Veerle - Tom Smeulders


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De achttienjarige Veerle maakt, na een buiteling over de tramrails, kennis met het echtpaar Lessner. Zij ontfermen zich over haar en nemen haar mee naar hun winkel. Deze winkel in oude boeken fascineert haar, boeken uit oude tijden die elk hun eigen historie meedragen. Het contact met het stel is goed en ze wordt er al gauw kind aan huis. De relatie met haar vriend Kor is voor haar ouders onacceptabel en ook de school begint er steeds meer over te morren maar de Lessners bieden haar telkens weer een luisterend oor. Daar zijn haar problemen wél bespreekbaar.
Martin Lessner vraagt haar wel eens om een boodschap voor hem te doen, bijvoorbeeld een sleutel achterlaten op een bank in een park. Ze vindt het een beetje slinks, vreemd en geheimzinnig, maar doet het toch.
Intussen is Veerle de ruzie met haar ouders over de vriend in wie zij de ware ziet goed beu en samen besluiten ze naar Barcelona uit te wijken. Kor blijft op het laatste moment op het perron achter en laat haar alleen vertrekken. Ze kan het niet begrijpen en het zal nog jaren duren voordat ze, heel toevallig, de ware reden achterhaalt.
Door toedoen van Lessner vindt Veerle makkelijk werk in het Ritz Hotel in het centrum van Barcelona. Een paar jaar later breekt de Spaanse Burgeroorlog uit. Ze is inmiddels goed thuis in Catalonië, dat een zelfstandige republiek binnen de Spaanse federatie wil worden, heeft waardering voor de zo afwijkende levenswijze en is begaan met de noden van de bevolking.
In het ziekenhuis waar ze inmiddels werkt komt ze oog in oog te staan met de catastrofale gevolgen van de oorlog. Het beïnvloedt haar denken en zelfs haar zijn en stelt haar uiteindelijk voor een onmogelijke keuze.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Tom Smeulders werd in 1947 uit Surinaamse ouders op Curaçao geboren en woonde dertig jaar in Nederland. Daar ontstond de interesse voor de Spaanse burgeroorlog, de Catalanen en hun bijzondere gedachtegoed.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2019

Druk:
1e druk

EAN:
9789463651882

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
382

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Veerle van Tom Smeulders krijg je geen beeld van waar het boek over zal gaan. De titel doet enkel vermoeden dat het over een vrouw gaat. Je wilt er meer over weten, weten wie die vrouw is, wat haar achtergrond is en waarom er een verhaal is geschreven over haar.
Veerle van Tom Smeulders is op een verhalen vertellende manier geschreven. Het is net of de auteur het verhaal, dat hij heeft geschreven, aan je voorleest. Soms wordt hij onderbroken door dialogen tussen een paar personen en laat ze dan even aan het woord, om vervolgens het verhaal weer verder te vertellen. Over het algemeen leest het verhaal vlot weg, je blijft doorlezen omdat je wilt weten welke keuzes Veerle gaat maken en hoe het verder met haar gaat. Het is fijn dat de auteur de noten onderaan de bladzijdes heeft geplaatst zodat je niet in het boek hoeft te zoeken naar de noten. Daardoor is het ook niet storend dat de auteur Spaanse woorden en zinnen in het verhaal heeft verwerkt, omdat je de Nederlandse vertaling onderaan de pagina's kan lezen. Je leert daardoor ook een paar woorden Spaans, maar ook waar bepaalde uitdrukkingen zoals 'niet op te groeien voor galg en rad' vandaan komen. De belangrijkste personen zijn zo beschreven, dat je ze in het begin leert kennen, maar meestal niet alles van de personen meteen leest, pas later in het verhaal komt het hele verhaal, hun hele achtergrond naar boven. Iedereen blijkt dan zo zijn eigen verhaal te hebben en zo zijn eigen redenen te hebben om naar Barcelona te gaan.
Je kan merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar de Spaanse burgeroorlog, waardoor het verhaal van begin tot eind over het algemeen geloofwaardig is en je meer komt te weten over die verschrikkelijke oorlog, waar meer gebeurd is, dan algemeen bekend is zoals bijvoorbeeld een plaats waar men eerst op bezoek ging, met de mensen op de foto ging, om het vervolgens plat te bombarderen. Helaas is er wel een stukje over een ontmoeting dat erg ongeloofwaardig overkomt, te toevallig klinkt, maar voor de rest is het verhaal geloofwaardig geschreven. Doordat het verhaal zo beeldend is geschreven, is het niet aan te raden om dit boek tijdens het eten te lezen of voor het slapen gaan, want er zitten stukjes in zoals de beschrijving van oorlogswonden, die niet prettig overkomen. Je voelt haast de pijn van de slachtoffers. Tevens is het aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er komen ook een aantal emotionele momenten in voor zoals bijvoorbeeld een bijzonder verhaal van een vrouw die op sterven ligt. Ook moet je soms lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld de reactie van een patient terwijl een arts op zijn buik klopt.
Veerle van Tom Smeulders is een verhaal waar sommigen zich (deels) in kunnen herkennen zoals bijvoorbeeld als jong meisje verliefd zijn op een oudere man en dan samen weglopen van huis om elders te gaan leven. In dit geval wordt de hoofdpersoon op het station achtergelaten en gaat ze, met hulp van goede vrienden, een onbekend en onzekere toekomst in Barcelona tegemoet. Een toekomst waarin ze, zonder dat ze het wist, al in Nederland mee bezig was. Een toekomst waarin ze veel mee gaat maken met diverse personen. Een toekomst waarin ze niemand kan en mag vertrouwen. Ze blijkt bijzonder goed te zijn in de werkzaamheden die ze doet en ze ontdekt ondertussen wat haar echte roeping is en laat zich daar niet zo makkelijk vanaf halen ook al valt het door de Spaanse burgeroorlog niet altijd mee. Je ziet de hoofdpersoon dan ook van een jonge, onzekere vrouw, groeien naar een vrouw die weet wat ze wil, die weet wie ze is en hoe ze zich echt voelt. 
Veerle van Tom Smeulders is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet zoals bijvoorbeeld wat jij zou doen als je in de schoenen stond van Veerle. Je krijgt ook bewondering voor de Spanjaarden, dat ze niet zomaar opgeven. Het verhaal laat zien dat men soms moeilijke keuzes moet maken, zeker ten tijde van een oorlog en dat men dan maar beter niet teveel kan nadenken en gewoon doorgaan, hoe moeilijk en hard het ook is.
Kortom; Veerle van Tom Smeulders is een verhaal dat vertelt over de Spaanse burgeroorlog, de aanloop er naar toe en tijdens de oorlog. Het verhaal vertelt over een jonge vrouw dat in Barcelona belangrijke taken krijgt toebedeeld. Het is een verhaal met een open einde waar de lezer zelf kan bedenken wat er uiteindelijk met bepaalde personen is gebeurd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om haar draait het.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een verhaal vertellende manier geschreven, het is net of de auteur zijn zelfbedachte verhaal aan je voorleest, waarbij hij soms wordt onderbroken door dialogen tussen een paar personen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
In het begin niet altijd, maar zo te verder ik kwam, zo te meer ik mijn aandacht vast wist te houden aan het verhaal. Op het laatst kon ik niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, alleen één ontmoeting vond ik nogal ongeloofwaardig, te toevallig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Veerle, omdat ze niet van opgeven weet, van aanpakken weet en opkomt voor mensen als het nodig is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Ono heeft me geraakt, maar ook het verhaal van de stervende vrouw op de stervenslijn en zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Edel, arm en rijk maakt de dood gelijk.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van historische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg