Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:Een familiekroniek
Waar gaat het boek over? Wie was Nathan de Bruin, die begraven ligt op de kleine Joodse begraafplaats "de Sandberg' in Arnhem? Een eenvoudige koopman die rond 1800 met zijn gezin in de Oeverstraat woonde. 200 jaar later is hij de stamvader van meer dan 500 mensen. In dit boek volgen we hen op hun reis door de tijd. In de dagen van de Republiek werden ze gedoogd of weggejaagd. Onder Napoleon kregen ze het burgerrecht.
Alles hebben ze meegemaakt: huwelijk, scheiding, vreugde om geboren kinderen en verdriet als ze stierven of ontspoorden. De mannen verdienden hun brood als slager, textielfabrikant, handelsreiziger, diamantslijper, rechter of arts. Vrouwen werden pensionhouder, directrice van een kindertehuis, journalist of notaris. Gewone Nederlanders waren zij dus, toen de Duitsers hun land binnenvielen. Niettemin verloren ze een voor een hun rechten, ten slotte hun recht op leven. Uit de kampen en de onderduik keerden veelal getraumatiseerde overlevenden terug. Met de moed der hoop zetten deze kinderen van Nathan de Bruin loyaal hun schouders onder de opbouw van Nederland en begonnen een nieuw leven.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:Daniël van den Bos (Velp, 1952) studeerde in Utrecht, waarna hij zijn militaire diensttijd alternatief doorbracht in Nes Ammim, Israël. Daar ontwaakte zijn belangstelling voor de joodse religie, geschiedenis en cultuur.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Thomas Wunderink
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463387552
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
472
Genre:
Geschiedenis
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.
Prijs:
€29,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Gezagsgetrouwe vredelievende belastingbetalende medeburgers van Daniël van den Bos wil je weten wie die personen zijn en wat ze gemeen hebben met elkaar. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. Het is mooi dat de titel in de Nederlandse vlagkleuren en de kleur van Nederland is geplaatst.
Gezagsgetrouwe vredelievende belastingbetalende medeburgers van Daniël van den Bos begint bij het graf van Nathan de Bruin en zal uiteindelijk daar ook weer eindigen. In de tussentijd lees je in vijf delen het familieverhaal vanaf Nathan en zijn nazaten en aanverwanten tot op heden. Het zijn vele en interessante familieverhalen die laten zien dat er veel kan gebeuren, hoe onbeduidend soms ook, in een familie en dat elke familie zo zijn eigen kruis heeft. Het verhaal laat bijvoorbeeld zien hoe de familie uiteindelijk omhoog klom op de sociale ladder, indertijd nieuwe beroepen creëerden zoals bijvoorbeeld pensionhouder, hoe vernieuwend ze indertijd waren zoals bijvoorbeeld een slagerij met electrische apparaten, hoe de familie uiteindelijk over de hele wereld uitwaaierde, hoe het de nazaten die de Tweede Wereldoorlog hebben weten te overleven is vergaan en hoe het de laatste generaties tot nu toe vergaat. Deze familie laat ook zien dat in een familie niet altijd alles van een leien dakje gaat, dat er ook bijvoorbeeld scheidingen zijn, andersdenkenden, familielebreuken en familieleden die, vooral na de Tweede Wereldoorlog, bepaalde gebeurtenissen geheim houden voor anderen omdat het te pijnlijk is om er over te praten. Het verhaal haalt ook vooroordelen weg zoals bijvoorbeeld waarom Joden altijd met geld bezig zijn. Sommige nazaten van Nathan de Bruin hebben achteraf gezien bijzondere dingen meegemaakt waarover niet veel mensen zullen kunnen meepraten zoals een nazaat die zijn eerste twintig jaar in zeven verschillende opvolgende staatsvormen heeft gewoond zonder te verhuizen. Daarnaast vertelt het verhaal ook over bijvoorbeeld de Joodse gemeente van Arnhem, hoe die is ontstaan en verder. Sommige nazaten vertellen wat het voor hen betekent om Joods te zijn en hun herinneringen aan bepaalde familieleden.
Omdat het over zoveel familieleden gaat, is het, zoals de auteur ook al aangeeft, beter om steeds een stukje of een hoofdstuk te lezen, het dan te laten bezinken en dan later weer een volgend hoofdstuk te gaan lezen. Lees je teveel in één keer, dan kan het je gaan duizelen, dat je het even niet meer weet over wie het precies gaat. Het boek doet je in ieder geval beseffen dat je zelf ook weer in je eigen familiegeschiedenis wilt duiken, kijken hoe het in jouw familie zit. De foto's maken het boek compleet. Niet alleen krijg je een beeld van de vele genoemde personen, maar ook van bijvoorbeeld huizen die niet meer bestaan omdat ze gesloopt zijn of tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd zijn. Veel hoofdstukken beginnen met een stukje stamboom van de familie. Zoals veel boeken over het verleden, moet je ook in dit boek veel gebeurtenissen en dingen bekijken in het tijdsbeeld zoals bijvoorbeeld dat een man snel weer trouwde als hij net weduwnaar was geworden. Het verhaal laat zien dat bepaalde dingen en gebeurtenissen van alle tijden zijn en dat sommige dingen helaas nooit veranderen zoals bijvoorbeeld Jodenhaat en dat er vroeger ook al een epidemiën waren zoals Cholera.
Kortom; Gezagsgetrouwe vredelievende belastingbetalende medeburgers van Daniël van den Bos is een interessante familiekroniek die vooral heel leuk om te lezen is voor de nazaten van Nathan de Bruin, maar ook voor diegenen die van familieverhalen houden. Het boek geeft op een chronologische wijze een heel mooi tijdsbeeld weer. Het is namelijk niet alleen een familieverhaal over de nazaten van Nathan de Bruin, maar je ziet de wereld ook veranderen naar het heden.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is over het algemeen lekker vlot.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms terug- of vooruitgeblikt wordt als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het gedeelte over de Tweede Wereldoorlog, wat velen van die familie hebben meegemaakt en hoe sommigen die het overleefd hebben de kous op de kop kregen toen ze weer naar hun eigen huis wilden. Ook het tragische einde van Dan Heiman heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Als liefhebben toleren is, dan is toleren begrijpen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de nazaten van Nathan de Bruin.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik de foto's nog eens ga bekijken.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten