Ik - Elton John


Van LEBOWSKI mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Me

Oorspronkelijke uitgever:
Macmillan

Waar gaat het boek over? 
In zijn eerste en enige autobiografie vertelt poplegende Elton John het verhaal van zijn buitengewone leven: hoe het verlegen jongetje Reginald Dwight transformeerde tot de 23-jarige ster die het publiek tijdens zijn eerste Amerikaanse tournee verbijsterde met zijn felgele tuinbroek en een handstand.
Openhartig schrijft hij over de eerste afwijzing van zijn werk tot het bestormen van de hitparades; over de vriendschappen met Bernie Taupin, John Lennon, Freddie Mercury en George Michael; over de excessen en de verslavingen die hem decennialang in hun greep hielden, maar ook hoe hij weer clean werd en eindelijk zijn grote liefde vond. Dit is Elton John - warm, grappig en oprecht - over zijn muziek en relaties, zijn successen en zijn mislukkingen.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Robert Neugarten

Omslagontwerp:
Sander Patelski

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789048838714

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Muziek

Verfilmd?
Het boek is niet verfilmd, maar er is sinds vorig jaar een film over het leven van Elton John.

Prijs:
€24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ik van Elton John weet je meteen wie de persoon is en over wie het boek zal gaan. De titel is kort maar krachtig en is heel erg goed gekozen, want het boek draait helemaal om de auteur, het is zijn levensverhaal.
Er zullen mensen zijn die zeggen dat er weer een beroemdheid zonodig een boek moet schrijven, maar dit boek had door niemand anders dan de auteur zelf geschreven kunnen worden. Niemand anders, waarschijnlijk ook niet de beste biografieschrijvers, had het verhaal zo kunnen opschrijven als Elton John zelf heeft gedaan, omdat die vaak afstandelijker te werk gaan en waarschijnlijk het een en ander, zoals bijvoorbeeld veel van de typische Britse humor, verloren zouden hebben laten gaan en hem misschien toch een tikkeltje mooier gemaakt zouden hebben dan hij is. Net als veel andere beroemdheden die zelf hun biografie hebben geschreven, heeft ook Elton John zijn levensverhaal in Ik op een vertellende manier geschreven. Je hebt ook bij hem het gevoel dat hij tegenover je zit met een kop thee en jou zijn verhaal vertelt.
In Ik is Elton John heel erg openhartig en spaart hij niets of niemand, ook zichzelf niet, hij is heel erg zelfreflecterend. Hij vertelt over zijn jeugd en hoe zijn leven daarna is gegaan. Het is een leven met ups en downs. Een leven die absoluut niet saai is te noemen, maar turbulent, uitzonderlijk en spraakmakend. Een jeugd die niet gelukkig was, waar hij altijd op zijn tellen moest passen. Een leven waarin hij vele leuke en minder leuke momenten heeft meegemaakt. Een leven waar hij heel veel mensen heeft mogen ontmoeten en heel veel vrienden heeft gemaakt, vrienden die uit diverse kringen komen, van het Engelse koninklijk huis, tot aan mensen die schoonmaken en alles er tussen in.
Hij vertelt over hoe hij beroemd werd en wat dat met hem deed, hoe hij zijn songteksten schreef en met wie, over zijn optredens. Over zijn ontdekking gay te zijn. Over zijn verslavingen en de gevolgen daarvan en het afkikken van zijn verslavingen. Over de dieptepunten in zijn leven zoals bijvoorbeeld zijn moeder die hem keer op keer voor schut zette en zijn hoogtepunten in zijn leven zoals bijvoorbeeld zijn zoons. Waarom hij niet meer wil touren en wat hij verder nog wil doen met zijn leven. Over zijn verliefdheden en hoe hij in relaties was en is. Waarom hij mensen graag verwent. Over zijn mindere kanten zoals bijvoorbeeld zijn woedeaanvallen en zijn goede kanten zoals bijvoorbeeld anderen willen helpen als het moet. Hij vertelt over de bijzondere avonturen die hij heeft beleefd zoals bijvoorbeeld een niet geheel vlekkeloos verlopen etentje bij prinses Margaret en Lord Snowdon. Over de ontmoetingen met de vele beroemdheden zoals bijvoorbeeld Elvis Presley, John Lennon en Rod Stewart. En zo vertelt hij nog veel meer over wat er in zijn leven is gebeurd, wat hij heeft meegemaakt in zijn leven en hoe hij erop terug kijkt. Daarnaast is hij ook kritisch naar zoals bijvoorbeeld hoe Engeland vroeger was.
Elton John heeft in Ik zijn levensverhaal op een oprechte manier geschreven. Nergens heb je het gevoel dat hij zichzelf en anderen mooier maakt dan hij en de anderen waren en zijn. Het is een verhaal dat van begin tot eind blijft boeien. Het is een boek dat vlot weg leest. Geregeld moet je lachen om zijn droge, typische Britse humor zoals bijvoorbeeld die keer dat hij bij de kapper zat en Elvis Presley in een tijdschrift zag en met de mensen op straat vergeleek. De foto's maken het boek compleet.
Kortom, Ik van Elton John is een boek over het leven van de auteur, een boek dat door niemand anders zo goed geschreven had kunnen worden als door de auteur zelf. Tijdens het lezen begrijp je steeds meer waarom niemand anders zijn biografie mocht schrijven. Aan het eind heb je het gevoel dat je de zanger persoonlijk kent. Het is niet alleen een mooie biografie voor zijn fans, maar ook voor zijn zoons later.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is kort, maar krachtig en daardoor goed gekozen, want het boek draait om de auteur.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is heel erg goed. Het verhaal is op een vertellende manier geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat de auteur zijn levensverhaal aan jou vertelt. Hij heeft dat op een boeiende en humorvolle manier gedaan.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van de auteur zelf.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er in bent begonnen, is het boek moeilijk weg te leggen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Zijn jeugd, hoe dat was en zijn tijd dat hij verslaafd was en dat hij afkikte, hebben me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Je kunt zo hard werken als je maar wilt en alles zorgvuldig en gedetailleerd plannen, maar er zijn ook momenten waarop alles aankomt op je onderbuikgevoelens, je instinct, het lot.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Elton John fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de auteur:
Elton John

Website van de uitgever:
LEBOWSKI

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg