Eindstation Auschwitz - Eddy De Wind



Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren, ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Mijn verhaal vanuit het kamp (1943 - 1945)

Waar gaat het boek over? 
Prachtig en aangrijpend geschreven over liefde, familie en overleven

In januari 2020 wordt de bevrijding van Auschwitz, dan 75 jaar geleden, herdacht

Een belangrijk en uniek historisch document dat op aangrijpende wijze het lot van gevangenen in de vernietigingskampen in beeld brengt

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz. In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd. Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.

In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind verslag van de verschrikkingen in het kamp en analyseert en observeert hij het gedrag – zowel goed als kwaad – waar mensen toe in staat zijn. Hij beschrijft Auschwitz zoals nooit eerder is gezien, rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.

Geïllustreerd met beeldmateriaal uit het archief van de familie De Wind, waaronder twee niet eerder gepubliceerde foto's van vlak na de bevrijding van Auschwitz

Het originele schrift is momenteel een van de belangrijkste stukken van de Auschwitz-tentoonstelling, te zien in New York

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093606

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
224

Genre:
Oorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind weet je al meteen waar het boek over zal gaan. Bij de titel hoop je dat het niet letterlijk het eindstation voor de auteur was, maar dat hij daarna nog vele jaren in vrijheid heeft mogen leven. Dat het hooguit zijn laatste kamp was waar hij gevangen zat.
Drie keer is scheepsrecht zeggen ze wel eens en dat geldt ook zeker voor Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind. Eindelijk krijgt het boek, na twee keer eerder gepubliceerd te zijn geweest bij twee andere uitgevers, de erkenning die het boek verdient, want dit boek zou iedereen, zeker diegenen die blijven roepen dat het nooit zo erg geweest kon zijn in de kampen of zelfs ontkennen dat dat soort kampen überhaupt hebben bestaan, moeten lezen om te lezen dat het toch allemaal echt is gebeurd, dat de kampen echt hebben bestaan, dat er de vreselijkste dingen hebben plaatsgevonden in de kampen. Het is een belangrijk historisch document dat niet verloren mag gaan. Dit is namelijk het persoonlijke ooggetuigenverslag van een arts die gevangen heeft gezeten in Auschwitz waarin hij beschrijft wat hij heeft meegemaakt en hoe hij het kamp uiteindelijk heeft weten te overleven en wat voor impact dat op de rest van zijn leven had. Terwijl hij nog in het kamp zat, heeft hij alles goed kunnen beschrijven zonder dat het beeld werd vertekend of dat iets vergeten was waarvan hij achteraf dacht dat hij dat ook had moeten opschrijven. Het verhaal is heel erg aangrijpend, gruwelijk en gaat geregeld je verstand te boven.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind, je leeft met hem mee. Hij vertelt hoe hij en zijn vrouw vanuit Westerbork naar Auschwitz werden vervoerd en uiteindelijk gescheiden werden van elkaar. Hij vertelt over zijn ervaringen in het kamp en wat de ervaringen waren van zijn vrouw. Mede dankzij hulp van diverse personen weet hij in contact te blijven met zijn vrouw, zien ze elkaar geregeld. Daardoor hoort hij hoe het er in haar block aan toe gaat. Hij vertelt over hoe hij zich voelde, wat hij moest doen, hoe de dagindelingen waren, hoe onmachtig hij zich vaak voelde, wat hij kreeg te verduren, zijn spijt over bepaalde beslissingen zoals over het lot van een professor, hoe het er in het kamp aan toe ging, over hoe hij uiteindelijk heeft weten te overleven en daarna nog een tijdje in het kamp bleef om voor de zieken te zorgen, maar ook over de korte momenten als hij zijn vrouw weer even had gezien, zij hem steeds weer wist op te peppen om het vol te houden. Je merkt aan alles dat hij een heel zachtaardige man was die het liefst alle zieken had willen helpen. Hij vertelt niet alleen over zijn ervaringen, maar ook over een aantal personen die er waren en waarom zij gevangen zaten in het kamp en de verhalen van anderen zoals een vrouw die in Birkenau gevangen heeft gezeten en een Griek die in het crematorium heeft gewerkt. Aan het eind kom je te weten hoe het leven van de auteur er voor de oorlog uitzag en hoe het hem na de oorlog is vergaan. 
Kortom, Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind is een verhaal dat recht uit het hart is geschreven, een verhaal dat je bij de keel grijpt. Het is een verhaal vol liefde, niet opgeven, de vechtlust om te blijven leven, niet je angsten laten tonen, van hoop houden en van solidariteit naar elkaar toe, elkaar helpen. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een hele vlotte, soms vertellende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de auteur zoals hij het in Auschwitz heeft meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan is het moeilijk om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, of de auteur en zijn vrouw Auschwitz zullen overleven, hoe ze het zullen overleven en mochten ze het overleven, hoe hun leven daarna dan is gegaan.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Zijn hele verhaal heeft mij van begin tot en met het eind geraakt. Het is ongelooflijk wat mensen elkaar kunnen aandoen, hoe mensonterend mensen naar anderen kunnen zijn.

Mooie quote in het boek: 
Hij voelde dat hij nu niet moest piekeren, maar moest vechten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om het boek in te kijken.

Website van de uitgever:




















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg