Maria Kwam Uit Krakau - Paul Dentz


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
En andere verontrustende verhalen

Waar gaat het boek over? 
Na de goed ontvangen verhalenbundel Bizar van Paul Dentz, een uitgave van Aspekt, heerste er stilte aan het fictiefront. Zijn non-fictie-romans, over allerlei historische onderwerpen vonden intussen wel hun weg naar het publiek.

Nu is Maria kwam uit Krakau. Een bundel met ongewone en spannende verhalen die de lezer bijblijven. De hoofdpersonen zien zich gesteld voor schijnbaar alledaagse maar ook weer vileine problemen. De soms absurde clous duiken op uit onverwachte hoeken. De lezer zal beseffen dat de hoofdpersonen complexe karakters hebben die hen als het ware naar het noodlot drijven. Het noodlot dat in het DNA van ons mensen zit ingebakken en ons op de meest onverwachte momenten overvalt. We kunnen het aan Paul Dentz en zijn literaire inventiviteit overlaten om het 'gerecht' zo gekruid mogelijk op te dienen. Literaire suspense van de eerste orde.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Arnoud van der Vorst / Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387354

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
218

Genre:
Literaire romans

Prijs:
€18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Maria kwam uit Krakau van Paul Dentz wordt je nieuwsgierig naar de plaats, je wilt weten wat er zich heeft afgespeeld. De titel in combinatie met de subtitel zet je op het verkeerde been. Je denkt bij de naam 'Maria' aan een andere Maria dan waar de titel op slaat. De subtitel had niet beter bedacht kunnen zijn, want de verhalen zijn inderdaad verontrustend. Ze beginnen meestal niet verontrustend, maar eindigen vaak des te verontrustender. De verhalen in Maria kwam uit Krakau van Paul Dentz zijn los te lezen, je kan dus zelf bepalen in welke volgorde je de verhalen leest. Omdat de verhalen niet lang zijn, kan je ze ook bijvoorbeeld tussen je werkzaamheden of als je ergens op moet wachten, lezen.
Waar veel auteurs het vaak bij één of twee genres houden waarin ze schrijven, doet Paul Dentz daar niet aan. Het lijkt wel of hij in elk genre kan schrijven of het nu een roman is, over de oorlog is, over science fiction of een ander genre, hij weet in elk genre wel een verhaal te bedenken en de lezer aan het lezen te houden, omdat je als lezer alleen maar verder wilt lezen als je eenmaal aan een verhaal van Paul Dentz bent begonnen. Hij houdt het ook niet bij één of twee landen, maar gaat de wereld over en de verhalen spelen in diverse tijdperken. Elk verhaal speelt zich weer ergens anders op de wereld af en in een ander tijdperk. Het zijn verhalen die de ene keer meteen beginnen met de dood en eindigen met een schokkend plot en een andere keer begint een verhaal gemoedelijk om vervolgens te eindigen met een schokkend of verrassend plot. De meeste verhalen kan je dan ook maar beter niet tijdens het eten of voor het slapen gaan lezen, daar zijn sommige verhalen te bloederig, te heftig voor. Eén ding staat vast bij al die verhalen, de auteur heeft heel veel fantasie en kan zich goed inleven in de personen waar hij over schrijft. Daarnaast zijn ze stuk voor stuk spannend en hebben ze allemaal verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.
Bij sommige verhalen, zoals bijvoorbeeld het verhaal over het perfecte kind, lijkt het of de auteur al dan niet bewust een boodschap aan de lezer wil meegeven. Bij andere verhalen, zoals bijvoorbeeld het verhaal Blindenchip, hoop je dat dat ooit werkelijkheid wordt, maar dan moet men zich wel aan de gebruiksaanwijzing van de blindenchip houden als die net is geplaatst. In sommige verhalen kan het zijn dat de lezer zich in bepaalde stukjes herkent, zoals bijvoorbeeld de reactie na het horen dat een bekende is overleden.
Kortom; Maria kwam uit Krakau van Paul Dentz is een verhalenbundel met vele spannende, verontrustende verhalen die stuk voor stuk een verrassend, soms schokkend plot hebben. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het eindigt. Sommige verhalen zullen je aan het denken zetten zoals bijvoorbeeld het verhaal over het perfecte kind en het verhaal over de blindenchip. De een omdat het nog maar de vraag is hoe leuk het is om een perfect kind te hebben en de ander omdat je het toch wel een goed idee vindt als dat ooit werkelijkheid wordt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het is mooi dat het boek in één van de verhalen wordt genoemd.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je in combinatie met de subtitel op het verkeerde been zet.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. De verhalen zijn op een vlotte, beeldende, soms filmische manier geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Ze zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Het zijn verhalen met verrassende wendingen.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Hebben de plots je verrast?
Ja, dat hebben ze stuk voor stuk. Geen van de plots zie je aankomen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk. Ook de verhalen waarvan je weet dat dat niet echt zo gegaan kan zijn, geloof je dat het wel echt zo is gegaan.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb in dit boek geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met de meeste hoofdpersonen zou ik niet bevriend kunnen zijn.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Zoals ik hierboven al aangaf, heeft vooral het verhaal over het perfecte kind mij geraakt. Ik kan er niet teveel over vertellen, maar het verhaal laat wel heel goed zien hoe het werkelijk zou zijn als je een perfect kind zou hebben. Je hoopt dan ook dat dit nooit zou kunnen. De reden waarom ik dat vind, mag je in het boek gaan lezen.

Mooie quote in het boek: 
In dit kraken lag de zucht van de tijden, het fluisteren van decennia, maar met een veerkracht die verval weerstaat.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte, verontrustende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik sommige verhalen nog eens opnieuw ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Sommige verhalen zullen mij nog wel even bezighouden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Paul Dentz

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg