Meer Nostalgie - GT Rovers


Van Karakter Uitgevers B.V. mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Nog meer mooie herinneringen van de jaren 30 to begin jaren 80!

Waar gaat het boek over? 
Na het succes van Pure nostalgie, waarvan er zo'n 10.000 exemplaren zijn verkocht, volgt nu Meer nostalgie, want dat de jaren tussen 1930 en 1980 een bron aan warme herinneringen opleveren, staat buiten kijf.

In Meer nostalgie weet GT Rovers na het succesvolle Pure nostalgie opnieuw de mooiste historische pareltjes op te duiken. Want herinnert u zich Dappere Dodo, de eerste hitparade, Ko van Dijk, de walkman, Pistolen Paultje, de brikkenbakker, Een van de acht of Turks Fruit en het dia-avondje thuis nog? Meer nostalgie staat vol met dit soort mooie herinneringen. Rijkelijk voorzien van prachtige foto's uit het Nationaal Archief.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
GT Rovers heeft een passie voor nostalgie. Op haar site blikt ze in haar blogs en video's terug op die tijd van toen. Voor TrosKompas schrijft ze columns over de jaren dertig tot begin jaren tachtig: de periode waarin het leven er zoveel anders uitzag dan nu.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Villa Grafica

Binnenwerk:
Villa Grafica

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789045217864

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
150

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Meer nostalgie van GT Rovers weet je meteen waar het boek over zal gaan. Als je het vorige boek van de auteur hebt gelezen, dan weet je door dezelfde luxe stijl als die gebruikt is bij het vorige boek, dat het een opvolger van het vorige boek is. De titel geeft het bewijs daarvoor.
Net als in Pure nostalgie gaat GT Rovers ook in Meer nostalgie weer terug in de tijd. Voor diegenen die de jaren die beschreven zijn, bewust hebben meegemaakt, zal het een blik van herkenning zijn. Bepaalde dingen die men misschien vergeten was, wordt weer in herinnering gebracht zoals bijvoorbeeld de mode in de jaren tachtig, de auto's waarin men reed en de muziek waar men indertijd naar luisterde. Sommige gebeurtenissen zullen misschien niet bij iedereen bekend zijn zoals bijvoorbeeld de herkomst van nonnevotten of waarom een schrijfster niet mocht trouwen toen haar ouders nog leefden. Voor de jongere lezers zal het een en ander wat vreemd overkomen omdat veel niet meer bestaat zoals bijvoorbeeld bepaalde tv-programma's, maar zullen bepaalde dingen ook bekend voorkomen omdat ze nu ook nog bestaan zoals bijvoorbeeld de boeken over Pinkeltje, de boeken over De Kameleon Schippers en het weekblad Story. Evengoed is het een boek voor alle generaties; voor de oudere generaties omdat het een blik van herkenning is en voor de jongere generaties is het leuk om te lezen en te zien hoe het vroeger was. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer.
De columns zijn, zoals we gewend zijn van de auteur, op een vlotte en boeiende manier geschreven. In het kort geeft ze de geschiedenis van het onderwerp waar de bewuste column over gaat weer. Ook in dit boek kan je zien dat ze veel onderzoek heeft gedaan en bij één column heeft ze netjes een rectificatie geplaatst, omdat een stukje later anders bleek te zijn dan eerst gedacht. Dat lag overigens niet aan de auteur. Bij de columns zijn toepasselijke zwart-wit foto's geplaatst waardoor je een nog beter beeld van het bewuste onderwerp hebt. De columns zijn gegroepeerd in drie tijdperken: Jaren '30-'40, Jaren '50-'60 en Jaren '70-'80.
Net als in het vorige boek van de auteur, kan je ook hierin de columns los van elkaar lezen, zelf de volgorde waarin je ze leest bepalen. Doordat elke column maar één bladzijde beslaat, kan je de columns ook lezen als je bijvoorbeeld bij de dokter op je beurt moet wachten.
Kortom; Meer nostalgie van GT Rovers is een heel erg mooi vormgegeven boek waarin de auteur je mee terug in de tijd neemt. In het kort kom je meer te weten over beroepen die niet meer bestaan, over de mode van toen, over de bekende mensen van toen en nog veel meer. Voor de oudere generaties een boek vol herkenning, voor de jongere generaties geeft het mooi weer hoe het vroeger was. Het is een heel erg leuk boek om cadeau te geven of zelf te houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek en je weet meteen waarover het boek gaat en van wie het boek is, als je het vorige boek ook hebt gelezen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want inderdaad, het boek gaat over nog meer nostalgie.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en boeiend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een column bent begonnen, dan wil je alleen maar doorlezen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben van 1974 en de jaren daarna zijn mij over het algemeen goed afgegaan. In de jaren daarvoor zou ik ook wel hebben leven, alleen niet tijdens de oorlog.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer. Ik dacht dat ik redelijk wat wist van het verleden, maar dat blijkt bij de schrijfster die niet mocht trouwen toch niet zo te zijn. Ik heb altijd gedacht dat het voor ouders in vroeger jaren ook belangrijk was dat hun kinderen, ook als ze enig kind zijn, voor nageslacht moesten zorgen opdat de familielijn niet zou stoppen, maar dat blijkt bij die schrijfster dus niet het geval te zijn geweest. Dat verbaasde mij.
Verder besefte ik weer eens hoe zwaar het leven vroeger kon zijn, dat er indertijd ook zware en gevaarlijke beroepen waren zoals bijvoorbeeld spoorwegwachter en brikkenbakker. Nostalgisch, maar ook goed dat het heden ten dage anders gaat.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die houdt van waargebeurde verhalen over vroeger te lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Karakter Uitgevers B.V. om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Rovers vertelt! over vintage

Website van de uitgever:
Karakter Uitgevers B.V.
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg