Ongenadig - Jan Van Beek


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Ingehaald door het verleden

Waar gaat het boek over? 
Een jonge vrouw, als meid in dienst van een grote boerenhoeve, wordt verkracht door de troonopvolger van de machtige boer en raakt zwanger. Het verhaal dompelt je onder in de smartelijke reis door het leven van haar zoon Karel. Tot ontsteltenis van de betreffende families wordt de arbeiderszoon hopeloos verliefd op de dochter van dezelfde boerenzoon. Het standsverschil is te groot, echter hun onstuimige liefdesrelatie raakt pas in onoverkoombaar zwaar weer als een verbond van zwijgen wordt doorbroken. Nog meer geheimen en gebeurtenissen bepalen de loop van hun beider levens, onafhankelijk van elkaar. De vertelling is een intrigerende geschiedenis vol liefde, tragiek en ondoorgrondelijkheid, in de zwijgzaamheid van het Twentse platteland.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jan van Beek heeft meegeschreven aan diverse verhalenbundels waaronder: De Enge verhalen bundel, Gebundelde liefde en Achterblijvers. In het 'gewone' leven verdient hij de kost met een eigen grafisch bedrijfje. Hij woont in Boekelo, is getrouwd en heeft drie dochters.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Sukran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463386395

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
374

Genre:
Streekroman

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. De volwassen en oudere Karel zou dan gespeeld kunnen worden door Johnny Kraaijkamp.

Prijs:
€21,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ongenadig van Jan van Beek krijg je al een idee dat het verhaal zich op het platteland afspeelt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het levensverhaal van de hoofdpersoon. Hij vertelt zijn levensverhaal, als hij oud en dement is, aan een student verpleegster in een verzorgingshuis. Een levensverhaal dat soms wat saai lijkt, soms wat eentonig is, je de hoofdpersoon soms een schop onder zijn achterste wilt geven zodat hij actie onderneemt. Toch kent zijn leven genoeg momenten dat het alles behalve saai is, zijn er momenten dat zijn leven wendingen neemt die van te voren niet voorzien waren. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn beste vriend die vol kattekwaad zat, over zijn leven na zijn jeugd en zijn beste vriend vertelt over zijn laatste jaren. Tussendoor kom je meer te weten over bijvoorbeeld zijn moeder. Een vrouw die jarenlang met een geheim heeft geleefd en het geheim op een gegeven moment naar buiten moest brengen met alle gevolgen van dien. Niet alleen zij had een geheim, later blijken er meer mensen te zijn die geheimen hebben. Geheimen die op een gegeven moment voor een schok zorgen. Diverse personen blijken een andere geschiedenis te hebben dan gedacht. Steeds als je denkt dat je weet hoe het zit, blijkt het weer anders te zijn. Langzaamaan kom je steeds meer te weten. Soms moet je wachten, zoals bijvoorbeeld op de inhoud van een bepaalde brief. De auteur weet daarmee de nieuwsgierigheid van de lezer goed te wekken.
Ongenadig van Jan van Beek is een verhaal dat dan weer even zijn rustige momenten heeft om vervolgens, voordat het te saai wordt, met een onverwachte wending komt dat stof doet opwaaien door een bekentenis of dat men ergens achterkomt, om vervolgens weer een rustig moment te hebben. Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd. Zo zit je in het heden, dan weer in het verleden, maar dat is niet storend omdat je meteen vanaf de eerste regel van het hoofdstuk weet in welk jaar je zit. Het plot is deels verrassend, deels ook niet, maar dat is in dit geval niet erg. Bij de laatste zin sla je het boek met een glimlach dicht omdat het goed is zoals het geëindigd is. Je wilt ook niet meer weten of een van de personen weet hoe het precies zit met haar achtergrond, ergens heb je het vermoeden dat ze dat al weet.
Ongenadig van Jan van Beek is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat het vroeger heel normaal was dat je je ouders in huis nam. Het is een verhaal over geheimen die grote gevolgen kunnen hebben als die uitkomen, een verhaal over liefde dat niet kan, over hoe mensen kunnen reageren als ze de waarheid horen, hoe levens anders hadden kunnen lopen, hoe liefde kan verstikken en over liefde op oudere leeftijd. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen waardoor de personen tot leven komen. Je voelt de diverse emoties van de personen en leeft met ze mee. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld over die keer dat Karel en zijn beste vriend appels jatten, dat voor Karel niet zo best afliep. De hoofdpersoon is goed in vergelijkingen maken zoals bijvoorbeeld de flessen in een zuivelfabriek als die uit een spoelmachine komen. Je ziet ineens geen flessen meer voor je, maar een bepaalde diersoort.
Voor sommige mensen kunnen bepaalde stukjes herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld hoe een persoon reageert als hij dementie heeft of een vakantie zoals beschreven, hebben meegemaakt. Sommige hoofdstukken beginnen met een stukje wereldgeschiedenis van wat er in dat jaar is gebeurd zoals bijvoorbeeld de kruitfabriek in Muiden die de lucht in ging.
Kortom; Ongenadig van Jan van Beek is een verhaal dat je vanaf het begin meezuigt en je een glimlach bezorgt als je het uit hebt. Het is aan te raden om tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Ondanks dat je heen en weer wordt geslingerd in de tijd, is het verhaal goed opgebouwd. Langzaam aan wordt je naar het deels verrassende plot gebracht.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan is het moeilijk om het boek weg te leggen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Henk, omdat hij alles behalve saai is en altijd in is voor avontuur.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Willy, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. Alleen dat ik de reactie van de vader heel erg goed vind. Maar er zijn nog een paar personen aan wie ik een hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel. Vanaf 1974 gaat het mij in ieder geval goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Zonder al teveel te verraden heeft vooral de liefdesgeschiedenis van twee geliefden mij geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Zij hipte met haar voluptueuze voorkomen op iele hoge hakken heen en weer als een flamingo op klompen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van streekromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang gaat bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg