Missie F-16 - Olof Van Joolen & Silvan Schoonhoven



Missie F-16 laat zien dat de achtergrond van een bomaanslag door de F-16 vliegers vaak genuanceerder is dan men denkt

In november 2019 was dit boek aan zijn tweede druk toe.
Missie F-16 van Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven is een heel interessant boek, je krijgt een heel bijzonder kijkje achter de schermen.

Uniek kijkje achter de schermen

In Missie F-16 van Olof Joolen & Silvan Schoonhoven nemen de auteurs je mee achter de schermen van Missie F-16. Dankzij de diverse ooggetuigenverslagen kom je er meer over te weten en blijkt dat het werken als jachtvlieger niet voor iedereen is weggelegd. Er komt heel wat bij kijken voordat je mag vliegen met de F-16. Je moet eerst vele, vaak zware, keuringen ondergaan en dan nog kan het zijn dat een jongensdroom in duigen kan vallen omdat je niet geschikt bent. Ooggetuigen vertellen hoe ze de keuringen hebben ondergaan en hoe het daarna ging.
In Missie F-16 van Olof Joolen & Silvan Schoonhoven lees je alles over de jaren dat de F-16 heeft gevlogen en over hun vliegers, maar ook over de tijd ervoor en wat er uiteindelijk gaat gebeuren met de F-16's. De ooggetuigen vertellen over hun werk als jachtvlieger, over hun ervaringen, over wat ze hebben meegemaakt, hoe moeilijk ze het soms hebben gehad, hoe ze soms moeilijke beslissingen moesten nemen, de risico's die ze soms namen, maar ook waar ze soms tegen aan liepen, zeker dankzij de lange arm van Den Haag en hoe schuldig sommigen zich soms voelden als ze iets niet goed hadden gedaan.

Je krijgt begrip voor de jachtvliegers

Na het lezen van Missie F-16 van Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven krijg je begrip voor de jachtvliegers voor de keuzes die ze hebben gemaakt, ook al was die niet altijd even verstandig en begrijp je dat het vaak genuanceerder blijkt te zijn dan de media je vertelt. Tegelijkertijd laten ze ook zien dat een foutje zo is gemaakt zoals bijvoorbeeld bij een foute bominslag en dat F-16's ook wel eens kunnen haperen ook al zijn ze nog zo goed nagekeken van tevoren. Je begrijpt de frustratie van de jachtvlieger die het overkomt. De ooggetuigen weten dat goed te onderbouwen en te verwoorden. Het is te begrijpen dat veel lezers na het lezen van dit boek de F-16 in het echt willen bekijken en mee willen vliegen omdat de jachtvliegers over het vliegen met de F-16 zo enthousiast vertellen.
Het is een uniek kijkje achter de schermen waarbij een paar missies uitgebreid beschreven worden en de risico's van het vak worden beschreven, hoe de jachtvliegers daarmee omgaan en hoe ze zich ontspanden in hun vrije tijd. De foto's en de verklarende woordenlijst maken het boek compleet.

Iedereen zou dit boek moeten lezen

Missie F-16 van Olof van Joolen & Silvan Schoonhoven is dan ook een boek dat iedereen zou moeten lezen. Zeker diegenen die in de politiek werkzaam zijn, zodat ze begrijpen waarom er soms snel beslist moet worden en dat niet alles van een grote afstand te besturen is, dat niet alles altijd volgens de regels kan, dat het soms een zaak is voor de burger of de vijand.

Mooie quote:
Vijanden uitschakelen betekent namelijk ook levens redden.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg