De Doveman - Neletta Van Heuven


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Vera schrijft als kind brieven aan God in haar dagboek. Als volwassene is ze door ingrijpende gebeurtenissen haar geloof in een Hogere Macht kwijtgeraakt. Ze betrekt zeven dagen lang de bruidssuite van Hotel Nassau Bergen aan Zee om te zien of een hogere dimensie haar verwoeste leven ooit weer zin kan geven.
Na lezing van de dagboekfragmenten uit haar verleden richt ze zich vol twijfels en wanhoop tot "wie of wat God heet'. Ze daagt Hem uit. Ze verzoekt Hem antwoord te geven. Komt er binnen die week geen verlossend teken, dan heeft ze alle hoop verloren en zal ze tot een fatale daad besluiten. De auteur verstaat de kunst thema's die ons allemaal aangaan in een lichtvoetig, humorvol en thrillerachtig drama te verpakken.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Neletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Postdoctoraal volgde ze de opleiding tot psycholoog. Vanuit haar praktijkervaring schreef ze "Ons Januslot', zingeving via karakterstructuren (2013). Haar columns, Deventer terrasverhalen, zijn gebundeld in "Is deze stoel vrij?' (2017). "De Doveman' is haar debuutroman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387453

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is nog (niet) verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Doveman van Neletta van Heuven krijg je meteen een vakantiegevoel. Je verlangt naar een vakantie aan zee.  De beschrijving van de omgeving in het boek doet je er helemaal naar toe verlangen. Maar als je de cover goed bekijkt, dan bekruipt je al snel het gevoel dat dit geen heerlijke vakantieverhaal is. Je wilt weten waarom het pistool op bed ligt, wat de link is met de vrouw, wat ze heeft gedaan of wat ze plan is om te doen. De titel zet je, door de twee kleuren die voor de titel gebruikt zijn, op het verkeerde been. Je denkt dat er Dove Man staat, maar als je het boek opent, lees je dat dove en man één woord zijn. De titel wordt al heel snel tijdens het lezen duidelijk en kan je misschien ook wel dubbel intrepeteren.
De Doveman van Neletta van Heuven is in dagboekvorm geschreven waarbij je leest hoe de laatste week van de hoofdpersoon van dag tot dag is. De vraag is of het echt haar laatste week is dat ze leeft of dat ze op tijd een teken van God krijgt en dat ze toch blijft leven. Van dag tot dag wordt het steeds spannender of de hoofdpersoon de tekens zal ontdekken/herkennen of dat ze het teken krijgt waar ze zo lang op hoopt en terugkomt op haar niet ongedaan te maken besluit. 
Ondertussen kom je steeds meer te weten over het leven van de hoofdpersoon, een leven dat niet over rozen ging. Via de dagboeken van de jongere ik van de hoofdpersoon lees je hoe haar jeugd was en krijg je steeds meer medelijden met haar. Je voelt haar verdriet, verbittering, teleurstelling, zich verlaten voelen en andere emoties. Je ziet haar worstelen met het leven, met of God wel echt bestaat, de zoektocht naar tekens waarin hij aangeeft dat hij wel degelijk bestaat, waarom ze niet meer gelooft in de liefde en waarom haar leven is gegaan zoals het is gegaan. Je ziet hoe haar onverwerkte jeugd in haar verdere leven en in relaties onbewust blijft meespelen. Dat kan herkenbaar zijn voor sommige mensen die ook iets soortgelijks hebben meegemaakt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon. Zo goed, dat je het gevoel hebt, maar niet hoopt voor haar, dat het deels autobiografisch is.
In die week zijn er allerlei tekens, gebeurt er van alles zoals bijvoorbeeld een vogel die op haar balkon landt, een bord naar het strand met een tekst en ontmoet ze bijzondere mensen, maar zijn dat tekens van God of zijn het toevalligheden die niets met God van doen hebben? Tegen het eind wordt het steeds spannender en kan je niet meer stoppen met lezen mede door hetgeen, al dan niet per ongeluk is veroorzaakt, en wil je helemaal weten hoe het verhaal zal aflopen. Of er iemand nog wraak gaat nemen en of de hoofdpersoon blijft leven of niet en als ze kiest voor zelfmoord, hoe ze dat dan zou gaan doen. Het eind komt dan ook als een volslagen verrassing die je niet ziet aankomen. 
Kortom, De Doveman van Nelletta van Heuven is beklemmend, confronterend, humorvol en tegen het eind haast thrillerachtig. Het is een verhaal waar je als je eenmaal in bent begonnen, zeker de laatste dagen, niet kan stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, of de hoofdpersoon eindelijk het teken krijgt waar ze zo naar hoopt, naar verlangd. De laatste dagen in het verhaal zit je op het puntje van je stoel van spanning en hoop je dat het goed komt. De spanning is dan ook heel erg goed opgebouwd in de laatste dagen. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die je op meerdere manieren kan bekijken.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er steeds teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker, zeker in de laatste dagen wist het boek mij vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht, maar als je het verhaal terug leest, dan kan je het wel zien aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik leuker vind, Jens of Marius. Beide personen zijn vanwege hun karakters heel erg leuk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb, al weet ik dat stiekem ergens ook wel en heb ik meer te doen met de andere persoon, omdat die in feite haar hele leven is geïndoctrineerd door een bepaald persoon waardoor ze is wie ze is.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Bergen aan Zee klinkt als een hele mooie plaats.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. Ik kan er niet teveel over zeggen, want anders zou ik teveel verraden, maar vooral van wat de hoofdpersoon in haar jeugd en in haar relaties heeft meegemaakt, hebben me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Maar wie let op de details van hun innerlijk behang, ziet dat het saldo van hun bankrekening soms omgekeerd evenredig is aan de armoede van hun ziel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Neletta van Heuven

Website van de uitgever:








Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg