gebeurt er…