Belle Van Zuylen - Kees Van Strien


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek is momenteel uitverkocht bij bol.com, maar je kan het boek altijd bestellen bij de uitgeverij.

Subtitel:
Een leven in Holland

Waar gaat het boek over? 
Waarom deze nieuwe biografie? Sinds het verschijnen van Zonder Vaandel van Pierre en Simone Dubois (1993), is er veel meer bekend geworden over de jaren voorafgaand aan 1771 toen Belle met Charles-Emmanuel de Charrière naar Zwitserland vertrok. In Nederlandse familiearchieven vond ik een grote hoeveelheid onbekende brieven en gedichten. Hieronder twee brieven over haar eerste grote liefde (1754-1756), uitgebreide reacties op haar zelfportret in proza en op Le Noble (1762-1763), het verhaal waarin een freule ontsnapt uit het voorvaderlijke kasteel om te trouwen met de man van haar dromen. Ook documenten over haar ontmoeting met baron Adolf Werner van Pallandt, een serieuze huwelijkskandidaat, en het daaropvolgende schandaal. Belle reageerde zich af in het gedicht De vlinder en de twee spinnen, dat ze zelf declameerde tijdens een bal in Amsterdam. Alle aanwezigen begrepen wie ermee bedoeld werden (1764-1765). Ze droomde van vriendschap en hartstocht, maar vond niemand die bij haar paste. Ook niet de veel oudere baron Gijsbert Jan van Hardenbroek, een collega van haar vader en jarenlang een stille minnaar. Tenslotte trouwde ze beneden haar stand met de man die haar oudste broer op zijn studiereis begeleid had.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kees van Strien (1943) was leraar Engels. Hij doet onderzoek in achttiende-eeuwse familiearchieven. Op basis van zijn vondsten schrijft hij onder meer over reizen, de opvoeding van de Nederlandse elite door Zwitserse gouverneurs en gouvernantes, Nederlandse reacties op het werk van Voltaire en over Belle van Zuylen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387446

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
168

Genre:
Biografiën

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar er is wel een film over Belle van Zuylen uit 1993.

Prijs:
€16,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Belle van Zuylen van Kees van Strien weet je meteen over wie het boek gaat. De titel spreekt voor zichzelf en de subtitel geeft aan over welke periode het boek voornamelijk gaat.
Belle van Zuylen van Kees van Strien vertelt over het leven van Belle van Zuylen in Holland. Ondanks dat er over haar jeugd niet veel bekend is, krijg je toch een aardig beeld van wie en hoe Belle was, hoe haar leven in Holland was, wie haar eerste liefde was, met wie ze omging, naar wie ze brieven schreef en wat ze schreef, de antwoorden die ze daarop kreeg, wie haar huwelijkskandidaten waren, waarom ze niet met hen trouwde maar uiteindelijk onder haar stand trouwde en hoe haar huwelijk was. Je voelt haar zoektocht naar vriendschap en hartstocht. Velen zullen haar onzekerheid in het openbaar herkennen over of ze bijvoorbeeld niets verkeerd heeft gezegd.
Belle van Zuylen, een vrouw die eigenlijk in een verkeerd tijdperk is geboren, een tijdperk waarin ze eigenlijk niet, op een enkele keer na, kon zijn wie ze echt was, een tijdperk waarvoor ze te vrijgevochten, te eigengereid, te geletterd was, voor velen in haar tijd een eigenaardig persoon die men niet begreep, een buitenbeentje was. De auteur heeft dat goed weten te verwoorden. Geregeld heb je het dan ook met haar te doen, gun je haar dat ze datgene wat ze echt wil en gun je haar alle geluk van de wereld. Je vraagt je tijdens het lezen geregeld af hoe ze zou zijn geweest als ze in ons tijdperk geleefd zou hebben, of ze dan gelukkiger geweest zou zijn. Gelukkig kon ze in brieven aan bepaalde personen wel haar verhalen kwijt, kon ze goed verwoorden hoe ze zich voelde en wat ze precies dacht. Ze was daarin met sommige personen heel erg openhartig. Het is duidelijk dat ze zich in brieven beter kon verwoorden dan tijdens het praten met mensen. Ook in haar boeken kon ze, naar het schijnt, zich goed verwoorden. Soms zorgde ze daarmee voor schandalen waarmee ze over de tong ging. Je wilt daarom haar boeken lezen. Het zijn dan ook verrassende ontboezemingen die in dit boek vermeld staan, die niet eerder beschreven zijn.
Je kan merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en niet zomaar wat heeft geschreven. Je moet Belle van Zuylen van Kees van Strien wel in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat in de tijd van Belle van Zuylen heel normaal was, zoals bijvoorbeeld heel jong trouwen en het aantal kinderen dat men kreeg, dat dat nu niet normaal meer is. De auteur heeft de Franse zinnen gelukkig vertaalt, zodat, als je geen Frans spreekt, weet wat er staat. De tekeningen en de foto's maken het boek compleet.
Kortom; Belle van Zuylen van Kees van Strien is een boeiend boek over een vrouw die vaak niet echt zichzelf kon zijn, hooguit in haar brieven naar bepaalde personen en in haar boeken en vaak niet begrepen werd. Die voor haar tijd te eigengzinnig was.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want over haar gaat het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed, het is een heldere schrijfstijl.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, veel was nog niet bekend zoals de brieven van Belle van Zuylen en de antwoorden die ze daarop kreeg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Utrecht is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Haar hele leven heeft me geraakt. Ik had tijdens het lezen echt met haar te doen.

Mooie quote in het boek: 
De kunst is zo te leven dat je nergens spijt van krijgt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die meer wil weten over Belle van Zuylen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Niet echt over het boek, maar je kan het ouderlijk huis van Belle van Zuylen, Slot Zuylen, bezoeken. Zelf ben ik er jaren geleden met mijn man geweest en we vinden dat echt een aanrader. Het interieur ziet er voor het grootste gedeelte nog zo uit als dat men vroeger leefde.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg