De Waterdanser - Ta-Nehisi Coates



William en Peter Still en hun familie

De Waterdanser van Ta-Nehisi Coates is een verhaal dat nog een tijdje blijft hangen als je het gelezen hebt, dat je niet meteen loslaat.
Het boek is gebaseerd op en geïnspireerd door de waargebeurde geschiedenis van William en Peter Still en hun familie. Voor diegenen die het verhaal kennen, kan het zijn dat ze stukjes zullen herkennen in dit boek.

Waterdanser

De Waterdanser van Ta-Nehisi Coates wordt verteld vanuit de hoofdpersoon, Hiram Walker. Een jongen die een bijzondere gave blijkt te hebben. Hij vertelt zijn levensverhaal over wat hij heeft meegemaakt als slaaf, hoe hij heeft proberen te ontsnappen en hoe het daarna ging. Dankzij mensen die hem welwillend zijn krijgt hij een kans om ander werk te gaan doen, werk waarbij hij vrijer is dan ooit tevoren, maar het is geen werk dat zonder gevaar is, zoals zal blijken. Het blijkt dat hij heel veel moet doorstaan, maar het geeft hem ook de kans om wat meer te zien van de wereld en hij leert zichzelf kennen in diverse situaties. Ondertussen moet hij het verhaal van zijn verleden, het verlies van een heel bijzonder iemand voor hem, zien te reconstrueren, hoe dat echt is gegaan. Langzaamaan komen de herinneringen boven. Je ziet Hiram langzaamaan volwassen worden, verstandiger worden en zijn eigen keuzes maken ook al betekent het soms dat hij anderen daarmee in gevaar brengt zoals met Thena. Het is een jongen met hart op de goede plaats.

Dat moment werd een soort bron, niet van trots maar van stilzwijgende spot: ik was beter dan Maynard, kansarm geboren, maar met een kansrijke toekomst.

Sprookjesachtig

Tijdens het lezen van De Waterdanser van Ta-Nehisi Coates heb je, dankzij de vertellende manier van de hoofdpersoon, het gevoel dat je er zelf bij bent, dat je het zelf allemaal met de hoofdpersoon meebeleefd. Soms is het sprookjesachtig zoals bijvoorbeeld als de hoofdpersoon een van zijn gaven gebruikt. Je voelt de diverse emoties als ongeloof, verdriet, woede en vreugde. Het verhaal geeft heel goed weer wat de psychologische effecten zijn van het slaaf-zijn, wat dat met de slaven doet en hoe verschillend de slaven op hun slavenbestaan reageren. Het verhaal laat ook zien dat er ook slavenhouders waren die het redelijk goed met hun slaven voorhadden zoals de eerste meester van Mary en dat er slaven waren, vaak onder druk, die andere slaven verraden als ze probeerden te ontsnappen of iets deden wat niet mocht. De auteur heeft zich niet alleen heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon, maar ook in de andere personen.

Slavenbestaan

De Waterdanser van Ta-Nehisi Coates geeft heel goed weer hoe zwaar het slavenbestaan voor de meeste slaven was, hoe moeilijk het was om te ontsnappen en wat dat psychologisch met hen deed. Tijdens het lezen heb je bewondering voor Hiram, ook al doet hij wel eens iets doms, voor zijn moed om te ontsnappen, zijn moed om anderen te helpen en om wie hij verder is als persoon. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen en een verrassende plot.

Mooie quote in het boek:
Waar het echt om gaat, is hier thuis.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg